Gå til sidens hovedinnhold

Jakten på det gode byjubileet

Artikkelen er over 3 år gammel

Gjennomføringen av jubileet vil si oss ganske mye om hva som er essensen i fellesskapet vårt i Fredrikstad anno 2017. Er vi revybyen, fotballbyen, sommerbyen, fremtidsbyen, eller kanskje vi er noe helt annet?

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad feirer sitt 450-årsjubileum i år. Hoveddelen av jubileet gjenstår, slik at du fortsatt har gode muligheter til både å delta og sette et lite eller stort preg på feiringen av byen din. For å skape et godt byjubileum, er det aller viktigste faktisk at du deltar og engasjerer deg i og for byen din.

Denne tanken gjennomsyret også de tidligere byjubileene våre. For feiringene av byen vår har alltid vært for alle byens borgere, selv om noen har hatt viktigere roller enn andre. Kanskje kan et blikk på det tradisjonelle innholdet i byjubileer forløse noen tanker om hva et godt byjubileum bør være i 2017?

Byjubileer har normalt tre tidsdimensjoner som i forskjellig grad blir vektlagt, både her og i andre byer. Først og fremst har alle jubileer en historisk dimensjon med hyllest av forfedrene. Gjennom et tilbakeblikk på historien trekkes byens store menn, og en sjelden gang iblant en kvinne, frem fra historiens glemsel i festtaler, patriotiske sanger, utstillinger og historiske opptog. Deres uvurderlige innsats for å skape byen vår understrekes sterkt, mens eventuelle negative episoder i fortiden kun får oppmerksomhet om de kan snus til noe positivt for ettertiden.

Det var for eksempel forfedrene våre som gang på gang bygde byen opp igjen etter de utallige bybrannene. Siden skapte de «Plankebyen» da muligheten til å utkonkurrere trelasthandlende sarpinger bød seg på 1860-tallet. Underforstått har vi aldri gitt opp og tatt mulighetene når de har kommet.

Den andre hoveddimensjonen er den nåtidige hvor vi gjør opp status for byen av i dag. Hvem er vi, og hvordan klarer vi Fredrikstad-folk oss egentlig her og nå? Vi bryr oss naturlig nok mest om de positive egenskapene og mindre om de negative også når vi skal vurdere oss selv og vår egen samtid. Hvis vi fremhever noe negativt, er det gjerne fordi vi tror vi vet hvordan vi skal snu utviklingen.

Derfor vil du i år risikere å høre om pokalskapet til fotballaristokraten FFK og den nært forestående utvidelsen av helsehuset på Værste. Det triste livet i skyggen av sarpingenes medaljeambisjoner i Eliteserien og flyttingen av sykehuset til et jorde utenfor Sarpsborg vil du antagelig få høre mindre om. 

Dermed er vi over i den tredje dimensjonen et byjubileum sentreres rundt, nemlig fremtidsvisjonene. Vi har gjort opp status for historien vår og vet hvor vi står nå, men hva med fremtiden? Hvor vil vi, og hvor tror vi veien går videre for byen vår?

Det er sjelden fremtiden ser mørk ut når vi spår om byens fremtid i kaffegruten på byens mange koselige kafeer, og fremtidsvisjonene for byen vår er det definitivt ikke noe i veien med om dagen! Det er nesten så dobbeltsporet alt har pløyd seg vei gjennom husrekkene og man er hellig overbevist om at intet butikklokale i sentrum noen gang vil stå tomt igjen.

Likevel har det vist seg vanskelig å spå langt inn i fremtiden. De neste 10–15 årene føler vi at vi har en slags kontroll over, mens det er verre å si noe endelig om hvordan verden og Fredrikstad ser ut om 30–40 år. For 40 år siden var den kalde krigen kjøligere enn det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina i dag, og hva skal vi gjøre om 40 år når vedlikeholdsetterslepet også når den da aldrende Arena Fredrikstad?

Fremtidsvisjonene for byen vår er det definitivt ikke noe i veien med om dagen!

Den fjerne fremtiden er ofte vanskelig å forholde seg til. Byens historie og identiteten vår her og nå er imidlertid noe langt mer håndgripelig som vi både kan være stolte av og bør utforske i jubileumsåret. Hva vil 450-årsjubileet formidle til oss, og hva betyr jubileumsfeiringen for oss som bor i Fredrikstad?

Gjennomføringen av jubileet vil si oss ganske mye om hva som er essensen i fellesskapet vårt i Fredrikstad anno 2017. Er vi revybyen, fotballbyen, sommerbyen, fremtidsbyen, eller kanskje vi er noe helt annet? Det er først og fremst vi som bor her som kan definere nettopp det.

Vi har antagelig funnet frem kalenderen for år 2042 neste gang du får sjansen til å være med på en slik fest for byen vår. Det er nå fremtidens historie skapes, og du inviteres til å delta nå. De to første debattene om både nåtidens og fremtidens Fredrikstad går av stabelen i nær fremtid i regi av henholdsvis Forum Gamlebyen og Fredriksstad Blad (se under). La oss håpe dette bare er starten på mange gode og konstruktive diskusjoner om nåtidens og fremtidens Fredrikstad.

Velkommen til debatt!

To debattmøter:

Forum Gamlebyen:

  • Paneldebatt i Bystyresalen torsdag 20. april klokken. Hvilken betydning har byjubileet for oss som bor her. Hvordan kan vi bruke det for å skape en bedre by?
  • I panelet: Arne Bugge Amundsen (kulturhistoriker) Hege B. Bongard (prosjektleder for Vekst i Fredrikstad) Dag Strømsæther (kommandant og jubileumsarrangør) Nils Øy (pressemann). Samtalen ledes av Ellen Cathinka Apenes.

Byutviklingsdebatt:

  • Fredriksstad Blad arrangerer debatt og spiller inn podkast på Litteraturhuset mandag 24. april. Det skal handle om byutvikling, sentrum og Fredrikstads fremtid.
  • I panelet: Jon-Ivar Nygård, ordfører, Trond Delbekk, direktør i Værste og styreleder i Fredrikstad Næringsforening, Stine Ferguson, sentrumsleder i Fredrikstad og Sander Grundvig, styreleder i Cityplan. Samtalen ledes av FBs Jon Jacobsen.

Les også Terningkast 4

Make Fredrikstad glatt again

 

Kommentarer til denne saken