Flere fordummende saker fra andre Amedia-aviser i FB

Det tidligere Jehovas Venner-medlemmer Christina Lægreid som opptrådte på strippeklubb i Bergen og tidligere stortingsrepresentant Per Sandberg som flyttet til Halden er blant eksemplene på «temaer utenfor lokalmiljøet» i Johannessens kartlegging.

Det tidligere Jehovas Venner-medlemmer Christina Lægreid som opptrådte på strippeklubb i Bergen og tidligere stortingsrepresentant Per Sandberg som flyttet til Halden er blant eksemplene på «temaer utenfor lokalmiljøet» i Johannessens kartlegging.

Av

Roger Johannessen klager på ikke-lokalt og uinteressant stoff i FB: – Hvorfor skal vi i Fredrikstad for eksempel bli informert om 61 mulige kriminelle handlinger som er foregått i Moss, Halden, Sarpsborg, Svinesund, Gardermoen, Askim, Porsgrunn? Eller hva med alle disse trafikknyhetene utenfor lokalmiljøet?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Keep you doped with religion and sex and TV (John Lennon, 1970 – «Working class hero»)


I 2019 handlet
den mest leste artikkelen her i avisa (f-b.no) om en stripperske som hadde hoppet av fra Jehovas vitner. Den samme artikkelen var mest lest også i Sarpsborg Arbeiderblad (SA). I Halden Arbeiderblad (HA) ble historien om strippersken slått av en lokal nyhet om nudisme.

Gunnar Bodahl-Johansen, fast skribent her i avisa, hevdet i et innlegg følgende: «Pressen skal ikke være en innholdsleverandør av søte historier (feel good-journalistikk) og reklame forkledd som journalistikk, men skal rapportere om virkeligheten og utfordre makten.» (FB 21.12.19)

Lokalavisa skal fungere som et demokratisk prosjekt. Den skal informere om viktige nyheter; prosesser, fenomener og hendelser i nærmiljøet. Et pluss er det at den gir oss abonnenter muligheten for umiddelbare interaktive reaksjoner i kommentarfelt og til å få publisert innlegg på debattsidene.

Informasjon er første steg i en medvirkningsprosess. Uten informasjon kan vi ikke delta. Gjennom lokalavisa settes vi i en posisjon der vi kan få informasjon og kunnskap som vi kan velge å akseptere, ignorere eller å reagere for eller mot. Vi kan komme i dialog, protestere, fundere, konkludere, opponere, resignere, samarbeide og bidra til et bedre lokalsamfunn der vi bor.

Kan redaktøren være så vennlig å sørge for at flest mulige av artikler/produkter blir merket i front?

Det er derfor mange gode grunner til å fokusere på alt det andre vi som abonnenter betaler for: det som bare dukker opp innimellom alt lokalstoffet. Det som ofte forleder oss abonnenter til å klikke oss inn med forventning om at artikkelen/produktet omhandler noe fra lokalmiljøet eller noe annet viktig. Som regel havner vi hos Nettavisen eller hos en av de andre avisene Amedia driver. Det er forvirrende, irriterende og forstyrrende for den som jakter på viktig informasjon når artikkelen/produktet ikke er merket i front.

Noam Chomsky kaller denne praksisen for distraksjon – den mest utbredte form for mediekontroll; Vi overlesses av kjendiseri, trivialiteter og sportsbegivenheter, hevder han. Alt for å holde våre sinn opptatte med meningsløse og irrelevante fenomener og hendelser.

Her er noen fakta om umerkede artikler/produkter fra lokalavisa vår, basert på en gjennomgang av alt publisert materiale på nett (minus Sport) i to perioder som til sammen utgjør ca. 160 dager: Den første perioden som varte fra 13.08. – 13.11.2019 viser at f-b.no publiserte omtrent 180 umerkede artikler/produkter – alle omhandlet en rekke temaer utenfor vårt distrikt. Inkludert er også 11 av artiklene/produktene ble betegnet «landet rundt» i webadressen etter å ha klikket, uten at de var merket «Landet Rundt» i front.

I den andre perioden 01.12 – 11.02 d.å. var antallet 237 – altså en ganske kraftig økning i det jeg vil betegne «fordummende informasjonsforurensning» på kort tid.

I den siste perioden hadde jeg anledning til å sammenligne med praksisen også i SA og HA – begge eid av Amedia. I Sarpsborg ble det publisert 181, mens i Halden var antallet 153 umerkede artikler/produkter i løpet av ti uker. Ingen handlet om forhold i henholdsvis Sarpsborg eller i Halden.

Å kategorisere alle disse totalt ca. 750 artiklene/produktene fra de tre avisene helt nøyaktig, er både omfattende og vanskelig. Utvalget er mye mer variert enn religion, sex and tv, slik John Lennon sang for 50 år siden.

Her er et forsøk på en inndeling av noe av det f-b.no har publisert om temaer utenfor lokalmiljøet:

I den første perioden ligger kategorien kriminalitet på topp med 43 (av 180), deretter forbrukerstoff (22) som inneholder alt fra bil (8), økonomi, bolig, boligpriser, barn, matpriser, sjokoladepriser og tips for tørking av klær. Trafikk utenfor lokalmiljøet ble vi informert om 19 ganger (av 180). De neste kategoriene er reiseliv, samferdsel, kultur og helse (11). Helse handlet tre ganger om kreft og fire ganger om sex og samliv – inkludert ekspertenes beste orgasmetips, selvfølgelig. Vi har kunnet lese om Vibeke Skofteruds ulykke, Caroline Berg Eriksen – en rik blogger, om at Lothepus fylte 50 år, at Lars Grønnerød er død, om Ulrikke fra Skjeberg, om Bahareh og Per som flyttet til Halden, om Frode Berg fra Kirkenes og om at Petter Solberg har stor gjeld.

Den andre perioden var det flest artikler i kategorien forbruker (bolig, strøm handel, økonomi, hygiene) med 39, deretter kom antall nyheter om trafikk; 36. Først på tredjeplass kom kriminalitet med 18, så næringsliv med 15 artikler/produkter hentet fra utenfor lokalmiljøet. Det er mye stoff om bil og trafikk i avisa. Broom er det eneste magasinet som får slippe til med jevnlige artikler – det handler bare om bil. Den 03.02.2020 skjedde det muligens en glipp? Det var første gang at avisa merket en artikkel med Broom i front. Gratulerer!

Det er grunn til å spørre? Hvorfor skal vi i Fredrikstad for eksempel bli informert om 61 mulige kriminelle handlinger som er foregått i Moss, Halden, Sarpsborg, Svinesund, Gardermoen, Askim, Porsgrunn? Eller hva med alle disse trafikknyhetene utenfor lokalmiljøet? Minst 55 ganger er vi blitt informert om trafikkforhold utenfor vårt område i løpet av ca. 160 dager. Hva skjedde forresten med den livløse mannen de fant bak Frelsesarmeen i Askim, slik dere informerte oss om den 08.01.20? Eller hva med den demente mannen de søkte etter i Børtevann? (FB 29.01.20)

Den forrige redaktøren i avisa, nåværende nyhetsredaktør i Nettavisen, skrev følgende i kommentarfeltet i denne avis den 15.10.19: «Jeg synes for øvrig at det kan være en god regel å la være å lese det man ikke finner interessant. Da sparer man seg for mye irritasjon.»

Det kunne være kjekt å få svar på om dagens ansvarlige redaktør, er av samme oppfatning som den forrige, eller om den nåværende redaktøren kunne tenke seg å utføre redaktørgjerningen mer i tråd med både Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten?

I Vær Varsom-plakatens pkt. 4.16 heter det blant annet: «Sørg for at lenker til andre medier eller publikasjoner er tydelig merket.» Om redaktørens plikter og rettigheter, heter det blant annet i Redaktørplakaten: «Gjennom sin redaktørgjerning skal redaktøren arbeide for frie mediers demokratiske rolle og det som etter hans/hennes mening tjener samfunnet.»

Kan redaktøren være så vennlig å sørge for at flest mulige av artikler/produkter blir merket i front? Kan redaktøren forklare hvordan alle disse artiklene/produktene tjener (lokal-) samfunnet?

.......Till you´re so fxxxing crazy, you can´t really see.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken