Slutt for fotball i Østfoldhallen vil bety at FFK sakker akterut i forhold til Sarpsborg 08

Bred aktivitet: Anlegget brukes til treninger for hundrevis av barn, unge og voksne hver uke, til turneringer, idrettsdager, fotballkamper, kretslagssamlinger, dommerkurs, skriver Solvang/Lars Erik Kogsrud. Bildet er fra et jenteoppgjør mellom Kråkerøy og Mysen i oktober 2015.

Bred aktivitet: Anlegget brukes til treninger for hundrevis av barn, unge og voksne hver uke, til turneringer, idrettsdager, fotballkamper, kretslagssamlinger, dommerkurs, skriver Solvang/Lars Erik Kogsrud. Bildet er fra et jenteoppgjør mellom Kråkerøy og Mysen i oktober 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sture Solvang reagerer på at Østfolds eneste fotballhall ser ut til å bli nedlagt uten sverdslag. Han peker også på Sarpsborg 08s interesser i denne saken.

DEL

Kronikk

Det nærmer seg kretstinget for Østfold Fotballkrets (lørdag 18. mars) hvor man muligens kommer til å diskutere Østfoldhallens skjebne.

Lars Erik Krogsrud har skrevet en meget god artikkel om Østfoldhallen (FB 08.02.17) som supplerer Vidar Henriksens artikkel (FB 15.01.17) hvor Harry Hansen beklager at fotballen forsvinner: – Vil tape terreng. Dommerutvikler i ØFK, Johnny Westby, har skrevet om konsekvensen for dommere dersom Østfoldhallen forsvinner i Demokraten 09.02.17.

Godt at noen hever røsten og ikke stilltiende sitter og ser at aktiviteten i Østfolds eneste storhall bare smuldrer bort uten at noen løfter en finger.

Hvorfor ble Østfoldhallen kjøpesenter bygget?

Entreprenør Arnfinn Eriksen hadde en drøm om en innendørs fotballhall på Rolvsøy.For å realisere dette planla han å oppføre et bygg som var stort nok til at det ble plass til 40–50 butikker i underetasjen slik at drømmen kunne finansieres.

Bygget ble realisert og forretningene flyttet inn under paraplyen «Østfoldhallen». Innendørs fotballhall hang likevel i en tynn tråd. Østfold Fotballkrets turte ikke satse på en fotballhall fordi dette var økonomisk usikkert. (Det er jo strengt tatt ikke en fotballkrets sin oppgave å drive fotballhall).

Sture Solvang.

Sture Solvang.

Ildsjeler i Fredrikstad Fotballklubb, Råde IL og Rolvsøy IF syntes det var for galt med en så flott og stor hall uten kunstgressteppe og kalte inn alle klubbene i Østfold til møte. Resultatet av møtet ble at alle klubbene ga en «bruksgaranti» – et ikke bindende løfte – om at de ville benytte hallen til trening og kamper.

Juridisk sett hadde dette null verdi, men Østfold Fotballkrets etablerte likevel selskapet Østfoldhallen Fotball AS (ØFAS) sammen med Norges Fotballforbund (50 prosent eierskap på hver). Kunstgress ble lagt, og banen ble åpnet i februar 1991 med kamp mellom tillitsvalgte og ansatte i Norges Fotballforbund og Østfold Fotballkrets. (Dommer: Bjørn Johansen, Torp IF).

Østfoldhallen er den eneste innendørshallen i fylket beregnet for 11-erfotball. På landsbasis er det pr. 31. desember 2016 27 storhaller (alle fylker har storhall – noen har flere). 

Det finnes ellers ingen treningshaller (40x64 meter) i Østfold. Den nærmeste ligger i Ås. På landsbasis finnes det 94 treningshaller (40x64). Sarpsborg 08 tenker på/prosjekterer treningshall (40x64) på Sarpsborg stadion.

