God respons for filmprek i 2018 – er klar for nytt år

Filmprek på Fredrikstad kino i januar i fjor: Omkring 100 publikummere så først den meget rørende og gripende dokumentarfilmen om Per Fugelli, før de fikk delta i en samtale om filmen sammen med regissør Poppe selv og Anne Fjellro.

Filmprek på Fredrikstad kino i januar i fjor: Omkring 100 publikummere så først den meget rørende og gripende dokumentarfilmen om Per Fugelli, før de fikk delta i en samtale om filmen sammen med regissør Poppe selv og Anne Fjellro. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Primus motor Anne Fjellro oppsummerer filmprekåret 2018.

DEL

Leserbrev

For andre år på rad har jeg hatt gleden av å være med å lede Filmprek på Fredrikstad kino. Når dette året blir et nytt, vil jeg benytte anledningen til å takke filmregissører og skuespillere som har besøkt oss og delt sine fortellinger og refleksjoner. Jeg vil også takke dere som kom og så filmene og hørte samtalene. Dere er grunnen til at vi fins. Noen ganger står dere i kø, slik at vi må flytte oss inn i den største salen. Slik som da Erik Poppe kom og snakket om filmen Per Fugelli – siste resept. Poppe er et eneste fyrverkeri når han snakker om film, og vi fikk en uforglemmelig kveld, med både tårer og latter.

Vi reiste også utenlands i 2018. Den oscarnominerte filmen Fornærmelsen viser på en særdeles elegant måte hvordan de kulturelle konfliktene preger Libanon og Beirut. Rania Maktabi er fra både Libanon og Fredrikstad. Som fagekspert på feltet ga hun oss et lærerikt og spennende innblikk i hva som står på spill i dagens Beirut.

Vi var også innom Island da regissør Guðrún Ragnarsdóttir kom og viste filmen sin Sommerbarn. Noen norske regissører tar oss også med til fjerne land. Eirik Svensson tok oss helt til Tokyo i sin film Harajuku, selv om det meste av filmen foregår på Oslo S. Svensson er en av de unge norske talentene, som vi vil fortsette å følge med på. En annen nykommer er Camilla Strøm Henriksen. Filmen Føniks er hennes debut som regissør. Her er hun inspirert av sin egen oppvekst, og filmen er like opprivende som den er vakker.

Noen regissører er så produktive at de rekker å besøke Filmprek flere ganger i løpet av et år. Henrik M. Dahlsbakken har fått kallenavnet turboregissør. Men filmene er gode. