Gå til sidens hovedinnhold

Fraværsgrensen gleder ikke oss, Høyre

Artikkelen er over 3 år gammel

Birk Arildssønn Blekken, leder av Elevorganisasjonen i Østfold, svarer Høyre-politikerne Gåsvatn og Ringen Kristiansen: Jobb for en skole uten fraværsgrense.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til Monica C. Gåsvatn og Rolf-Jonas Ringen Kristiansens innlegg 20. juli.

I Norge har vi alle forutsetninger for å ha verdens beste skole, og vi må derfor ta oss selv skikkelig i nakken når vi ser at noe ikke fungerer. Vi har mer enn råd nok til å holde god stand på skolebyggene våre. Vi har råd til å ha nok helsesøstre, slik at elevene får den hjelpen de trenger, når de trenger det. Vi har selvfølgelig også råd til en lærertetthet som gir elevene den oppfølgingen de trenger. Det er på tide å begynne med de tiltakene som gjør skolen til et godt sted å være, og ikke bruke mer tid på fraværsgrensen.

Vi i Elevorganisasjonen ønsker en skole for alle, men går du på skolen i dag skal du tilpasse deg et system bygd for en A4-elev som representerer svært få. Da er det ikke rart at folk mister motivasjonen. Samtidig sliter stadig flere ungdom med psykiske problemer. Er det ikke da lurere av Høyre å bruke tid på å finne ut hvorfor noen elever er mye borte, heller enn å jobbe så iherdig med å kaste dem ut av skolen, som grensen gjør?

Hva barn i Syria angår, har det ikke noe med denne debatten å gjøre. Jeg ser det som et lavmål at politikere som ønsker seg inn på Stortinget bruker hersketeknikker for å svare på kritikk av fraværsgrensa.

Vi i Elevorganisasjonen i Østfold er selvsagt glade for at fraværet har falt, men det vi stiller oss kritiske til, er hva det kan ha kommet på bekostning av. Motivasjonen stuper, karakterene står stille og andelen elever som stryker i flere enn et fag øker, også i Østfold. Ett fag kan man kanskje ta igjen, men det å stryke i flere fag gjør nok at flere elever møter veggen.

Samtidig er nedgangen i IV (elever som ikke får vurderingsgrunnlag red. anm.) på bare 0,1 prosent, som vi omtalte tidligere er en helt ubetydelig forskjell når vi snakker om grensen. Det er dette vi refererte til som piss i havet, ikke den generelle nedgangen, slik Gåsvatn og Ringen Kristiansen vil ha det til.

Gåsvatn og Ringen Kristiansen pekte med rette på flere tiltak som økte bevilgninger til skolehelsetjenesten og etter- og videreutdanning av lærere som tiltak som har bedret Østfold-skolen, og jeg håper inderlig at dersom de kommer inn på Stortinget at de fortsetter arbeidet med disse tiltakene. For dette er saker vi i Elevorganisasjonen har jobbet for i flere år, og til slutt hørte Høyre med  flere på oss, elevene. Men nå sier elevene ifra om fraværsgrensen. Vi vil ikke ha den. Kanskje Høyre kunne gjøre lurt i å høre på oss i denne saken også?

For vi er redde for at fraværsgrensen kommer til å undergrave flere av disse gode tiltakene. Gåsvatn og Ringen Kristiansen trekker selv frem at selv den beste lærer ikke kan undervise en elev som ikke er der. Der har de helt rett. Og hiver vi elever ut av skolen fordi de har mer enn ti prosent i et fag, kommer de i hvert fall ikke til å lære noe.

Helt til sist; en liten bønn til disse politikerne: jobb mot fraværsgrensen, med elevene og for verdens beste Østfold-skole. En skole som motiverer, inspirerer og som vi trives på. Med andre ord, en skole uten fraværsgrensen. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.