Østfolds kulturpolitikere: Look to Buskerud, øk støtten til festivaler

Fredrikstad Animation Festival var en stor suksess når den ble holdt i oktober. Festivalleder Anders Narverud Moen er bekymret for prioritering av Østfold mange festivaler i den nye fylkeskommunen Viken.

Fredrikstad Animation Festival var en stor suksess når den ble holdt i oktober. Festivalleder Anders Narverud Moen er bekymret for prioritering av Østfold mange festivaler i den nye fylkeskommunen Viken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Festivaler i Buskerud får langt større støtte enn i Østfold. Leder Anders Narverud Moen i Fredrikstad Animation Festival frykter at dette gir et dårlig utgangspunkt når nye Viken fylkeskommune skal fordele festivalstøtte.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag var en gledens dag i Kongsberg, det som vil bli den tolvte største kommunen i den nye Viken regionen. Buskerud fylkeskommune har lovet å øke bevilgningen til Kongsberg Jazzfestival fra 800.000 til 2,5 millioner i 2019. Bare økningen i seg selv er nesten dobbelt så mye som Østfold Fylkeskommune bruker på hele sin festivalstøtteordning de neste to årene.

Fredrikstad Animation Festival har de siste årene mottatt Østfold Fylkeskommune sin tre-årige festivalstøtte, hvor hver festival som er inne på ordningen mottar 150.000 hvert år frem til 2020. Dette faller sammen med realisering av regionreformen og opprettelsen av Viken og nedleggelse av det vi i dag kjenner som Østfold fylkeskommune. Ordningen som animasjonsfestivalen har nytt godt av de siste årene er småpenger, sett i forhold til det støttebeløpet som Kongsberg Jazzfestival vil få neste år. Festivalene som i dag eksisterer i Østfold vil nærmest automatisk stå i andre rekke når kulturmidler fra den nye Viken regionen skal fordeles.

Ordningen som animasjonsfestivalen har nytt godt av de siste årene er småpenger, sett i forhold til det støttebeløpet som Kongsberg Jazzfestival vil få neste år.

Festivalene har stått i kø for å kjempe om knappe ordninger fra fylkeskommunen i Østfold, hvor man risikere etter tre år å miste tilskuddet som man sårt trenger. For vår del i Fredrikstad Animation Festival har det fylkeskommunale tilskuddet vært sårt tiltrengt for å kunne bygge en slagkraftig festival, som setter dagsorden på en internasjonal arena. 2018-utgaven av animasjonsfestivalen var rekordstor og en stor suksess, med tilreisende fra tre kontinenter. Aldri har det vært en større filmfestival i Østfold enn de dagene Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen  i slutten av oktober.  En videre vekst av Nordens viktigste animasjonsfestival uten en støtte fra et fylkeskommunalt nivå er vanskelig å se for seg.

En kjapp sammenligning av festivalstøtteordningene i de tre fylkene som skal bli til Viken, er ikke nødvendigvis oppløftende lesning for festivalaktører i Østfold. Hele åtte festivaler mottar flere midler fra det fylkeskommunale nivå, enn festivalene i Østfold. Kongsberg Jazzfestival er nevnt, men Bollywood festivalen i Lørenskog (300.000 kr), Glogerfestivalen i Kongsberg (300.000 kr), Folkemusikkveko i Ål (300.000 kr), Snåsafest (250.000 kr), Drøbakfestivalen (200 000 kr) Drammen Sacred Music Festival (170.000 kr) og Johan Halvorsen Musikkfest i Drammen (170.000 kr) prioriteres med større støttebeløp enn noen annen festival i Østfold.

Penger har en betydning. Det kan bli vanskelig for festivalene i Østfold å fortelle den nye fylkeskommunen at de skal prioriteres når det allerede står åtte andre i kø som har hatt større prioritert og har større lommer å fylle. Dessuten er både den kommunale og den fylkeskommunale støtten viktig når festivaler søker på nasjonale ordninger som forvaltes i hovedsak av Norsk Kulturråd, og for vår del i animasjonsfestivalen av Norsk filminstitutt. 

2019 må bli året hvor Østfold fylke ta grep og sikrer at også de festivalene som holder hus i fylket ikke blir glemt i sammenslåingen. Buskeruds kulturpolitikere viser med den enorme økningen til sin jazzfestival, å styrke posisjonen for sine festivaler og kulturaktører før sammenslåingen i 2020.

Hvis Østfolds fylkespolitikere kjenner sin besøkelsestid, gjør de som sine kollegaer i Buskerud og sørger for at også Østfolds festivaler styrkes før sammenslåingen av de tre fylkene. 

Anders Narverud Moen

Festivalleder - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken