Ta deg en bojlle, Finn-Erik Vinje!

Upopulær: Her river nå avdøde forfatter Knut Roen bildet av språkprofessor Finn-Erik Vinje i to i 1988. Anledningen var at Vinje hadde kåret Fredrikstad-dialekten til landets styggeste.

Upopulær: Her river nå avdøde forfatter Knut Roen bildet av språkprofessor Finn-Erik Vinje i to i 1988. Anledningen var at Vinje hadde kåret Fredrikstad-dialekten til landets styggeste.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leder 

Den stadig mer ensomme språkrytter Finn-Erik Vinje rir igjen. Forrige gang vi hørte noe fra språkprofessoren var da han gjentok sin uvitenskapelige konklusjon om at Fredrikstad-dialekten er Norges styggeste. Det gjorde han i anledning av at Fredriksstad Blad ga ut den nå landskjente dialektavisen. Den anerkjente professoren baserte «kåringen» på noe så lite professoralt som at han i sine yngre dager hadde tilbrakt deler av tiden som rekrutt i militæret med en kar fra Fredrikstad. Da fikk han høre både æ-endelser og Østfold-L, eller apikale L-er som Vinje skulle lære at det heter da han gikk tilbake til studiene etter den krevende dialekt-eksponeringen i Kongens klær.

Nå er 80-åringen bekymret for at nåtidens unge skal måtte utstå de samme lidelsene. Derfor finner han det nødvendig å rette en streng pekefinger mot NRK, som han mener skalter og valter med den oppvoksende slekt i sine barneprogram. Rikskringkastingen har nemlig valgt å la de flinkeste kandidatene bli programledere, uavhengig av om behersker den pene Oslo Vest-L'en, som i Vinjes faglitteratur heter laminal L. NRKs uhyrlighet i språkprofessorens ører er at de tillater Østfold-L i barne-tv. Og nok en gang er begrunnelsen hans alt annet enn professoral: «Det blir feil når barn fra Oslo-området bruker Østfold-L i dagligtalen. Det er ikke gunstig for barn som vokser opp.»

Derfor; kjære foreldre, besteforelde og oldeforeldre som snakker Fredrikstad-dialekt. Kjære barn. Ikke la Finn-Erik Vinjes bekymring bli deres. Hans syn på språkutvikling er foreldet. Hans antipati mot vår dialekt er smålig. Si det sammen med oss: Ta deg en bojlle, Finn-Erik!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags