Gå til sidens hovedinnhold

Grotesk dyr torsk – at det går an

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi forbukere finner oss i det meste, skriver Mads Sporsheim om pris på torsk og annen mat, butikker tett i tett og «matbaronene».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg står foran fiskedisken i Menybutikken på Ørebekk og beundrer en torsk.  Den er fantastisk flott der den er plassert på is.  Hvit i kjøttet og blank i skinnet - et prakteksemplar av en skrei, full av proteiner og omega 3 m.m.  Kanskje den veier fem-seks kilo.  Jeg tenker «Deg skulle jeg gjerne tatt med hjem».  Det er bare en hake ved det:  Noen har plassert et skilt på ryggen til godingen,  «kr. 118 pr kg, hel fisk» står det på skiltet.

Det er ikke til å tro, denne skreien ble kanskje landet på brygga i Henningsvær for et par tre dager siden.  Fiskeren som  fisket den, sløyde den og kappet hodet av den fikk 12 kroner kiloet, mens vedkommende som fraktet den til Ørebekk og la den i fiskedisken på Meny mener at verdien har steget til 118 kroner kiloet.

Jeg har en oppfordring til fiskeriministeren:  Sandberg slutt å plage forskerne dine, gjør noe for folkehelsa, kom deg opp på barrikadene, ta gjerne med forbrukerombudet, riv råfiskloven i filler og lat Hvermannsen få lov til å reise til Lofoten og hente skrei til folket i sør.  La han få lov å parkere på torget og selge denne delikatessen til 40 – 50 kroner per kilo. Slik at også vi dødelige kan få ta del i herremåltidet.

Naturen har vært gavmild med oss nordmenn.  Vi har høstet av denne resursen i mer enn 1000 år.  Aldri har det vært landet så mye skrei som i år.  Det er ufattelige mengder fisk som er tatt i land.  Jeg kan ikke med min beste evne forstå hvorfor prisen blir så grotesk.  Kan forklaringen være at «matbaronene» vil ha enda mer, og at grådigheten sørger for enda flere millioner i deres velfylte lommer.

Jeg kan ikke med min beste evne forstå hvorfor prisen blir så grotesk.

Bli med meg på en tur.  Vi starter på Evjekaia. Her har vi en stor Rema 1000 butikk, vi tar oss ned mot Mosseveien.  Vis a vis Porselen har vi en Kiwi-butikk.  Vi forsetter til Ørebekk, her har vi Meny, Kiwi, Rimi og Rema 1000.  På Gressvik ligger COOP Mega og på Ålekilene har vi Rema 1000 og enda en Kiwi-butikk. 

På en strekning på fire kilometer har vi ni matbutikker.  De må ha kapasitet til å brødfø hele Fredrikstads befolkning.  Så kan man tenke at her må det være konkurranse og gode tilbud å finne.  Man skulle tro at noen av dem må slite og gå konkurs, men nei da, alle lever i beste velgående og millionene triller inn i  lommene til «matbaronene».

Vi forbrukere finner oss i det meste.  Sist ute til å demonstrere hvor «dumme» vi forbrukere er, var Senterpartiets nasjonalorgan: «Nationen».  Som presenterte et bestillingsverk.  De hadde ved å stille ledende spørsmål funnet ut at flesteparten av de spurte mente at matprisene i Norge var «passe».   Hæ - jeg nekter å tro det.

Nei jeg kjenner jeg blir het under snippen.  Jeg får gå bort til kjøttdisken, kanskje det er tilbud på kjøttdeig i dag.  Det blir vel Taco denne fredagen også.

Kommentarer til denne saken