Aktivitet:

Det er så godt oppsummert av Lars Erik Krogsrud i hans artikkel 08.02.17 at jeg tillater meg å klippe fra hans innlegg:

Anlegget brukes til treninger for hundrevis av barn, unge og voksne hver uke, til turneringer, idrettsdager, fotballkamper, kretslagssamlinger, dommerkurs osv. Til illustrasjon kan nevnes et utvalg aktiviteter fra for eksempel forrige uke; treningskamp mellom FFK og Skeid, Barnas Idrettsdag, treningskamp Kråkerøy-Lyn, samt treninger for en rekke lokale klubber i forskjellige årsklasser.

Eiendomssjefen i Thon Eiendom, Bjørge Øiestad, ønsker seg «drypp på handelen».

Mange av arrangementene i storhallen involverer mange mennesker, både utøvere og publikum. For kort tid siden – på Barneidrettens dag – var det anslagsvis et par tusen unger, og mange foreldre benyttet handlesenteret. Utsagn fra ledere i forretninger gikk ut på at de var svært fornøyd med ekstra tilsig av kunder.

Jeg er nysgjerrig på hvilke andre aktiviteter i hallen som kan føre til ytterligere flere «drypp».

Eiendomssjefen som forhandler om og vil fordoble leieprisen(?) er nestleder i Sarpsborg 08.

Cato Haug er leder i Sarpsborg 08 og har gjennom sitt firma Dynamic Solutions vært involvert i å forsøke å finne alternative bruksområder etter nedleggelse av storhallen.

(Han er nok en av dem som har best kjennskap til driften av Østfoldhallen gjennom mange år, både som daglig leder i ØFK, kretsleder samt tidligere breddesjef i NFF.)

Det er nok en tilfeldighet at det er lederen og nestlederen i Sarpsborg 08 som er så sterkt involvert i storhallens fremtidige skjebne.

Det er nok en tilfeldighet at det er lederen og nestlederen i Sarpsborg 08 som er så sterkt involvert i storhallens fremtidige skjebne.

Sarpsborg 08 skal anlegge egen treningshall (40x64 meter) med den følge at toppfotballen i Nedre Glommaregionen får langt bedre forhold i Sarpsborg enn i Fredrikstad!

Påstand: FFK sakker da enda mer akterut i forhold til Sarpsborg 08.

Toppidrettslinja ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg har benyttet Østfoldhallen én og en halv time tre ganger i uken i 25 år. Østfold fylkeskommune er dermed subsidiert med anslagsvis 50.000 pr. år (25 x 50.000 = 1.250.000).

Østfold Idrettskrets har deltatt sammen med Østfold fylkeskommune (høsten 2015) i utredning av behovet for anlegg i fylket. Østfoldhallen ble ikke nevnt i annen sammenheng enn «tennishall i forlengelsen av eksisterende fotballhall». Man trodde kanskje at Østfoldhallen hadde evig liv ...

Behov for oppgradering dersom fortsatt drift.

  • Ved fortsatt drift er det behov for nytt kunstgressdekke som kan legges på eksisterende pad til en pris av 1,5 mill til 2 millioner kroner pluss fjerning av gammelt dekke, 300.000 kroner. Granulatet i matten er ikke gamle bildekk, men plast som ikke avgir gasser fordi matten ligger innendørs.
  • Det er behov for oppgradering/rehabilitering av garderober.

Når det gjelder søknad om spillemidler, er det fristende å stille spørsmålet om noen overhodet har tenkt tanken på å søke om tilskudd.

  • Eksisterende kunstgressteppe er nå elleve år. Spillemidler kan gis som tilskudd til rehabilitering etter ti års bruk.
  • Det kan gis tilskudd til rehabilitering av anlegg (garderober, ventilasjon m.m.) dersom anlegget er eldre enn 20 år. Østfoldhallen er 25 år.
  • Rehabilitering av anlegget skal inngå i en vedtatt kommunal plan som omfatter idrett og fysisk aktivitet.

Det kommer fortsatt vintre med kulde og snø hvor det vil være behov for et innendørs anlegg.

Det er svært positivt at vi etter hvert har fått mange kunstgressbaner utendørs, både med og uten undervarme, men det kommer fortsatt vintre med kulde og snø hvor det vil være behov for et innendørs anlegg.

Det skal bli spennende å høre hva som kommer ut av diskusjonen på kretstinget i Sarpsborg lørdag 18. mars.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags