Fredrikstad – ikon og visjon

– Om vi skulle laget et app-symbol for Fredrikstad, bør det enten være byvåpenet med bjørn og festning, eller festningsbyens stjerneform, mener Lino Lubiana.

– Om vi skulle laget et app-symbol for Fredrikstad, bør det enten være byvåpenet med bjørn og festning, eller festningsbyens stjerneform, mener Lino Lubiana. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lino Lubiana, KrF, foreslår «Fredrikstad – den fredelige byen ved Glomma!» som slagord, eller kanskje tre ord på snei: «Fredrikstad, så klart!» Men det koster 299.000 kroner i konsulenthonorar.

DEL

Leserbrev

Fredrikstad, «ille vakker», «rik på alt», «den lille verdensbyen», «byen som leter etter seg selv» med kallenavn som «skatteparadis» og «det lille skattehelvete» av et nettroll som er misfornøyd med bomavgiften og eiendomsskatt.

Jeg sier som eselet Tussi i Ole Brumm, om noen hadde spurt meg, men det er det jo ikke, så ville jeg ha svart at ordet «visjon» kommer av latin «video» – jeg ser, eller relatert til «televisjon» – å se på noe som er langt borte – skjermen som ofte får oss til å glemme dem som står oss nær.

«Visjon» er primært et religiøst begrep som i «Visjon Norge», et syn av noe som kanskje kommer i fremtiden, noe man ser med «hjertets øye», som den gamle bok sier, et tankebilde som da Johannes så for seg det nye Jerusalem, glitrende komme ned fra himmelen, eller også sekulært som da øverstkommanderende for D-dagen og invasjonen av Normandie, general D. Eisenhower, for sitt indre blikk så, og delte med offiserene, visjonen av tusenvis av hvite, allierte fallskjermer dale ned over Tyskland i 1944.

En visjon som sammen med hardt arbeid ga resultater; frihet og en ny virkelighet for oss som vokste opp i det nye – nå litt knirkete Europa. Filosofen Friedrich Hegel lagde også et uttrykk for dette – å tenke negativt – som i hans tenkning betyr å se for seg noe fint som enda ikke finnes, for å nå det mål å få dette virkeliggjort.

Visjoner kan være avsporende fantasier eller kognitive forestillinger, som psykologen kanskje ville sagt – men alt i alt, sterke saker som kan skape ny og god endring.

Om vi skulle laget et app-symbol for Fredrikstad, bør det enten være byvåpenet med bjørn og festning, eller festningsbyens stjerneform, også brukt i kommunelogoen og tusenårsstedet, som jo knytter oss til kontinentet – se for eksempel stjerneformasjonen i luftfoto av festningsbyen Palmanova i Italia. Kraner og bruer finnes mange steder, men ikke et slikt stjerneformet festningsverk som i Gamlebyen. Dette er ikke en visjon, men et bra ikon.

Italienske Palmanova, en stjerne og et utmerket ikon, akkurat som Gamlebyen i  Fredrikstad.

Italienske Palmanova, en stjerne og et utmerket ikon, akkurat som Gamlebyen i Fredrikstad. Foto:

Uttrykket «det årnær sæ i Fredrikstad» må vi ta vare på – morsomt, optimistisk og med lokalt språk – ingen visjon – ikke ikon, men et godt slagord som gjør byen tiltrekkende.

Å kalle Fredrikstad for verdensby er drøyt, så jeg forstår at rådmannen vil dempe forslaget med diminutiv «lille», for vi er jo ærlig talt ikke særlig store, selv om vi er gode, snille og attraktive og har mye å være stolte av.

Jeg har mer tro på «Fredrikstad – den gryende verdensbyen», noe som enda ikke er, men som kommer, en by som vokser frem med kulturelt og etnisk mangfold, med kommunikasjonssystemer over og under bakken, med høyreiste miljøbygg på Cicignon i to ulike høyder, vakre og grønne sentrumsparker med surrende bier i store lindetrær, med plass til løpende barn, en godt regulert uteservering og elektriske busser og ferger som bringer folk til og fra byens parkeringshus og knutepunkter.

Det årnær sæ i Fredrikstad må vi ta vare på – morsomt, optimistisk og med lokalt språk – ingen visjon – ikke ikon, men et godt slagord som gjør byen tiltrekkende.

Selv vil jeg foreslå Fredrikstad – den fredelige byen ved Glomma. Byen ble grunnlagt av Frederik II med håp om et fred-rikt sted for handel og byutvikling allerede i 1567, midt under sjuårskrigen. Bynavnet er i seg selv en visjon om en fred-rik-stad.

Ordet Fred- i kongenavnet Frederik, henter sitt innhold fra ordet shalom – fra hebraisk i vår trostradisjon, der fred ikke bare handler om fravær av krig eller om å være en doven soveby, men tvert imot om livlig kjærleik, blomstring og lekende barn, innovativ fornyelse, grønn vekst, gjestfrihet, gode holdninger og nytt liv – et ord som gir tanker om høye, vakre bygg, med store, åpne dører med «velkommen» over, et sted hvor glade mennesker i alle varianter går ut og inn, og sang og spill tyter ut fra klokkespill og festivaler – fra åpne vinduer i rådhus, teater og domkirke – byens storstue – en by hvor verdiene folkelig, raus, ekte og dristig danner akronymet FRED – for Fredrikstad, en by med slående soloppganger og herlig sjø og sommersol og fjord. Fredrikstad – den fredelige byen ved Glomma!

...eller kanskje tre ord på snei: Fredrikstad, så klart! For hvilket jeg tar 299.000 kroner i konsulenthonorar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags