Heldige elever får godt kulturprogram på Frederik II

En av idrettsklassene på vg1 bestilte til naturfaglæreren sin, Thomas Nordengen, for å vise hvor stor pris de satte på ham. Kaken, var helt spesiell, den viser det periodiske system!

En av idrettsklassene på vg1 bestilte til naturfaglæreren sin, Thomas Nordengen, for å vise hvor stor pris de satte på ham. Kaken, var helt spesiell, den viser det periodiske system!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Frederik II-lærer Marit Øgar Aasbrenn ønsker god sommer med å skryte av de mange gode kulturopplevelsene dagens skole gir elever i videregående skole.

DEL

Kronikk 

Et nytt kull elever er ferdig med videregående skole og skal ut i verden for å stå på egne ben. Men først står sommeren for døra. Kveldene er lange og lyse. Dagene gir andre opplevelser enn timene i klasserommet. Det er tid for sol og strand, båtliv og sykkelturer. Vi er heldige som bor i sommerbyen Fredrikstad, Norges mest attraktive by.

Frederik II-elevene har lagt bak seg et skoleår med mye arbeid, mye ny kunnskap, mye samarbeid, mye latter og glede – og mange kulturopplevelser. Når jeg sammenligner med min egen gymnastid på 1970-tallet, tenker jeg at dagens elever er heldige som får oppleve så spennende, aktuelle og interessante teaterforestillinger, forfattermøter, foredrag og til og med opera.

I september kom journalist og forfatter Åse Brandvold fra Fredrikstad til skolen og presenterte den sterke boka si «En flukt som aldri tar slutt. 43 afghanske asylhistorier». I oktober arrangerte vi nynorsk- og dialektfestival, «Hællæ nynorsk», i samarbeid med Litteraturhuset der en del elever blant annet fikk høre Are Kalvø, Ragnar Hovland og Brit Bildøen på nynorsk festaften.

Når jeg sammenligner med min egen gymnastid på 1970-tallet, tenker jeg at dagens elever er heldige som får oppleve så spennende, aktuelle og interessante teaterforestillinger, forfattermøter, foredrag og til og med opera.

I november hadde vi med oss vg3-elever på Riksteatrets tankevekkende og aktuelle Knausgård-forestilling på Blå grotte. I januar fikk noen klasser besøk av litteraturkritiker Margunn Vikingstad som snakket om novelledebutant Marie Auberts tekst «Gammelt ektepar». Elevene fikk innblikk i hvordan en litteraturkritiker jobber og tenker. Dette siste arrangementet var i regi av Den kulturelle skolesekken, DKS.

I mai besøkte tre tenorer og en pianist skolen for å presentere «Tryllefløyten» i kortversjon så elevene skulle være godt forberedt til førpremière på Fredriksten festning i midten av juni. Selve operaen var en spektakulær, morsom og imponerende forestilling som mange av elevene nok ikke ville fått oppleve hvis det ikke hadde vært for DKS.

Den kulturelle skolesekken er en flott brubygger som åpner for store kulturopplevelser for elevene våre, både på skolen og på forskjellige andre arenaer. I juni var også hele kullet av vg1-elever, over 400 elever, med på ryddeaksjonen «Kystlotteriet» og fylte mange sekker med plastsøppel og isopor. De var på Hankø, i Bjørnevågen og langs Gansrødbukta. De kommer nok til å tenke seg om en gang til før de selv kaster plastsøppel der det ikke hører hjemme.

Enda en bevisstgjørende opplevelse var «Dyp debatt» på Litteraturhuset der temaet var «Fredsnasjonen Norge i krig». Møtet med Aeysha Wolesmal, hun som spilte tolken i serien «Nobel», var sterkt og tankevekkende.

Alt dette er bare en brøkdel av hva som foregår på vår skole i løpet av et helt skoleår. De aller fleste timene i klasserommet er nokså tradisjonelle og handler om fag, og sånn skal det også være. Nå i mai og juni har det vært skriftlig og muntlig eksamen som har preget dagene, især for vg2- og vg3-elevene.

Pedagogikk i marsipan: Elevene slo til med det periodiske system på marsipankaken til lærer Thomas Nordengen.

Pedagogikk i marsipan: Elevene slo til med det periodiske system på marsipankaken til lærer Thomas Nordengen.

Men midt i travle og krevende uker viser elevene at de er kreative og omsorgsfulle. En av idrettsklassene på vg1 bestilte en stor marsipankake med det periodiske system(!) for å vise hvor stor pris de satte på naturfaglæreren sin. Det er jo til å bli varm om hjertet av. Men nå er det godt for alle med ferie og tid til å gjøre andre ting. God sommer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags