Gå til sidens hovedinnhold

Skyt ikke ned FFK G14 på grunn av navnet

Artikkelen er over 2 år gammel

– Modellen med sonelag og bysamarbeid trengte en vitalisering, skriver fotballforelder Steinar Myhre Knutsen. Han har ingen forståelse for Gøran Karlsens kritikk av ungdomssatsingen i FFK og Wang Ung.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En lektor på en ungdomsskole her i distriktet skriver om FFKs nye ungdomssatsing og av en eller annen merkelig grunn blandes dette sammen med Wang som er en høyst atskilt aktør. Uheldig samfunnsutvikling kaller han begge et eksempel på.

Først mener jeg du burde vurdert litt hvordan de ungdommene på Wang (og de som akkurat har vært på aktivitetsdag for å vurdere å søke neste år), samt de som nettopp har takket ja til FFKs G14-lag, kan oppfatte innholdet i ditt innlegg. De, sammen med sine foresatte, har foretatt et helt legitimt valg av skole og klubb. Å bevisst eller ubevisst gi disse dårlig samvittighet for at ressurser forsvinner fra en lokal klubb og skole hører ikke hjemme i det offentlige rom. Ei heller dine personangrep med anklager om «nepotisme» ved treneransettelsen.

Løsningen er ikke alltid «se til Sarpsborg» som FFK-kritikerne er så raske til å trekke frem.

Den nyansatte treneren har bevist sin allsidige og gode kompetanse på både A-lags-, og barne- og ungdomsnivå. Og at han er far til en av de på laget, beviser jo bare det du sier selv om en annen klubb som avgir spillere til FFKs nye lag. Gode spillere og ressurspersoner henger ofte sammen – det kommer Kråkerøy til å få merke også da vedkommende engasjerte seg langt ut over sin egen sønns utvikling. Likevel velger klubben å se dette som en riktig vei å gå.

Du skal lete lenge for å finne en bedre kandidat til denne posisjonen. Og skulle du finne en annen trener som er like god, betyr vel ikke det at nåværende er feil? Forresten vil jeg bli veldig overrasket om denne eventuelt andre treneren ikke også har en sønn eller datter på sone- eller kretsnivå. Som sagt, ressurspersonene henger ofte sammen med de ivrigste spillerne.

Først litt om Wang

Er private skoler en uheldig samfunnsutvikling? Tvert imot vil jeg påstå. Den er i alle fall ikke ny. Det er i dag en rekke private tilbydere av ungdoms- og videregående skoler i landet, Wang er bare en av dem. Forskjellen er at man på Wang har et økt fokus på idrettslig aktivitet. Hvorfor er det ingen kritikk rettet mot andre skoler som har språk eller kristendom som fundament for sine private skoler? Er det gymtimene du ikke liker, eller det at de er private?

Les også

Wang, Begby og CIS er best på nasjonale prøver

Private skoler fyller et tomrom som den offentlige skolen ikke klarer å fylle helt. Det er ikke å redusere mangfoldet, det er selve eksempelet på mangfold – det må være rom for alternativer. Og rom for å kunne velge. På videregående nivå har det offentlige flere tilbud også for idrett, men det er ingen menneskerett å komme inn på disse heller – men variasjonen er langt større enn på ungdomstrinnet.

Idrett og skole har samme utfordringer

I likhet med skolen har idretten følt på hvordan tilfredsstille behovet individene har. Jeg har selv vært fotballtrener i mange år og har forsøkt å tilrettelegge for de beste, de dårligste, de midt på treet, de som ønsker å bli gode, de som er der fordi kompisene er der og de som er der fordi det mangler andre aktivitetstilbud i nærmiljøet. Og de som bare er der.

Alle har sine ønsker og behov til veiledning, oppfølging, utfordringer og tilrettelegging. Velger man å kun ha fokus på dem som trenger hjelp til å slå en enkel pasning, slik at de skal oppleve mestringsfølelsen som alle higer etter, da er det plutselig ikke lov å være god. Velger man å øke antall treninger og stille harde krav til oppmøte og innsats, har man fort begynt å selektere i for tidlig alder. Skal man favne om begge grupper, og alle de midt imellom, trenger man store ressurser. Og de er det et fåtall klubber som har nok av.

Les også

Kråkerøy G14 og Greåker G16 ble kretsmestere!

Ikke er det nok ressurser i den offentlige skolen til å favne alle heller. Derfor er det bra at de som har en ekstra interesse for idrett har mulighet til å kombinere dette med en skole. Disse ungdommene trives med aktivitet og det gjør deres skolehverdag bedre – kanskje blir skolearbeidet bedre også, for trivsel er en stor motivasjon i seg selv. Og de FÅ elevene som forsvinner fra hver offentlige skole tviler jeg på at du kan finne dokumentasjon på at ødelegger for dem som er igjen.

At det er mye skoletrøtt ungdom som gjør at den offentlige skolen får et lavere karaktersnitt enn private, kan neppe bortforklares med at de beste går over til privatskoler. Da har man ikke funnet årsaken til problemet, men konsekvensen. Og hva om det betydde nettopp det? Skal man ikke få lov til å bli god på skolen her i landet?

FFK G14 – våg å tørre

Til slutt vil jeg kort innom debatten omkring FFKs nye lag for G14. Om det fungerer er selvsagt altfor tidlig å si, men hvorfor ikke la det få en sjanse? I fotballverden har det alltid vært slik at de beste søker til de beste arenaene for kamp og utvikling. Det skjer i dag også, selv om man ønsker å tro noe annet. Spillere som ikke finner gode nok utfordringer i sitt eget lokale lag går ofte til et som har flere spillere på tilsvarende nivå. Det skjer blant 11-, 12- og 13-åringer allerede.

I tillegg så vil ofte de antatt beste, eller de som vil mest, måtte forholde seg til flere lag og treningsarenaer. En treningsuke for en ambisiøs 13-åring kan fort være: tre treninger for hjemmeklubben, trening med sonelaget både for G13 og G14, kretslagstrening, akademitrening og personlig trening oppå det. Det sier seg selv at en slik belastning ikke er gunstig over tid, og det blir for mange forskjellige trenere å forholde seg til. Og da er det selvsagt 100 prosent innsats på åtte-ni treninger i uka. Det bryter ned i stedet for å bygge opp!

Les også

Hvem har totalansvaret for at Fredrikstads idrettstalenter ikke blir toppidrettsutøvere?

Derfor vil også denne 13-åringen få en bedre hverdag, med flere treninger i en klubb, med kun eventuelt krets i tillegg. Et slikt antall treninger pr. uke, eller samme intensitet og tilrettelegging på trening, får man ikke i en ren breddeklubb, da det er flere hensyn som må tas jf. hva jeg skrev tidligere om mine erfaringer fra treningsfeltet.

Det er faktisk ikke bare FFK som får noe igjen av en slik satsing – ungene er der i en kombinasjon av å elske fotball, elske å trene og ha et sterkt ønske og motivasjon til å bli bedre. Da må deres treningshverdag settes i ett system, ikke fire-fem. Hvis ikke kommer langvarige belastningsskader og/eller manglende/redusert utvikling.

Skyt ikke ned forslaget på grunn av navnet

Dere i den offentlige skole må tåle at også andre i samfunnet definerer hva som er mangfold. Både ungdom med læreønsker og lærevansker har rett til et stimulerende læringsmiljø, og vi skal være glade for at det finnes alternativer. Det betyr ikke at den offentlige skole er utilstrekkelig, men at den trenger komplementære læringsmiljøer for å fylle samfunnets behov. I likhet med FFKs nye satsing.

Hadde det vært en annen klubb i byen som hadde gått ut og sagt at de ville ansette to trenere og trene fem dager i uka, ville jeg blitt veldig overrasket om ikke noen utøvere fra andre lokale klubber hadde banket på døra med et overgangsskjema i hånda. Så skyt ikke ned forslaget på grunn av navnet. Sonelagsmodellen og bysamarbeidet trengte en vitalisering og endring, så la oss se om dette kan være bærekraftig før vi udokumentert dømmer det ned og hjem – det er tross alt et par klubber i Norge og ellers i Europa som har egne ungdomsavdelinger som fungerer. De har ikke fått sonelag- eller akademisatsingen dit de vil i S08 heller, så løsningen er nok ikke alltid «se til Sarpsborg» som FFK-kritikerne er så raske til å trekke frem.

I verste fall (eller beste vil kanskje lektoren mene) er spillerne tilbake i sine moderklubber etter ett år, med en masse erfaring de kan dele med klubben. I beste fall – hvem vet om vi ikke prøver ...

Les også

Nå flokker også guttene seg om håndball i byen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.