Gå til sidens hovedinnhold

Pinglete av Norge i FN

Fredrik William Kveseth

Politisk nestleder, AUF i Østfold

Fredrikstad

Artikkelen er over 4 år gammel

– Norge må tørre å skrive under på en avtale om å forby atomvåpen, skriver Fredrik William Kveseth i Østfold AUF.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke skrev 50 stater i FNs generalforsamling under på en avtale om å forby atomvåpen i verden. Blant dem var Brasil og Sverige. Samtidig som disse 50 statene tar et steg nærmere en atomvåpenfri verden, står Norge tilbakelent. Hvorfor?

Norge er tradisjonelt ansett som en nasjon som setter sikkerhet og fred høyt på dagsorden. Norge tok et tydelig standpunkt om krigen i Vietnam, vi tok initiativ for dialogen mellom Israel og Palestina med Oslo-avtalen, og den norske delegasjonen var en nøkkelrolle for å forby klasevåpen i sin tid. 

Men under avstemningen og underskrivingen av atomvåpenforbudet ser den norske delegasjonen en annen vei og stiller seg fraværende når historie blir skrevet i FNs generalforsamling.

Jeg syns det er trist og nærmest feigt at en stat som deler ut fredsprisen ikke tar ansvar for at en slik avtale får større grobunn i verden. I internasjonal sammenheng mener jeg Norge har en stor rolle som nasjon. Vi er et symbol på fred, mange nasjoner ser opp til oss, samtidig som vi er en del av en militær allianse. Norge burde brukt handlingsrommet til å påvirke NATO-samarbeidets syn på atomvåpen, samtidig som vi kunne tatt en aktiv rolle i å utforme avtalen.

Standpunktet til utenriksminister Bjørge Brende og regjeringen har blitt påvirket av amerikansk politikk og pessimistisk syn på verden. Men viktigst av alt handler deres beslutning om politisk vilje, eller mangel på en. Vi er redde for å skrive under på et forbud mot atomvåpen fordi NATO-land har atomvåpen som man ikke tenker å fjerne med det første.

Hvis alle nasjoner med atomvåpen skal tenke slik, kommer vi ingen vei. Heldigvis tror jeg, i likhet med de 50 nasjonene som har underskrevet avtalen, at dette er en start på en atomfri verden. Veien mot en verden uten atomvåpen er lang, men vi må starte på den om vi i det hele tatt skal nå målet.

Da kan ikke Norge sitte tilbakelent. Da må vi ta ansvar. Da må vi tørre å skrive under på et forbud.

Kommentarer til denne saken