En skiby ved kysten?

Skiby med kunstsnø: Per Stenseth presenterte skiklubbens planer for et skianlegg i Brønnerødskogen i gårsdagens kronikk i FB.
Illustrasjon: Ole A. Krogness/perspektiver.no for sg Arkitekter AS

Skiby med kunstsnø: Per Stenseth presenterte skiklubbens planer for et skianlegg i Brønnerødskogen i gårsdagens kronikk i FB. Illustrasjon: Ole A. Krogness/perspektiver.no for sg Arkitekter AS Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Meninger 

Per Stenseth i Fredrikstad Skiklubb lurer i FB på om skisporten har en fremtid i Fredrikstad. Svaret på det er nei. Skisporten har aldri hatt en fremtid i Fredrikstad. Vi bor i en by som ligger der den ligger, og det er et område med veldig lite snø. Slik har det vært i min levetid, og med dagens klimaendringer skal man være rimelig optimistisk hvis man håper på et kaldere klima.

Dermed ønsker entusiastene i byen å produsere kunstsnø. All ære til idealister og entusiaster, men hvor miljø- og klimavennlig kan dette være?

Etter hva jeg kan se av tegningene i FB vil det bety et stort inngrep i marka. Det overrasker at Fredrikstad Skiklubb er villig til slike inngrep. FSK er en flott idrettsklubb, og har historisk vært en forkjemper for friluftsliv og mosjon. De har mye av æren for at det er så mange muligheter i marka.

Markagrensen var hellig da det for et par år siden var snakk om å bygge noen boliger ved Rekustad skole. Disse boligene var blant annet beregnet på mennesker med spesielle behov, men prosjektet ble stoppet fordi det kom for nær en fjellknaus som tilhørte marka. Med det i minne vil det være merkelig hvis et prosjekt som denne kunstsnøen får grønt lys.

Sett i et klimaperspektiv: Et slikt prosjekt må nødvendigvis ha behov for mye energi, og med de nylig avsluttede klimaforhandlingene i Paris i minne: Hvor riktig er det å bruke energi på sånt og andre lignende prosjekter? Så vidt jeg fikk med meg var budskapet fra Paris at vi heretter må bruke mindre energi, og at vi alle må bidra. Men den avtalen er kanskje allerede plassert i en skuff?

Stenseth skriver at langrenn er landets mest populære idrett. Det kan nok diskuteres, iallfall hvis man ser på antall utøvere. Men det er av underordnet betydning. Mange har glede av langrenn, og vil ha det også i fremtiden. Selv med stigende temperatur på kloden vil det sikkert komme fine vinterdager med snø i fremtiden også i denne byen. Men den snøen bør, blant annet av grunner som nevnt ovenfor, komme fra skyene. Fredrikstad er en kystby og vil aldri bli en skiby.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags