Gå til sidens hovedinnhold

Leif Egil Andreassen: Bli en godhetstyrann du også

Artikkelen er over 5 år gammel

Bli med på å gjøre dette samfunnet til et godt sted å være. Bli en godhetstyrann du også, avslutter Leif Egil Andreassen dette innlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hei alle sammen. Jeg har nå bestemt meg for å komme ut av skapet og framstå som den jeg egentlig er. En skikkelig godhetstyrann.  Jeg er ikke alene, det er mange godhetstyranner i Norsk Folkehjelp, i Frelsesarmeen, i Kirkens Bymisjon, i Røde Kors og i mange flere organisasjoner. Det er også mange godhetstyranner som ikke er organisert. Snille og gode mennesker i nabolaget, gode venner,  skolebarn og mange flere. De er rundt oss hele tiden. Mennesker som har en felles tro nemlig at vi tror på det gode i våre medmennesker og har en sterkt trang til å vise solidaritet. Vi er alle godhetstyranner.

Hvem er det vi tyranniserer? Vi tyranniserer alle nettroll, alle som ikke tror på sine medmennesker, alle som ikke har evne og kunnskaper til å føle medmenneskelighet og solidaritet. Men vi bruker ikke vold og simple metoder. Vi er kort og greit snille og medmenneskelige, og når vi angriper bruker vi pennen og vår nestekjærlige hjerne. I vårt samfunn er det dessverre blitt slik at noen mennesker ikke forstår medmenneskelighet og solidaritet. De angriper flyktningene våre, de er generelt negative til gode ting som skjer og de er relativt ubehagelig å komme ut for.

Mange rygger tilbake når de leser rasistiske uttalelser, og nedlatende uttalelser om andre mennesker. Jeg henvender meg derfor til alle dere som er gode mennesker og føler solidaritet og medfølelse når dere ser reportasjer om mennesker som drukner i Middelhavet.

Legg merke til en ting. Dette innlegget handler ikke om politikk. Ikke om hvor mange flyktninger vi skal ta i mot. Det handler om hvordan vi skal ta i mot dem som kommer. Mange gode mennesker mener at vi tar i mot flere flyktninger enn vi er i stand til å gi et skikkelig tilbud. Andre igjen mener at vi må ta i mot flere. Det er helt ok. Det som skiller oss fra alle nettrollene og de onde og uoppdragne mennesker, er at vi ikke driver noen form for hets.

Vi vet at vi skal ta imot våre gjester med vennlighet og åpenhet, selv om det ikke alltid passer å få gjester. Vi er godhetstyranner alle sammen. Når nettrollene setter i gang sine rasistiske utbrudd, kan dere derfor svare dem: «du skjønner jeg er en ekte godhetstyrann og slike angrep på våre gjester synes jeg er under enhver kritikk». Ikke si mer. Punktum finale.

Jeg bruker ordet nettroll noen ganger. Hvis du ikke vet hvem de er, så kan du lese kommentarene på dette innlegget på nett.

 

For mange år siden, på Karl Johan, stoppet jeg opp ved vogna til Ole Kopreitan, den tidligere Nei-til-Atomvåpen-generalen. Han solgte pins og var et kjent ansikt i bybildet i Oslo. Jeg kjøpe en pin av ham hvor det stod «Stø dei lokale punkarane». Jeg gikk med den pinen i mange år. Kanskje vi skulle lage en lignende pin? «Stø dei lokale godheitstyrannane». Det ville være svært ærefullt og bære en slik pin.

Jeg bruker ordet nettroll noen ganger. Hvis du ikke vet hvem de er, så kan du lese kommentarene på dette innlegget på nett. Der dukker de bestandig opp og forteller hvor naiv jeg er og hvilken forferdelig person jeg er. Ikke bry dere om dem. Det er dere som er de gode menneskene.

Nettrollene er en minoritet som brisker seg så det høres ut som om de er mange flere.  Dette samfunnet blir bare et godt sted å være når folk viser medfølelse, nestekjærlighet og solidaritet. Bli med på å gjøre dette samfunnet til et godt sted å være. Bli en godhetstyrann du også.

Kommentarer til denne saken