Gå til sidens hovedinnhold

«En bjørnetjeneste å ikke kreve av elever møter opp»

Artikkelen er over 4 år gammel

Statssekretær Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet svarer på kritikken Madeleine Fallang, nestleder i Elevorganisasjonen i Østfold, rettet mot den nye fraværsgrensen i videregående skole.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi gjør elevene i videregående skole en stor bjørnetjeneste dersom vi ikke stiller klare og tydelige krav til oppmøte. Fra og med dette skoleåret er det derfor innført en fraværsgrense som innebærer at elever med mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, ikke lenger vil få karakter i faget.

I et innlegg i Fredriksstad Blad mandag 5. september retter nestleder i Elevorganisasjonen i Østfold, Madeleine Fallang, kritikk mot fraværsgrensen. Hun mener den fører til at elevene «må komme seg til legen så fort man kan» for å få en legeerklæring. Dette er ikke riktig. Det er ikke nødvendig å få dokumentert absolutt alt fravær som skyldes sykdom.

En grense på ti prosent gir rom for å være borte noen dager i løpet av et skoleår uten at det er nødvendig å skaffe en legeattest. Fraværsgrensen gjør det med andre ord ikke ulovlig å være borte fra skolen, men setter et tak på hvor mye man kan være borte fra undervisningen. Det er både fornuftig og nødvendig.

Fallang er også kritisk til at elever som ønsker å ta kjøretimer i skoletiden, ikke kan få fritak fra regelen om ti prosent udokumentert fravær. Det er bra at elever får førerkort, men det bør ikke gå ut over skolegangen.

Les også: – Fraværsreglene er absolutt tullete

Trafikkopplæring er ikke del av opplæringen i videregående skole, og har aldri vært gyldig grunn til fravær. Det er det heller ikke nå. Kjøretimer bør tas på fritiden. En vanlig arbeidstager kan ikke ta seg fri når han eller hun vil for å ta kjøretimer, og slik bør det heller ikke være når man går på videregående skole.

Hvorfor er innføringen av en fraværsregel nødvendig? For det første fordi oppmøte er en viktig verdi i seg selv. Det handler om respekt for skolen, lærere og medelever – og om forberedelser til voksenlivet. At elevene er til stede, er en forutsetning for at lærerne skal kunne tilpasse undervisningen og sikre at elevene får mulighet til å lære seg det de skal. Ifølge Klassekampen har den nye fraværsregelen allerede ført til at elevene er mer til stede ved sju av åtte videregående skoler i Trondheim. Oslo-rektorer NRK har snakket med forteller om den samme utviklingen.

Les også

De skal hindre at elever dropper ut

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.