Gå til sidens hovedinnhold

Hva kan gjøre byen vår enda bedre? Sentrumslederen vil ha tips

Artikkelen er over 2 år gammel

Sentrumsleder Line Jeppesen ønsker tips om hva som kan få frem de gode følelsene hos folk: – For en by er ikke bare kommersiell, en by er så enormt mye mer.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mang en gang det siste året har jeg skrevet i Fredriksstad Blads spalter og kronikker om handel generelt og varehandel i Fredrikstad sentrum spesielt, om programmering, om svenskehandel, om stortingsmeldinger og Black Friday!

Ikke et ord av det er usant. Ikke et ord av det er uviktig. For handel det er viktig, både for byen vår og fordi det er arbeidsplassen til mange. Men nå som nok et år nærmer seg slutten, er det jo også tid for refleksjon og ettertanke. Av og til blir jeg som sentrumsleder, og ikke minst butikkeiere og andre med virke innen varehandel, beskyldt for å skape et forbrukersamfunn og bidra til kjøpepress. Med rette kanskje?

Midt imellom alle kampanjene, all informasjon og de lange åpningstidene sitter det mennesker som lurer om de i det hele tatt har råd til julemiddagen, om det blir noe til overs til julegaver og ikke minst om jula skal feires helt alene. Noen går gjennom en vanskelig periode, noen har det tøft mer eller mindre gjennom hele livet. På noen synes det, på andre ikke! Ikke en kampanje i verden kan lindre på disse følelsene. Ei heller en butikk. Og det tror selvsagt ikke vi heller.

For en by er så mye mer enn butikker, men den er veldig lite uten.

Men kanskje byen vår kan være et sted som får frem de gode følelsene hos oss? For en by er ikke bare kommersiell, en by er så enormt mye mer. For meg er det viktig at hele Fredrikstad føler seg hjemme i sentrum. At alle kjenner at her, her er litt av min identitet. Helt uavhengig av sosial status eller tykkelsen på lommeboka. Her ligger Kirkens Bymisjon midt blant alle butikkene, her ligger Varmestua ved parkeringshuset og Kirkens hus midt i høykommersiell sone. Her er litteraturhus, og her er bibliotek! Her er gater og torv, parker og lekeplasser. Hånd i hånd.

Det er jo denne miksen som gjør en by til by. Og kanskje kan en rolig vandring gjennom gågata en sen kveld. Eller tidlig morgen. Eller midt i ettermiddagsrushet. Bidra til å få frem de gode følelsene og gi et ekstra pusterom.

Fredrikstad sentrum skal samle Fredrikstad. Noen av de fineste øyeblikkene jeg har hatt i året som har gått, var da Kirkens Bymisjon og restaurantene i sentrum inviterte til gratis lunsj på Stortorvet, kvinner fra det internasjonale kvinnenettverket bød på brød fra ulike land servert til suppene fra byens restauranter – hele 1500 mennesker var samlet. Tett i tett på benkene på Stortorvet.

 

Les også

Kirkens Bymisjon inviterte til suppelangbord på Stortorvet

 

Eller når Glommafestivalen fyller teltet med eldre til den kulturelle spaserstokken, med barnehagebarn til teaterforestilling og lokale band inviterer til fest. Alt innenfor noen få timer. Det er disse øyeblikkene, øyeblikkene der folk samles, der folk møtes og der folk åpenbart senker skuldrene som gjør meg varm, glad og stolt. Det er når vi får til denne miksen at vi virkelig kan kalle oss for by. En attraktiv by!

Også i 2019 kommer jeg til å fronte handel i Fredrikstad sentrum, for uten handel har vi ingen by. En bevisstgjøring av folks handlevaner og at vi hele tiden jobber for å tilby et så attraktivt sentrum som mulig, det er avgjørende for at vi skal ha et sentrum også i fremtiden. For en by er så mye mer enn butikker, men den er veldig lite uten.

 

Les også

En by uten butikker? Kan det kalles en by?

 

Men jeg kommer også til å jobbe for at enda flere skal føle seg hjemme her. At byen skal være en møteplass. Et sted for å være. Og et sted du er stolt av å komme fra. Har du innspill til ting vi kan gjøre for at byen vår skal bli enda bedre? Bruk juledagene til å tenke over hva sentrum betyr for deg, og har du innspill, er du hjertelig velkommen til å kontakte meg.

Med ønske om en flott jul og et godt nyttår!

Kommentarer til denne saken