Gå til sidens hovedinnhold

Det siste sunne er blitt sykt

Artikkelen er over 4 år gammel

– Ett kontainerskip spyr ut like mye klimagasser som 50 millioner biler. Arnt M. Storvik foreslår en rekke tiltak for at havet kan bli matfat også for våre oldebarn.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alexander L. Kielland skrev for ca. 140 år siden: «Intet er så romslig som havet, intet så tålmodig. På sin brede rygg bærer det lik en godslig elefant de små puslinger som bebor jorden; og i sitt kjølige dyp eier det plass for all verdens jammer........... og avslutter – det siste sunne i den syke verden.»

Nå er det siste sunne sykt. Og den store elefanten bærer enorme kontainerskip som spyr ut CO₂, NOx og SOx i store mengder. Ett kontainerskip spyr ut like mye klimagasser som 50 millioner biler. Det er like mye som hele verdens bilpark. Det må nevnes at skipets drivstoff inneholder 2.000 ganger mer svovel, ofte mer, enn det autodiesel gjør.

Skipsfarten må bli grønnere om vi mener noe med menneskeskapt klimautfordring.

Det er et lite lys i tunnelen. Det bygges noen skip som drives med LNG, gass. Men skipsfarten må bli grønnere om vi mener noe med menneskeskapt klimautfordring. Tungolje eller bunkersolje som det heter blir byttet ut med LNG. Konstruere skip som ikke trenger 100.000 hk for å drives frem. Hva med landstrøm til skip som anløper havnene våre. Vi setter opp ladestasjoner an mas, men gjør vi noe med det store problemet cruiseskip og tilsvarende utgjør. Ett cruiseskip slipper ut like mye CO₂ som 13.000 biler i løpet av et døgn i havn.

Så var det det kjølige dyp. Hvorfor skal det være mikroplast i tannkrem? Hvorfor skal det brukes plastpartikler i bildekk og klær med plastfibere? Det er noe av dette som gjør havet sykt slik at vi i 2050 ikke kan spise det vi øser ut av havet.

Havet er i dag vårt matfat og det må det bli for våre oldebarn også. Skal vi klare å gi verdens folk mat i 2050, må forsøplingen av havet stanses nå! I havet er det nå fem enorme søppeldynger av plast på størrelse med USA, og det sjette bygges opp like nord for Norge i Barentshavet. Ta grep nå, i morgen er det for sent. 

Fredrikstad Ap vil at Kystlotteriet skal vokse til hele landet  

Kommentarer til denne saken