Styres vi av fysikkens lover eller av fri vilje?

Bestemmer jeg selv? Filosof Fredrik Andersen skriver om vår frie vilje og hva som begrenser den.

Bestemmer jeg selv? Filosof Fredrik Andersen skriver om vår frie vilje og hva som begrenser den. Foto:

Av

Fredrik Andersen er filosofen som «tenker som Ole Brum»: – Hvis jeg tenker sånn, da er det fullt mulig med både naturlover og fri vilje. Pose og sekk.

DEL

Leserbrev

Noen ganger snubler en borti problemer som det ikke er så lett å komme ut av. Det skjedde meg for noen måneder siden da han Joachim sendte en epost og lurte på hva vi i Torpeskolen mener om hvorvidt mennesker har fri vilje. Nå kan jeg bare svare for meg sjøl, i beste fall, men det er jo noe merkelig ved hele spørsmålet. I alle ting jeg gjør opplever jeg at det er jeg som bestemmer.

Greit nok at jeg er påvirka av samfunn, foreldre, kamerater gener og alt det der, men når alt kommer til alt, så er jeg stolt av meg selv når jeg får til noe og skamfull når jeg gjør noe dumt.

Men hvis jeg skal være stolt og skamfull må jeg jo ha hatt noe med det som skjer å gjøre. Hvis ikke kunne jeg jo like gjerne være stolt over at jeg er 186 cm høy. Eller skamfull over at jeg har blå øyne. Det virker sinnssykt, så jeg forutsetter at jeg har fri vilje.

Er Han allmektig så er Han allmektig har vi sagt, og forta oss til å gi Gud skylda for alt fra byllepest til bompenger.

Men det er jo ikke noe argument. Og han Joachim har et poeng. Måten vi driver vitenskap på er at vi leter etter naturlover og når vi finner disse lovene, så sier vi at de styrer det som skjer. Hvis det er sant, så må de jo også styre det som skjer med meg og det jeg driver med. Altså, kroppen min er en fysisk greie som styres av fysikkens lover. Hvis det er sant, da er det fysikkens lover som styrer hva jeg gjør. Hvis det er sant, da har jeg ikke fri vilje. Da hjelper det lite at jeg forutsetter noe som helst, for da tar jeg feil.

Dette har vi plaga kristenfolket med i flere hundre år. Vi har latterliggjort og håna dem for at de tror på en allmektig Gud samtidig som de tror at vi har ansvar for våre egne handlinger. Er Han allmektig så er Han allmektig har vi sagt, og forta oss til å gi Gud skylda for alt fra byllepest til bompenger.

Men i vår opphøyde vitenskapelige tilnærming har vi jaggu rota oss inn i det samme problemet. Vi har bytta ut Gud med lover, kledd opp lovene i matematikk og påstått at disse lovene styrer universet. Roger Penrose, en av de store guttane i fysikken åpner en av bøkene sine med å spørre: «Hvilke lover styrer universet?» Han tar for gitt at lover styrer universet. Det er ikke det han lurer på. Han lurer egentlig ikke på noe som helst, for han gir det han sjøl kaller en «komplett guide til universets lover». Men om vi skal plage de troende, så blir vi også nødt til å drive litt sjølplaging. For hvor kommer disse lovene fra og hva er de egentlig for noe? «Styrer» de universet?

Det virker jo snodig å tenke at det finnes lover «der ute» et sted som styrer alt som skjer. Da kan vi jo få tilbake de samme spørsmåla vi plaga kristedomslæreren med: «hvor kommer lovene fra» og så videre. Kanskje det går an å tenke om naturlover som noe annet enn opphøyde ting som styrer noe som helst. Kanskje er det bedre forstått som beskrivelser av det som skjer. Altså generelle trekk ved det folk og ting gjør. Da blir det vel noe plass til fri vilje?

Altså: I en naturlovsstyrt verden er det ikke plass til fri vilje. Det er jeg enig i. Og jeg er enig i at det finnes naturlover. Jeg har ikke ramla helt av vogna. Men jeg ser ingen grunn til å tro at naturlover styrer noe som helst. De beskriver det som skjer. Og om det skjer noe uforutsett, ja da oppdaterer vi lovene. Hvis jeg tenker sånn, da er det fullt mulig med både naturlover og fri vilje. Pose og sekk.

I mitt hode gir dette mening, og jeg har funnet noen som er enige med meg. Men de er ikke så mange…

Bakgrunn

  • Filosof Fredrik Andersen fra Torpeskolen filosofifabrikk holder foredraget Har vi fri vilje? torsdag 14. mars på Litteraturhuset Fredrikstad.
  • Arrangement holdes i samarbeid med Human-Etisk Forbund Fredrikstad.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags