Sunn skepsis til muslimer – ikke hat

Finn Løvfold.

Finn Løvfold. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nordmenn er skeptiske til en folkegruppe hvor såpass mange legger seg opp i hva som har vært en selvfølge i Norge i mange år, skriver Finn Løvfold.

DEL

Leserbrev

Til Aros Neriman.

Det var hyggelig å leseom ditt møte med Khaled på toget fra Oslo til Fredrikstad. Du skriver at vi som bor i Norge ikke burde «slenge negative og nedsettende kommentarer» mot flyktninger, og du avslutter med å skrive om at det blir skrevet så «mye hat på diverse nettsteder». Jeg lurer på hva du da tenker på.

Mitt inntrykk er at det meste som blir skrevet verken er hatefullt eller nedsettende. De fleste nordmenn er derimot skeptiske. Og deres skepsis til muslimer er, etter min mening, ofte forståelig.

De er skeptiske til en folkegruppe hvor såpass mange legger seg opp i hva som har vært en selvfølge i Norge i mange år, nemlig ytringsfrihet, likestilling mellom kjønnene, religionskritikk, satire, karikaturtegninger.

Mange muslimers motstand til dette har vært under henvisning til Koranen og hvordan noen av deres mullaer tolker den. Når nordmenn gir uttrykk for sin skepsis til slike holdninger hos muslimer, så er ikke dette hatefullt eller nedsettende.

Hvis din nye venn Khaled ikke bare lærer seg norsk språk men også lærer å verdsette norske verdier som ytringsfrihet, likestilling, demokrati, så vil han ble tatt imot med åpne armer av de aller fleste nordmenn. Da oppfører han seg etter god folkeskikk. Og det er noe de fleste her i landet setter pris på.

Men hvis han velger å forholde seg bokstavtro til Koranen og mullaers snevreste tolkninger av den, og bekjempe de norske (og ellers vesteuropeiske) verdiene, så vil han bli møtt med skepsis og i noen tilfelle – dessverre – av nedsettende bemerkninger. Og ganske få vil nok – dessverre – gi uttrykk for hat.

Men du og Khaled bør ikke tro at sunn skepsis er det samme som hat.

Men du og Khaled bør ikke tro at sunn skepsis er det samme som hat.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags