Så var vi der igjen, ny sesong for breddefotballen i all sin prakt

Selbak-laget, vennskapet og miljøet som vil skape noe sammen i 2019, fra venstre:  Trener Rino Nilsen, Kenan Hazurdzic, Berdy Itamba, Jonathan Hammerborg, Simon Youkhanna, Niclas Eliassen,  oppmann Petter Krogh, Sondre Skulbørstad, oppmann Bjørn Bergh,  Sebastian Engsmyr, Peter Moen,  Andreas Jonassen, Jonas Alexander Olsen,  Harald Jose Haraldsen, Stian Bergh, trener Morten Skåksrud, oppmann Gunnar Nygård og Siako Hamadamin.

Selbak-laget, vennskapet og miljøet som vil skape noe sammen i 2019, fra venstre: Trener Rino Nilsen, Kenan Hazurdzic, Berdy Itamba, Jonathan Hammerborg, Simon Youkhanna, Niclas Eliassen, oppmann Petter Krogh, Sondre Skulbørstad, oppmann Bjørn Bergh, Sebastian Engsmyr, Peter Moen, Andreas Jonassen, Jonas Alexander Olsen, Harald Jose Haraldsen, Stian Bergh, trener Morten Skåksrud, oppmann Gunnar Nygård og Siako Hamadamin. Foto:

Av

Selbak-leder Jonas Krogh-Pedersen foran sesongstarten lørdag: – Gi meg Torp borte, gi meg et hardt satsende Råde på Selbak stadion, gi meg Østsiden med gamle lagkamerater som vi skal vise at vi er bedre enn. Gi meg en dommer som ikke kan snakkes med. Gi meg usaklige argumenter og smålige meninger. Gi meg breddefotballen i all sin prakt.

DEL

Kronikk

Bak oss ligger det trening fra november til april. Det er fem måneders vinteroppkjøring. Fem måneder med regn, snø, sludd og andre former for nedbør. Avlyste treninger på grunn av snø på banen. Løping uten ball, løping med ball. Kjeft for feilpasninger, kjeft for riktige pasninger, kjeft for å løpe for lite og kjeft for å løpe for mye. Fire-minuttere til du har blodsmak i kjeften.

Sesongen i Norge starter som kjent i april. Den varer til slutten av oktober. Så kommer denne glansperioden som beskrevet over. Det vil si at det spilles fotball på ymse nivåer i breddefotballen stort sett hele året. Treninger tre-fire ganger i uka. Det er kamper i helgene. Fredags kveld eller lørdags ettermiddag.

Når oktober er over, så er du så lei fotballsesongen i Norge at du nesten er dårlig. Allikevel så står du der i slutten av november og lurer på hvorfor i alle dager det ikke er trening?

Det å komme på trening, møte venner og spille fotball er mer eller mindre det nærmeste jeg har kommet terapi som jeg ser er i vinden.

Jeg har vært med på breddefotballens sorger og gleder i en årrekke nå, først og fremst som spiller. Jeg var vel i beste fall en ærlig spiller. Ikke spesielt god på noen områder. Jeg kunne løpe litt. Dekke rom som det heter på fagspråket. Her og der så hadde jeg noen lykketreff. Blant annet hadde jeg en fin scoring borte mot Mysen i 2013-sesongen. Mysen hadde hentet Knut Dørum Lillebakk, den tidligere cuphelten, noe som har gitt meg i hvert fall noe å skryte av etter endt karrière. Tilbakemeldingene fra publikum var at jeg skrek og hylene mer enn jeg løp, sånn sett i ettertid så må jeg erkjenne at det dessverre var en realitet.

Jeg har drevet med fotball så lenge jeg kan huske. Fra min far tok meg med på trening med gutter som var ett år eldre enn meg i Borgehallen for mange, mange år siden. Etter det så har jeg vært med i og rundt Selbak Turn og Idrettsforening. (Jeg studerte noen år i Bergen hvor jeg spilte for Bjørn-West, de hadde heldigvis hvite og grønne drakter så jeg følte meg fort hjemme der)

Fotballen har vært et sted for meg hvor jeg alltid har følt meg hjemme. Det å komme på trening, møte venner og spille fotball er mer eller mindre det nærmeste jeg har kommet terapi som jeg ser er i vinden. Med engang treningen blåses i gang fordufter alle de problemene og utfordringer som til enhver tid ligger rundt deg. Da er det bare du og ballen. Og ikke minst lagkameratene dine. Som jobber sammen for å score mål. I de 90 minuttene som treningen eller kampen pågår, er det kun det som er viktig. Ingenting annet betyr noe.

Men i enda større grad har jeg kommet til at det samholdet og miljøet som skapes for at akkurat vårt lag skal score mål har gitt meg noe mye større. Det har gitt meg vennskap, en tilhørighet og ett fellesskap jeg kanskje ikke har helt sett betydningen av før det var slutt.

Tre-fire dager i uken møtes man etter jobb, skole eller andre gjøremål for å trene. Samling i garderoben før og etter trening med gutter som også er der for at Selbak Turn og Idrettsforening skal bli best mulig. Men mest av alt er vi er fordi vi synes fotball er gøy. Og ingenting er gøyere enn å skape noe sammen.

Neste år skal jeg gi meg kjære, sa jeg til kona mi. Hun synes jeg var vel ivrig og brukte for mye av tiden min på Selbak stadion. De ordene har jeg sagt siden 2014. Det var en periode hvor hun lurte på om jeg hadde noen på si, hun kunne ikke helt forstå hva som faktisk var så viktig at jeg MÅTTE på trening for 4. gang den uken for å spille på ett 4.-divisjonslag. Etter hvert så har hun vel kommet til det at det var såpass viktig for meg at hun synes det var bedre at jeg kom meg ut av huset enn at jeg satt hjemme og sturet. 

Nå er det slik at naturen går sin gang. Jo eldre jeg ble, jo tregere gikk vendingene, jeg dekket mindre og mindre rom. (Ikke rent fysisk riktignok). De som kom opp var raskere, sterkere og rett og slett bedre fotballspillere. Så i fjor ble det stopp. Det ble ikke treninger tre-fire dager i uken. Så da ble det naturlig at jeg hjalp til rundt laget. For jeg ville ikke gi slipp. Til det er for gøy å være i miljøet.

Jeg har vært, spiller, trener, lagleder og sportslig leder etter det. Onde tunger vil ha det til at om jeg blir banemester så har jeg vært innom det meste.

Så hva er det som gjør at når våren kommer at vi gang på gang velger å engasjere oss i den flotteste idretten som finnes? For min del handler det om vennskapet, miljøet og det å være med på å skape noe i lag. Gjøre ting som går litt utover bare deg selv.

Gi meg eliteserien, sier de på TV2 nå, gi meg ballespark, gi meg en Frode Kippe som låser seg inn på do.

Nei for pokker. Gi meg Torp borte, gi meg et hardt satsende Råde på Selbak stadion, gi meg Østsiden med gamle lagkamerater som vi skal vise at vi er bedre enn. Gi meg Sprint Jeløy på Bellevue. Gi meg en dommer som ikke kan snakkes med. Gi meg usaklige argumenter og smålige meninger rundt eget lag. Gi meg breddefotballen i all sin prakt.

Ps: Jeg har akkurat kjøpt meg nye fotballsko. Brått blir det en skade eller suspensjon. Da skal jeg være klar….

Sesongstart i lavere divisjoner

  • Selbak tyvstarter i Amedialigaen (4. divisjon) med bortekamp mot Sprint/Jeløy allerede lørdag ettermiddag.
  • Deretter går det slag i slag med start i de ulike divisjonene, for eksempel i 7. divisjon, avdeling 4 der Skogstrand 2 åpner mot Nylende 23. april.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags