Gå til sidens hovedinnhold

Fraværsgrensen skremmer elevene – tør ikke være hjemme når man er syk

Artikkelen er over 4 år gammel

To av mange konsekvenser vi allerede ser ved den nye fraværsgrensen, er at det er er problematisk å dokumentere sykdom og å ta førerkortet, skriver nestlederen i Elevorganisasjonen i Østfold i denne kronikken.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Allerede to uker ut i det nye skoleåret ser vi konsekvenser av den ny-inntrådte fraværsgrensa. Grensa på 10 prosent gjør det vanskelig for ungdommer å ta lappen, legekontorene fylles opp grunnet behov for legeerklæringer og mange har også byttet tannlegetimer i frykt for at de skal få problemer med fraværsgrensa i senere tid. Hensikten med fraværsgrensa er å forhindre skulk og minke antall drop-outs.

 

Fraværsgrensa er ikke et tiltak som vil gjøre at flere møter på skolen.


 

Det vi derimot ser etter kort tid er hvor vanskelig det kan være å skaffe riktig dokumentasjon for fraværet sitt. To av mange konsekvenser vi ser er problemene rundt å dokumentere sykdom og å ta førerkortet. Nå holder det ikke lenger at foresatte til en elev under 18 år dokumenterer at barnet ikke er i stand til å dra på skolen. Nå er det blitt slik at man må komme seg til legen så fort man kan for å få en legeerklæring på at “Lars Karlsen kastet opp tirsdag 23. august og var derfor for syk til å være på skolen”. Ettersom Lars var for syk til å møte på skolen, måtte han trosse sykdommen og risikere å smitte alle på bussen, i tillegg til alle som satt på legekontoret. Foreldrene til Lars var jo på jobb og hadde ikke muligheten til å kjøre han. Dessuten så kostet det Lars 250kr for en legetime i tillegg til 100kr for legeerklæring. Alternativet til henting av legeerklæring kan være at den må hentes når Lars har blitt frisk, men da går han glipp av noen timer på skolen og får mer fravær.

Les også: Elever vil ikke ha fraværsgrense

Men det er ikke det eneste fraværsgrensa problematiserer. Kaja (17) er midt i prosessen hvor hun skal ta billappen, men kjøretimer og obligatorisk opplegg som glattkjøring og langkjøring, er ikke godkjent fravær. Det oppfordres til at kjørelærere kan “begynne” og jobbe kveld, noe de allerede gjør gjennom blant annet trafikalt grunnkurs og mørkedemonstrasjon.

Langkjøring, bykjøring, glattkjøring og oppkjøring er også obligatoriske deler kjøreelever må gjennom for å få førerkortet. Sikkerhetskurs på vei og glattkjøringen vil gi dagsfravær. Da er det en mulighet for at eleven har fått varsel og/eller beskjed om at eleven ikke får halvtårskarakter fordi 10%-grensen er overskridt innen han eller hun har fått lappen. Her kan man også argumentere for at kjøretimer kan legges til ferier, men hvordan skal alle som holder på med lappen få kjøretimer i en ferie på syv dager?

Ja, systemet kan bli misbrukt hvis vi dropper fraværsgrensa og går tilbake til det gamle systemet. Det er nulltoleranse for skulking men vi trenger å finne en god løsning. Fraværsgrensa er ikke et tiltak som vil gjøre at flere møter på skolen. Den skremmer elever fra å være syke eller ta lappen fordi de er redde for at de står uten karakter til jul eller sommeren. Istedenfor å straffe elevene så trenger vi å styrke skolehelsetjenesten på skolene, og vi trenger tilpasset opplæring. Vi må finne tiltakene som over tid vil vise resultater. Fraværsgrensa er bare et midlertidig tiltak. Tilliten til norske elever er savnet i disse tilfeller.

Les også: Det vi trenger nå er en fraværsgrense

Når barn går i barnehagen oppfordres foreldrene våre til å holde oss hjemme i 48 timer grunnet smittefare ved oppkast eller diarè. Når de har feber blir det også anbefalt og holde barnet hjemme. Man ønsker ikke å ha barn med smittsomme sykdommer i barnehagen, så hvorfor er det da blitt sånn så fort man begynner på videregående?

Fraværsgrensa er rigid, urettferdig og altfor streng. Vi trenger en skole der vi føler oss tilpass, det må være lov til å være syk uten å måtte forlenge helsekøen og miste skoletimer for at skolen skal kunne tro på akkurat det.

Dere vil vi skal være ansvarlige, så gi oss muligheten til å vise dere, kjære regjering, hvordan VI lærer best. Vi lærer ikke best av å måtte sitte på skolebenken med feber i redsel for å havne i frafallsfella.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.