«Du må ikke sove». Takk til Frp for å minne oss om dette

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Thomas Bedin, MDG, kommenterer Frp-utspill om flyktningepolitikk når han skriver «takk for at vi ble minnet om disse ordene akkurat nå. Vi sover ikke!»

DEL

Leserbrev 

Helt ærlig: Ikke alt i politikken kjennes like viktig. Reguleringsplan for ei busslomme og ordlyden i kommunens utleieforskrift er viktige nok, men det får ikke hjertet til å hoppe. Derfor skal Frp ha takk for at dere nok en gang har minnet oss på hvorfor vi driver med politikk:

Vi vil kjempe med nebb og klør mot de vanvittige forslagene dere har lansert de siste dagene, der lærere oppfordres til å angi elever som har vært på flukt og der vi skal stenge hele Østfold for flyktninger i ti år!

I 2016 ble det ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet anmodet om bosetting av 18.517 flyktninger i norske kommuner. I 2017 sank tallet til 12.522 og i 2018 ventes en reduksjon på ytterligere 4.400. Samtidig har over hundre tusen medmennesker flyktet desperat og forsøkt å ta seg til Europa så langt i år. Flere dør under overfarten. I 2016 stod kommuner over hele landet klare til å ta imot flyktninger. Men de kom ikke, fordi den norske regjerninga praktisk talt stengte grensene. Kommunene kan og vil hjelpe, men regjeringen har latt det gå sport i å ta imot så få som mulig.

De Grønne mener at Norge har et grunnleggende ansvar for å bidra i en verden der så mange er på flukt fra krig, forfølgelse og klimaendringer. Det er dypt ironisk og tragisk at et parti som ikke tror på de menneskeskapte klimaendringene i tillegg fører en politikk som forsterker dem og slik bidrar til å ødelegge livsgrunnlaget for medmennesker andre steder på kloden. Deres politikk fører til flere flyktninger fordi de ikke tror på forskning, men lager seg en egen sannhet uten rom for å se klimakonsekvensene av den.

Mennesker flykter altså fra en håpløs situasjon, mens den norske regjeringa ser ut til å flykte fra den virkeligheten at mange flere vil komme til Europa.

FNs klimapanel har advart om at klimaendringer kan innebære store flyktningstrømmer i tiårene som kommer. Å løse klimaproblemene er avgjørende, sammen med en aktiv fredspolitikk og styrking av demokrati, menneskerettigheter og økonomisk utvikling. Internasjonalt samarbeid er tvingende nødvendig om vi skal skape en verden der færre mennesker fortvilet ser seg nødt til å forlate sine hjem. Mennesker flykter altså fra en håpløs situasjon, mens den norske regjeringa ser ut til å flykte fra den virkeligheten der mange flere flyktninger enn i dag vil komme til Europa.

Vi i De Grønne står opp for retten til å flykte fra krig og elendighet, og vil ha en ansvarlig og anstendig flyktningpolitikk. Den må forankres i anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger, og i våre lange tradisjoner for å bidra både ute og hjemme. Dette er norske verdier!

Til vår stolte kulturarv hører også Arnulf Øverlands dikt skrevet for 80 år siden «Du må ikke sove», og det sitatet ingen nordmann med respekt for seg selv ikke kjenner:

«Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv!»

Takk igjen Frp, for at vi ble minnet om disse ordene nok en gang, akkurat nå. Vi sover ikke!

De Grønne vil blant annet:

■ At Norge solidarisk skal ta imot en anstendig andel kvoteflyktninger i samsvar med FNs anbefalinger.

■ Legge større vekt på hensynet til barnets beste i asylsaker.

■ Gi bedre beskyttelse til mennesker som flykter på grunn av miljøkatastrofer og naturødeleggelser.

■ Ikke returnere mennesker til land som av FN defineres som utrygge.

■ Oppheve ordningen med midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år.

Ute i verden er folk på flukt. Vi forstår din frustrasjon over alt du ikke får gjort med det. Her hjemme er det valgkamp. På valgdagen den 11. september kan du i alle fall gjøre noe.

Godt valg!

Thomas Bedin

3.-kandidat Miljøpartiet de Grønne Østfold

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags