Hva er galt med formueskatten?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Eiríkur Ingólfsson, H, svarer Victor Kristiansen, Ap, og mener at Arbeiderpartiet forenkler i debatten om formueskatten.

DEL

Leserbrev 

Ingen er så opptatt av skatt som Arbeiderpartiet i valgkamp. Partiet har denne gangen satt formueskatt på spissen og lovet å øke den etter valget. I debattinnlegg spør Victor Kristiansen hva Fredrikstad Høyre mener om saken og spør om vi mener at nullskatteytere er ikke noe å bekymre seg over. Da må vi først definere hva er en nullskatteyter. Begrepet brukes av Arbeiderpartiet om dem som ikke betaler skatt personlig. Men som BI-professor Ole Gjems-Onstad påpeker i E24 (3. august 2017) er dette en retorisk gimmick. Han bruker et godt eksempel:

Dersom en person med en million kroner i inntekt oppretter et aksjeselskap og tar inntekten der, må selskapet betale 240.000 kroner i skatt. Det er bare 760.000 kroner igjen selv om eieren ikke tar ut noe utbytte og selv formelt, men misvisende er nullskattyter.

De fleste som betaler formueskatt har store deler av sine verdier i selskapene og betaler sin skatt gjennom selskapene.

Formueskatten skaper forskjeller i samfunnet ettersom det er kun norskeide bedrifter som betaler skatten.

Arbeiderpartiet er opptatt av at det ikke skapes større forskjeller i samfunnet. Formueskatten skaper forskjeller i samfunnet ettersom det er kun norskeide bedrifter som betaler skatten. Derfor utgjør skatten en stor ulempe for norske gründerbedrifter, mens utenlandskeide konkurrenter slipper. De som investerer i bedrifter og arbeidsplasser betaler formueskatt, de som investerer i eiendom slipper. Dette bryr Arbeiderpartiet seg ikke noe om i valgkampen, men da Trond Giske var næringsminister, var han talsmann for å fjerne formueskatten.

Høyre er mer opptatt av å skape verdier enn å skatte verdier. Bedrifter som skaper verdier skaper arbeidsplasser. Bedrifter som tappes for verdier, tappes for arbeidsplasser. Bedrifter som skaper verdier skal også betale skatt, og det gjør de. Det norske skattesystemet er innrettet slik at skattesatsene for selskap og aksjonærer alltid ses sammen slik at skattebelastningen skal bli omtrent som for en arbeidstaker.

Det er en grov forenkling å kun se på den personlige beskatningen, men se bort fra hva eierne betaler gjennom bedriftene.

Eiríkur Ingólfsson

Leder, Fredrikstad Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags