Gå til sidens hovedinnhold

Det er vår plikt å hjelpe når de står på døra

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi plikter å hjelpe, men det koster, og det skylder vi befolkningen å gjøre oppmerksom på, skriver Thorleif Norum.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

UDI har besluttet å etablere tre ankomst-sentere i Norge, et av dem i tidligere Smart Clubs lokaler i Råde. Regjeringen har forlengst innsett behovet for å styrke bemanningen i grensefylket Østfold. Dette gjennom betydelige ekstramidler til Politiet og blant annet Rygge beredskapssenter, helt uavhengig av flyktningestrømmen fra Syria som har tiltatt i år. Myndighetene er derfor opptatt av løsninger som kan fungere godt og samtidig være kostnadseffektive.

  • Les også: Ungdomsskoleelever hjelper flyktninger

Råde har derfor tatt sitt ansvar, på forespørsel fra UDI, for å tilrettelegge dette. Kommunen ligger strategisk riktig til for et slikt ankomst-senter, midt mellom Svinesund og Oslo, inntil E6 og med gode buss- og togforbindelser. Det betyr også ekstra inntekter for lokale håndverksbedrifter, flere stillinger både i Sykehuset Østfold og Politiet, noe som igjen betyr arbeidsplasser og skatteinntekter til flere Østfold-kommuner.

Det er kapasitet til rundt 1000 flyktninger i ankomstsenteret i Råde, hvor de skal registreres, sjekkes helsemessig, sjekkes for identitet og deretter enten bli sendt videre inn i landet eller returneres som «grunnløse». Et estimat er at inntil 5000 skal kunne «handles» gjennom senteret hver uke, men dette kommer jo også an på hvor mange som til enhver tid ankommer. Disse skal altså ikke bosettes i Råde. Politiet og Sykehuset Østfold bistår UDI med selve jobben.

På Arbeiderpartiets landsmøte i år kom partileder Jonas Gahr Støre med et strategisk utspill om å ta inn 10.000 ekstra Syria-flyktninger til Norge, i tillegg til kvoteflyktninger og de som kommer enkeltvis. Ikke bare ville dette isolere regjeringspartiene Høyre og Frp, det ville også skape en kile mellom dem og samarbeidspartiene Venstre og KrF foran kommunevalget. Hovedmotivet var trolig å sende en invitasjon til samarbeide med KrF foran stortingsvalget i 2017.

Timingen skulle vise seg å være en suksess, for sjelden har vi sett en internasjonal sak få dominere et lokalvalg som i 2015, da flyktningekatastrofen i Middelhavet stjal stort sett alle nyhets- og valgsendinger de siste to ukene før valget. Det bør da ikke være noen overraskelse at både regjeringen, de utøvende myndighetene og kommunene blir nødt til å ta ansvar.

Med dagens kommunikasjonsmuligheter er informasjon spredd verden over på sekunder. Så kan det hende at strømmen av flyktninger hadde kommet uansett.

  • Les også: Foreslår Oven leir som mottak

Når flyktningene står på vår dør, har vi ikke noe valg. Hardt prøvede mennesker som har kjempet seg gjennom et stadig tøffere Europa, barn og familier på flukt fra en brutal borgerkrig og håpløshet. Men dette koster, og det skylder vi befolkningen å gjøre oppmerksom på. Det er konsekvensene av de følelsene man har, de utspillene man deler i sosiale medier, på talerstoler og i tv-debatter. Den «snille menige nordmann» må vite at dette har en pris. Da blir det for dumt å kritisere pengebruk og dem som må ta ansvar i etterkant!

Selv Tyskland og Angela Merkel, som ble hyllet for sin raushet og lederrolle i førsten, begynner å merke etterdønningene etter frislippet. Strømmen av flyktninger er mye større enn noen kunne forestille seg for bare noen uker siden.

Men så er det en vesentlig forskjell på det å være kritisk til en stor innvandring og det å spre negative karakteristikker og skape skremselsbilder av flyktningene. De er vanlige, fine mennesker som ikke har trygg grunn under bena akkurat nå. Vi må hjelpe dem så godt vi kan.

Jeg er derfor veldig stolt av hva vi har gjort i Råde, og det er tverrpolitisk enighet om at vi skal stå for raushet, glede og respekt!

Kommentarer til denne saken