Østfoldhallen – et være eller ikke være for Fredrikstad som fotballby

– Spør Tarik Elyounoussi hva Østfoldhallen har betydd for ham på vei mot fotballtoppen. Jeg vet svaret, skriver Harry Hansen.

– Spør Tarik Elyounoussi hva Østfoldhallen har betydd for ham på vei mot fotballtoppen. Jeg vet svaret, skriver Harry Hansen. Foto:

Av

Harry Hansen trekker inn Shakespeare og snakker om «fotballens Mekka» når han beskriver hvor viktig Østfoldhallen er: – La oss sammen skape stolte øyeblikk med hallen som motor og forutsetning!

DEL

Leserbrev

Hva er Østfoldhallen kjent som? Er det et kjøpesenter, en fotballhall eller et aktivitetsland? I Norges vidstrakte land er det selvsagt fotballhallen som Østfoldhallen forbindes med. De fleste vet ikke at det også er et kjøpesenter eller at det kan bli et aktivitetsland.

Østfoldhallen var den andre fotballhallen som ble bygd i Norge (Skarphallen i Tromsø var først). Fotballhallen ble en diger suksess fra dag én. Selv jobbet jeg i Troms Fotballkrets og NFF la alle trener- og spillerutviklingstiltak til Østfoldhallen. Hit valfartet vi alle for å bli enten bedre spillere eller bedre trenere. Veien til bedre fotball gikk gjennom Østfoldhallen. Og de fleste drømte om en gang å kunne få en slik hall i sin nærhet.

Den drømmen har blitt virkelighet for de aller fleste i landet vårt. Noen har til og med fått flere. I Møre og Romsdal er det som et eksempel 20 haller i ulike størrelser. Stort sett alle toppklubber har en storhall i sitt fylke.

I England må alle klubber som ønsker å være på høyeste nivå i akademiklassifisering bygge sin egen storhall, spesielt myntet på spillerutvikling, men selvsagt også til bruk for A-lagene.

Hvis du spør Tarik Elyounoussi, Mohamed Elyounoussi, Isabell Herlovsen og Marita Skammelsrud Lund (for å nevne noen) om Østfoldhallen sin betydning på deres vei inn i toppfotballen, så vet jeg svaret. Alle disse fire benyttet hallen en masse i trening med klubben, de trente og spilte mange kretslagskamper der. De var også på talentsamlinger og aldersbestemte landslagssamlinger der. Om morgenene trente de tre ganger i uka med St. Olav videregående skole under optimale forhold. I stedet for å være ute i blåst, kulde og regnvær. De fikk terpet på detaljer.

Og hallen har vært brukt av spillere som Martin Ødegård, Sander Berge, Kristoffer Ajer, Mads Dæhlie, for å nevne noen. Og de har vært der ofte enten med klubb, men aller mest på kretskamper og talentsamlinger i regi av NFF.

Østfoldhallen har nærmest vært «fotballens Mekka» siden oppstarten. Ikke minst de siste årene da alle landets talenter (jenter og gutter) samles til Equinor talentsamling to ganger i året.

Fredrikstad kommune har virkelig tatt ansvar og ønsker å fortsatt ha Østfoldhallen som en fotballarena og en storstue for idretten totalt. Det kaller jeg å vise forståelse for hvor viktig fotball og annen idrett kan være i en by og et fylke.

I min villeste fantasi kan jeg ikke tenke meg at Storebrand er villig til å gamble med sitt omdømme og gjøre om hallen til et aktivitetsland med kun mål om størst overskudd.

Jeg har vært så heldig å få på nært hold se hva Sarpsborg 08 gjør med stoltheten til Sarpsborg sin befolkning når de først går til to cupfinaler, hevder seg i toppen av Eliteserien, og nå sist, gjør suksess i Europa. De er så stolte og noen blir til og med breiale. Og ordføreren mener at dette er det største som har skjedd i byens historie.

Jeg har også på nært hold fått være med da Fredrikstad gikk fra 2. divisjon til Tippeligaen på to år og vant cupgull i 2006 og ble nr. to i Tippeligaen i 2008. Jeg fikk sett en by som var så stolt av fotballaget og gikk mannsterke på fotballkamp. Og Gud skal vite at jeg ønsker vi snart får oppleve dette på nytt.

Men i toppidretten er det små marginer som skiller suksess fra fiasko. Og i et sånt perspektiv har vi ikke råd til å miste Østfoldhallen. Det å miste Østfoldhallen er ikke snakk om marginer. Uten den vil Fredrikstad spesielt, og Østfold generelt, ikke lenger være «fotballbyen og fotballfylket», vi mister et ekstremt fortrinn. Ingen trener- og spillerutviklingstiltak vil komme til Østfold vinterstid.

Talentene må alltid ut å reise på kamper, turneringer, på alle utviklingstiltak. Og de reiser nok ellers. Fotballinjene vil ikke ha optimale forhold vinterstid. Da må de i lavintensitet-treninger øve utendørs under sure forhold. Der man tidligere kunne trekke til seg store talenter, står man nå i fare for at byens og fylkets talenter trekkes mot Oslo og Akershus, som har storhall.

Og meteorologer har sagt at vi i fremtiden kan forvente mer ekstremvær likt det vi opplevde i vinter. Toppklubbene har ikke råd til en måned med kulde og mye snø. Toppidretten er nådeløs. To til tre uker uten kvalitetstreninger tolereres ikke.

Jeg vet hvem som har stilt opp for byen og fotballen når det har vært påkrevd. Det har i Fredrikstad resultert i 11 cupmesterskap og 9 seriemesterskap. Det har gitt byen stolthet og bedrifter og enkeltpersoner et godt omdømme i landet. Sett deg inn i en taxi i Bergen og du blir spurt hvor du kommer fra, og du sier Fredrikstad. Ja, da er det kun fotballprat på den bilturen.

Skulle Fredrikstad kommune virkelig ønske å fortsatt ha en innendørs fotballhall og idrettens storstue, så får de til en avtale med eier av Østfoldhallen. I min villeste fantasi kan jeg ikke tenke meg at Storebrand er villig til å gamble med sitt omdømme og gjøre om hallen til et aktivitetsland med kun mål om størst overskudd.

Jeg vet at mange bedrifter lever etter mottoet: «Money talks». Jeg håper så inderlig at ikke Storebrand er blant disse.

Men jeg tror ikke Fredrikstad kommune skal la dem bli utsatt for fristelsen. Ikke la dem få bruksendring! Da slipper de å sette seg i en situasjon som er katastrofal for fotballen og idretten – og ødeleggende for omdømmet til eierne.

Registrerer også at en politiker ser på en aktivitetspark med trampoliner som en mulig vinn/vinn-situasjon. Her er jeg totalt uenig. Trampolineland har vi allerede i nærheten, og det er planer om flere. Og kommer det enda flere, så vil noen andre kunne gå konkurs.

Men skulle hallen forsvinne, så vil vi aldri få en fotballhall i Østfold igjen. Har vi ikke råd og mulighet til å drifte hallen, som har den beste beliggenheten i Østfold, så vil vi aldri kunne ha råd til å bygge en ny. Det vil være umulig økonomisk. Og da er det takk og farvel til de stolte fotball øyeblikkene i Fredrikstad.

En profesjonell aktør som Fredrikstad kommune vil kunne skape aktivitet i 12 måneder. Det er jeg trygg på. De kan flytte messer fra Kongstenhallen og andre plasser til Østfoldhallen, slik at alle idretter i Kongstenhallen får bruke hallen i uker som ellers er opptatte.

Jeg vet også at hotellbransjen prøver å tenke kreativt å bruke hallen til mulig kongresser. Visit Fredrikstad, Sarpsborg og Østfold er også gode profesjonelle samarbeidspartnere som kan skape aktivitet i ei storstue.

Og nå på oppløpssiden har det dukket opp en ny utfordring for fotballen. Av miljøhensyn og spredningsfare skal det i Østfold ikke brukes gummigranulat mer. Mange klubber er i stor villrede om hva de skal gjøre, da det ikke ser ut til å være gode nok alternativer uten granulat. Spredningsfaren fra Østfoldhallen er liten, så mange klubber har nå sannsynligvis behov for Østfoldhallen som fotballarena også av denne grunn.

Så kjære Storebrand og politikere i Fredrikstad. Håper dere virkelig ikke bare teller kroner, men ser de store samfunnsverdiene en fotballhall og idrettens storstue totalt kan være for byen og fylket. I FFK-sangen – og for meg bysangen – heter det: «For Fredrikstad, for Fredrikstad, står vi én for alle og alle for én». La oss sammen skape stolte øyeblikk, med Østfoldhallen som fortsatt motor og forutsetning for dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags