Bysamarbeid i ny drakt: La FFK utvikle de beste 13- og 14-åringene

– FFK må ta initiativet og stake om kursen, ber Markus Engen, og skriver at talentutviklingen her i Fredrikstad skriker etter nye veier og en ny identitet.

– FFK må ta initiativet og stake om kursen, ber Markus Engen, og skriver at talentutviklingen her i Fredrikstad skriker etter nye veier og en ny identitet. Foto:

Av

Markus Engen, selv fotballtrener, mener FFK bør hente frem igjen planen om et 13- og 14-årslag for de beste guttene i byen. Lokalklubbene bør heller konsentrere seg om å beholde flest mulig lengst mulig.

DEL

Leserbrev

Det skal understrekes at klubbene selvsagt har en jobb å gjøre selv. For mange klubber tror de kan få både pose og sekk, men i realiteten så klarer man ikke å skape en arena hvor de beste spillerne får gode nok treninger, samtidig som man skal fokusere på å beholde flest mulig og lengst mulig. Det er en vanskelig kabal å løse, og med tanke på hvor mange klubber det er i byen, og hvor vanskelig det er å ha nok spillere til å stille lag i seriespill, så har klubbene en oppgave foran seg. Flere klubber er allerede i gang med denne prosessen og har sett at det må tas grep. Samarbeid på tvers av klubbene, spiller- og trenerutviklingstiltak i egne og med andre klubber, og sunn klubbdrift settes i fokus.

Jeg tror vi alle har et felles ønske om at FFK skal lykkes i å dyrke flere talenter. Samtidig som de bidrar til barne- og ungdomsfotballen, gjennom å samarbeide med lokalklubbene og skreddersy samarbeidsavtaler etter klubbenes behov og ønsker. Med foredrag, kompetansehevende kurs- og fagkvelder og spillerutviklingstiltak ute blant klubbene, hvor de kan vise sin kompetanse, vilje til å samarbeide og evnen til å få barne- og ungdomsfotballen i Fredrikstad-fotballen til å blomstre.

Sammen er vi sterke, synges i klubbhymnen, og det bør også være et symbol og starten på et nytt og spennende bysamarbeid.

Det handler om å drive spillerutvikling på en eksemplarisk og god måte. Det må handle om å sette spilleren i fokus, og skape en utviklingsarena som gir gode muligheter for å lage gode satellitter for utvikling av fremtidige talenter. Det må handle om å samarbeide, følge opp klubbenes, og spilleres behov og gjennomføre ulike spillerutviklingstiltak og kompetansehevende kurs- og fagkvelder ute blant klubbene, parallelt med sitt eget utviklingsarbeid.

Gjennom dagens modell og bylaget som er en del av bysamarbeidet blir det en drakamp om spillerne. Hva skal de lære, hvor mye skal de trene, hvor mye skal den fysiske og kognitive belastningen være og fremfor alt hvilken posisjon skal spilleren spille?

Det er ikke vanskelig å tenke seg at det blir problematisk for spillerne å tilegne seg læring og utvikling, når spilleren blir dratt i begge armer og i ulike retninger. Kommunikasjonen mellom klubbene er heller ikke der det burde være, og det kommer tydeligere frem at FFK ønsker å ha full kontroll på talentutviklingen selv gjennom dette prosjektet og skolere dem inn i sitt eget system.

Nå er fotballsesongen snart over og jeg mener bysamarbeidsavtalen er åpen for vurdering. Sett med argusøyne så bruker FFK tid og ressurser på noe som er veldig planløst og som ikke bidrar til god utvikling slik man ønsker.

Det er klart at det store spørsmålet man kan stille seg er om det beste ville vært å realisere drømmen om et talentlag med de aller beste spillerne fra de er 12-13 år og derfra legge til rette for spillerutviklingstiltak for de spillerne som er på «hælen», men som har stor iver og ønsker å utvikle seg. Dette vil selvsagt bidra til å utvikle flere og forhåpentligvis bedre spillere. Flere vil oppleve gode treningsøkter de kanskje ikke får i egen klubb, og de vil få tidlig påvirkning som flere av store talentene ute i Europa får i tidlig alder.

Bakgrunn

Markus Engen er trener både i Begby og Kongsten. Han skriver dette innlegget for egen regning, ikke som representant for noen av klubbene.

Dette vil frigjøre større ressurser fra FFK til klubbutvikling i et bysamarbeid gjennom ulike aktiviteter inn mot de lokale klubbene og de vil derfor bli mer synlige gjennom spillerutviklingstiltak og kompetansehevende kurs- og fagkvelder rettet mot klubbenes behov og ønsker. Kompetansen i fotballen må heves, og både FFK og lokalklubbene må stå sammen om dette og dyrke flere dyktige fotballtrenere og ledere i tiden som kommer. Dette vil også gjøre arbeidet lettere for lokalklubbene å fokusere på å beholde flest mulig – lengst mulig, hvor det er et stort potensial og store rom å fylle.

Da FFK gikk ut og lanserte at de ville starte opp med 13- og 14 årslag i 2015, ble de møtt med motbør av de lokale klubbene som truet med å bryte alt samarbeid. 

FFK valgte å endre kurs og kom fram til at tiden ikke var moden for å starte opp med 13- og 14-årslag. Tre år senere mener jeg tiden er kommet for å gjenopplive denne debatten. Dagens bysamarbeid fungerer definitivt ikke på flere områder, og talentutviklingen her i Fredrikstad skriker etter nye veier og en ny identitet.

«Sammen er vi sterke» synges i klubbhymnen, og det bør også være et symbol og starten på et nytt og spennende bysamarbeid uavhengig om hvilken vei man velger å gå.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags