Gå til sidens hovedinnhold

Foreslår «Kjepper i jula» hvis «Det årnær sæ» refuseres

Artikkelen er over 3 år gammel

Bengt Børresen leter etter kommunalt fyndord i Fredrikstads revytradisjon i dette innlegget som han kaller et etterord i debatten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om Fredrikstads visjon og slagord, kan tyde på at mange tror «Det årnær sæ» er en reklamefloskel, oppfunnet av kommunen eller handelsstanden. Da er det på sin plass å minne om at dette ikke er et slagord av nyere dato.

«Det årnær sæ» var tittelen på Revyselskapet Glade Bjørns 1986-revy på Røde Mølle. (Glade Bjørn-pionérene har i årenes løp bemuntret lokalsamfunnet med et 30-talls uforglemmelige revyoppsetninger, etterfulgt av Sørensen-revyene og Båthusensemblet 3Kæll).

Opphavsmann til denne offisielle bruken av uttrykket var salige Ragnar Joker Pedersen, eventuelt med medvirkning fra Tor Andersen. Jeg mener å huske at selve ordlyden ikke var ny diktning, men at «det årnær sæ» faktisk er et gammelt dialektuttrykk, som på en treffende måte formidler det joviale, gemyttlige, optimistiske og inkluderende lynnet hos Fredrikstads befolkning.

Senere er dette blitt hengende som en slags merkelapp på byen, kjent over det ganske land.

Jeg har ikke bodd lenge nok i Fredrikstad til å vite dette, men uttrykket «det årnær sæ» kan ha vært dagligtale gatelangs og gårdimellom blant mennesker som ville trøste, hjelpe, støtte eller oppmuntre hverandre. Eksempler på kurant bruk av uttrykket: «Uffamei, har’u fått restskatt? Må ’ente ta det så tungt; det årnær sæ». Eller «Hæ, har’n fløtta fra dæ nå igjen? Ille leit a’ mår, men det årnær sæ». Eller «Bli’re underskudd i klubben i år igjen? Bara prek me’n Terje, det årnær sæ». Osv.

Hvordan «Det årnær sæ» har havnet som kommunalt fyndord vet ikke jeg. Men i lys av raus betalingsvilje når det gjelder slagordinnkjøp, må man vel regne med at kommunen har gjort klekkelig opp for seg overfor opphavsmennene.

Joker var en ordkunstner og mester i å utnytte og kultivere uttrykk, slik at de fikk ny og humoristisk betydning.

 

Joker var en ordkunstner og mester i å utnytte og kultivere uttrykk, slik at de fikk ny og humoristisk betydning. Det var også han som foredlet hællæ-ordet i tittelen på 1991-revyen «Hællæ Hollywood», som senere inspirerte festlige filmsjeler til å kalle Fredrikstad for «Hællæwood».

Dersom Fredrikstad kommune skal refusere «Det årnær sæ» som kommunalt mantra, men gjerne vil holde seg til lokale revytitler med mening, er det jo rett årstid for å foreslå Jokers og Vivi Haugs 2002-revy «Kjepper i jula». Fred og fryd over deres minne.

Kommentarer til denne saken