Når landslaget taper fotballkamper...

Surt tap og sure reaksjoner: Tarik Tarik Elyounoussi kjenner følelsen og reaksjonene når fotballandslaget taper. Bildet er tatt under VM-kvalifiseringskampen mot Albania Ullevaal stadion i 2013. Norge tapte 0-1. Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix

Surt tap og sure reaksjoner: Tarik Tarik Elyounoussi kjenner følelsen og reaksjonene når fotballandslaget taper. Bildet er tatt under VM-kvalifiseringskampen mot Albania Ullevaal stadion i 2013. Norge tapte 0-1. Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Øyvind Strøm, øverste leder for Østfold-fotballen, ønsker velkommen til ny fotballsesong, og illustrerer fotballens posisjon som allemannseie ved å beskrive våre reaksjoner når landslaget taper.

DEL

Kronikk 

Drøyt 18 000 fotballspillere snører støvlene og gjør seg klare til å spille nærmere 12 000 fotballkamper i vår krets. Samtidig åpnes også en tilhørende arena, den for alle eksperter, forståsegpåere, bedrevitere og kritikere av ymse slag med varierende agenda. Velkommen skal dere være til fotballsesongen 2018, enten dere stiller med ferdigheter på banen eller er store i kjeften på tribunen!

For vi ønsker dere alle til stede. Fotball handler om følelser. De kommer til uttrykk i glede og skuffelse på banen, følelsene uttrykkes i seiersrus og forbannelse på sidelinjen av alle de som vet hvordan alt burde vært gjort, men som ofte i mindre grad fikk det til selv.

Gruppen «eksperter», begrepet brukes ikke i denne sammenheng som synonymt med kompetanse, kunnskap, erfaring og fornuft, høres best når landslaget vårt taper fotballkamper. Det er da alt skal forklares og analyseres. Det er da «ekspertene» leter langt vekk og langt bort fra Ullevaal.

Når landslaget taper fotballkamper er det barnefotballen vår som er årsaken

Blant våre rundt 6000 barn (6-12 år), gutter og jenter, som spiller fotball i vår krets finner vi grunnene til at landslaget ikke presterer. Fordi vi ikke teller mål og kårer vinnere i barnefotballen, fordi vi ikke vurderer åtteåringen opp og ned og karaktersetter hans/hennes ulike egenskaper, fordi vi ikke velger bort de svakeste, fordi vi tillater at laget som ligger under med fire mål kan sette inn en ekstra spiller for å skape mer jevnbyrdighet, fordi vi ikke heier på all verdens såkalte akademier der inngangsbilletten er flere titalls tusen kroner og fordi vi ikke tillater tiårslaget å reise på turnering til Barcelona der selvfølgelig bare de aller beste er verdt turen.

Fotball er desidert størst, fotball betyr mest, fotball er den viktigste nærmiljøaktøren i ethvert norsk lokalsamfunn, fotball er integrering, fotball er relasjoner, fotball er venner for livet.

NFF Østfold støtter opp om den norske modellen og mener oppriktig at vår fotballorganisasjon skal makte ambisjonen om «Flest mulig – lengst mulig – best mulig». Fotball som allemannseie, vår legitimitet overfor storsamfunnet og fotball som et fenomen flest mulig mennesker har et forhold til, ligger i vår ambisjon om å være en masseorganisasjon.

Vi har lyktes med det. 360 000 aktive fotballspillere i Norge, 110 000 av disse er jenter. Fotball er desidert størst, fotball betyr mest, fotball er den viktigste nærmiljøaktøren i ethvert norsk lokalsamfunn, fotball er integrering, fotball er relasjoner, fotball er venner for livet.

Se video:  Se vårt fotball-kickoff på FBTV

Ut av dette fantastiske fellesskapet kommer det også gode fotballspillere som en eller annen gang i fremtiden kan berike, og ikke forsure, det norske landslagets resultater. Norge oppnår svært gode resultater med sine aldersbestemte landslag, de som er et umiddelbart resultat av barnefotballen i klubber spredt rundt i enhver krik og krok av Norges land.

Når landslaget taper fotballkamper er det foreldrenes skyld

Det er ille nok å ha dem på sidelinja, verst blir det når de også skal trene ungene våre. Landslagets manglende resultater forklares med ukompetente foreldretrenere. NFF Østfold deler ambisjonen om å utdanne flest mulig av disse, motivere foreldrene gjennom klubbene til å gå trenerkurs. Men for guds skyld, slutt å snakke om foreldrene som en paria-klasse.

Uten foreldrenes engasjerte innsats stopper Fotball-Norge. La oss i stedet heie på dem som vil bruke av sin fritid, de som brenner for å gjøre noe godt for barna våre, de som bidrar til at lokalmiljøet blir et bedre sted å vokse opp i. Så skal vi ta ansvar for at flest mulig av dem også får kunnskapen.

Når landslaget taper fotballkamper er det kunstgressets skyld

At ungene våre får trene og spille kamper året om på snøfrie og grønne gressmatter er ikke bra for landslagets resultater. Vi tilegner oss feil spillestil og det skapes for få dueller på kunstgresset. Mon tro om landslaget vant flere fotballkamper da vi trente på isbelagte parkeringsplasser med ispigger til fare for liv og helse skrudd inn i fotballstøvlene våre?

 • Se video:

  Når landslaget taper fotballkamper er det breddeklubbenes sin skyld

  De lar ikke sine største talenter gå til toppklubbene tidlig nok. At ungdommen må utvikle seg videre i vranglærens verden og ikke rykkes opp og ut av sitt nærmiljø, sin sosiale arena, sin trygghet og sin lille verden der det er mulig å både spille fotball, gå på skole, spise middag hjemme og kjenne at det er litt overskudd igjen når dagen er omme. At suksess måles i kretsmesterskap i 13-årsklassen, fast plass på kretslaget og scoring i akademikampen og ikke om vedkommende ble en god fotballspiller ti år senere.

  Når landslaget taper fotballkamper samles fotballfamilien til meningsutveksling

  Fotballfolket møtes på sidelinjen, på jobben, i all verdens sosiale medier, i kommentarfelt – ethvert sted der en rusten fotballrøst kan høres. Fantastisk!

  Og hvorfor er det slik? Selvfølgelig, fordi nesten alle har vært en del av fotballen. Fordi nesten alle har sine egne referanser fra fotballen, på godt og ondt. Fordi fotball slett ikke er så komplisert som mange vil ha det til, og derfor gjør nesten alle i stand til å uttrykke en mer eller mindre saklig mening. Fordi fotballen gjennom historien har ønsket å involvere flest mulig og beholde de lengst mulig. Derfor er fotball folkesport, på og utenfor banen.

  Velkommen til ny fotballsesong, barn, ungdom, voksne, foreldre, trenere, ledere, dommere og ikke minst, til alle dere «eksperter» som er med på å gjøre fotball til den største og viktigste «snakkisen» i åtte måneder fremover. Vi elsker alle å være en del av dette!

  Når landslaget vinner fotballkamper

  Ja, da finner vi helt sikkert noe annet å snakke om ...

  Skriv ditt leserbrev her «

  DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

  Artikkeltags