Den viktige barndommen: Alt skulle smakes på

Åsalinn Arntzen Dale (til høyre), sammen med storesøster Sigrun, formet av en trygg barndom på Vesterøy, omgitt av barn og voksne som brydde seg.

Åsalinn Arntzen Dale (til høyre), sammen med storesøster Sigrun, formet av en trygg barndom på Vesterøy, omgitt av barn og voksne som brydde seg. Foto:

Av

– Barndommen er det viktigste i livet som former deg som menneske. Alle fortjener en utviklende barndom i gode omgivelser, skriver Åsalinn Arntzen Dale, og som ledd i Redd Barnas kampanje for barn på flukt.

DEL

Leserbrev 

Som barn var jeg mye ute og lekte. Uansett vær ble vi sendt ut. Barbent og lettkledd om sommeren, gummistøvler, regntøy og sydvest om det regnet. Men det var fint. Var det regnvær kunne vi lage små barkebåter som seilte rundt i vanndammen, dusje hodet under takrenna og lage demninger i bekken.

Nysgjerrigheten var også stor. Alt skulle smakes på, både maurene under stenen, sandkakene i sandkassa, granskudd, blomster og sølepyttvann. Havet var bare en sykkeltur unna huset. Om sommeren kunne vi springe om kapp til brygga og hoppe uti. Jeg elsket havet! Det er ingen tvil om at en trygg barndom i et kystlandskap, omgitt av barn og voksne som bryr seg, har vært med å forme meg til den jeg er i dag.

Jeg har et godt forhold til vær og vind. Jeg elsker å høre regnet på ruta når jeg står opp om morgenen. Sånn er det ikke for alle. Mennesker på flukt mangler trygge steder å oppholde seg. Et hjem de kan sove i, gode klær og mat på bordet. En sikker morgendag. Spesielt barn på flukt er sårbare for overgrep, menneskehandel, vold og farlige reiser. Havet er et skremmende stort og kaldt landskap du aldri vet om du vil overleve.

Barndommen er det viktigste i livet som former deg som menneske, og alle fortjener en utviklende barndom i gode omgivelser. Alle barn burde få kjenne på været. Kjenne på naturen, uten at den skal gi frykt. Smake, lukte, løpe, leke, bade. Friheten til å være barn, en mulighet du kun får en gang i livet.

Jeg ber norske politikere sørge for at barna får den beskyttelsen de har krav på, under selve flukten og når de kommer til Norge. For barn på flukt er først og fremst barn. Ingen barn skal få barndommen sin satt på vent. #BarndomBetyrAlt #ReddBarna

#barndombetyralt

  • Redd Barna har nå en sommerkampanje der folk dele et barndomsbilde og et minne, og så si noe om de mange barn på flukt som ikke får den barndommen de har krav på.
  • Kjente personer og samfunnsdebattanter deltar. Mange begynner å dele egne bilder og minner på sosiale medier. Se mer om kampanjen #barndombetyralt: https://www.reddbarna.no/nyheter/barndom-betyr-alt
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags