Hvem er eksperter og når skal vi lytte til dem?

«Etterspurte eksperter anno 2019»: Et google-søk på ordet ekspert ga flest treff på saker der noen har uttalt seg om politikk (de fleste om Trump) eller fotball.  En annen gruppe eksperter er, ifølge Fredrik Andersen, folk som kan noe andre ikke kan, slik som elektrikere og rørleggere.

«Etterspurte eksperter anno 2019»: Et google-søk på ordet ekspert ga flest treff på saker der noen har uttalt seg om politikk (de fleste om Trump) eller fotball. En annen gruppe eksperter er, ifølge Fredrik Andersen, folk som kan noe andre ikke kan, slik som elektrikere og rørleggere.

Av

Det er en type eksperter filosof Fredrik Andersen mener det er vanskelig å forholde seg til: – Hva som gjør at enkelte kan være eksperter i noe selv om de ikke ser ut til å ha filla peiling.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helt siden jeg var guttunge har folk presentert seg som autoriteter på forskjellige deler av livet mitt. Lærere fortalte hva som skal til for å lykkes, foreldre fortalte hva som skal til for å være «årntli» folk, prester fortalte hva som skal til for å komme til himmelen og så videre. Dette er jo store spørsmål, og en må ta imot en del veiledning. Men også på de små spørsmålene blir en møtt med autoriteter og eksperter.

Thorleif Solstad, en tilfeldig fyr jeg fant på google, er karrièreekspert. Hva betyr det egentlig? Er han ekstra god på å ha karrière? Eller er han ekstra god på å fortelle folk hva slags karrière de burde ha selv? Det kunne jeg sikkert sjekket og funnet ut, men det er egentlig ikke så spennende. Det jeg lurer på, er hvem er ekspertene, hva er det som gjør at de er eksperter og hva kan de brukes til? Pragmatiske og greie spørsmål.

Om de var eksperter på samme måte som faren min er ekspert på å sveise, så kunne jeg ringt og bedt om tips. Da hadde ting blitt mer trygge og oversiktlige.

Jeg har kommet fram til at det er greit å følge Aristoteles og dele ekspertene opp i grove grupper. Vi kan ha praktiske eksperter som rørleggere og elektrikere og lignende. Dette er fagfolk som har en praktisk og teoretisk kunnskap som vi andre ikke har. De er eksperter når det kommer til rør og strøm. Jeg har for eksempel en «dårlig kurs» hjemme hos meg sjøl og den lar jeg være i fred helt til en ekspert kommer og hjelper meg. Så her er det enkelt. Praktiske eksperter er eksperter fordi de kan gjøre noe vi andre ikke kan, og de kan gjøre det «årntli». Dette gjelder ikke bare for elektrikere og rørleggere, men også for allmennleger, kirurger, sykepleiere og så videre. Folk som kan noe.

Men hva med de mer teoretiske ekspertene? De som ikke gjør noe sjøl, men som heller forteller enten oss eller politikerne våre hva som er lurt. Folk som forteller oss hvor mye vi bør spare i fond, hvilket parti som vil vinne valget, hvordan en får en organisasjon mer effektiv og så videre. NTNU, Universitetet i Oslo og alle de andre store akademiske institusjonene har lister av eksperter som driver med slikt. Altså folk som ikke skal gjøre noe selv, men som skal fortelle deg hva du bør gjøre. Litt sånn som foreldre og lærere i barndommen. Hva skal vi egentlig bruke disse til?

Det virker noen ganger åpenbart at en valgekspert eller økonom skal kunne fortelle oss hvordan det ligger an med økonomien eller hvem som vil vinne valget. Men når vi husker at Trump, Brexit og kræsjet i 2008 kom uten særlig forvarsel, så er det verdt å spørre seg hva som gjør at enkelte kan være eksperter i noe selv om de ikke ser ut til å ha filla peiling.

Det er det jeg lurer på. På hvilken måte er disse folka eksperter og når skal jeg høre på dem? Mark Blyth for eksempel. Han spådde både Trump og Brexit. To på rad, det «ærnte» dårlig. Problemet er at nesten alle kollegene hans, som også er eksperter, spådde Clinton og EU. Så kanskje spørsmålet er hvilke eksperter vi skal høre på og når. Men åssen skal vi vite det når vi ikke er eksperter?

Altså: Det er en del ting jeg ikke kan noe om, men som jeg må forholde meg til. Sånn som været, økonomien og organiseringa der jeg jobber. Noen er etter sigende eksperter på disse tingene. Om de var eksperter på samme måte som faren min er ekspert på å sveise, så kunne jeg ringt og bedt om tips. Da hadde ting blitt mer trygge og oversiktlige. Men hvem skal jeg ringe? Det virker som om valget av hvem jeg ringer er vel så viktig som ekspertisen til den som tar telefon. Ekspertene mener jo vidt forskjellige ting.

Så da begynner jeg å tenke sjøl. Problemet med det er at jeg ikke har noe grunnlag for å tenke ryddig om disse tingene. Jeg kan verken kaosteori, økonometri eller organisasjonsteori og dette er ting jeg hadde håpet på å slippe å lære meg. Det må jo være noe tid igjen til TV-spilling også?

Bakgrunn

  • Filosof Fredrik Andersen fra Torpeskolen filosofifabrikk holder foredraget «Hvem er eksperter egentlig, og burde vi lytte til dem?» torsdag 28. November på Litteraturhuset Fredrikstad.
  • Arrangement holdes i samarbeid med Human-Etisk Forbund Fredrikstad.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags