Gå til sidens hovedinnhold

Skolene er fornøyde med tydelige fraværsregler

Artikkelen er over 4 år gammel

– Tilbakemeldingene fra skolene på det nye regelverket for fraværsgrensen har så langt vært svært positive, skriver statssekretær Magnus Thue i dette tilsvarer til Anders Holstad Lilleng.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skal elever i norsk skole lære mer, forutsetter det at de er på skolen. Men fraværet i videregående skole har lenge vært høyt – til dels langt høyere enn sykefraværet i arbeidslivet. Det er noe av bakgrunnen for at det var helt nødvendig å innføre en grense på hvor mye udokumentert fravær man kunne ha før det fikk konsekvenser.

I et innlegg i Fredriksstad blad skriver Anders Holstad Lilleng at fraværsgrensen er uklar, i tillegg til å være for streng. Han tar feil på begge punkter.

Magnus Thue: «En bjørnetjeneste å ikke kreve av elever møter opp»

For det første er en grense på ti (og unntaksvis femten) prosent udokumentert fravær romslig. Til sammenlikning er sykefraværet for arbeidstakere i sammenliknbar alder tre-fire prosent. Holstad Lilleng har rett i at fraværsgrensen gjelder for hvert enkelt fag, men selv for de minste fagene i videregående skole skal det en god del fravær til før man mister muligheten til å få standpunktkarakter på slutten av året. For eksempel er kroppsøvingsfaget på 56 klokketimer, noe som innebærer at man kan være borte inntil syv tradisjonelle skoletimer før man står i fare for å miste standpunktkarakteren.

For det andre er reglene klare og tydelige, og til dels ganske detaljerte. Men et forskrift kan ikke – og bør ikke – inkludere alle tenkelige og utenkelige situasjoner. Det tror jeg heller ikke skolene ønsker seg.

Tilbakemeldingene fra skolene på det nye regelverket på fraværsgrensen har så langt vært svært positive. Hovedbildet fra hele landet er entydig: Skolene rapporterer om langt mindre fravær sammenliknet med i fjor. Det er kanskje også grunnen til at et stort flertall av Holstad Lillengs kolleger, og organisasjonene som representerer dem, ønsker en fraværsgrense velkommen.

Les også

Fraværsgrensen skremmer elevene – tør ikke være hjemme når man er syk

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.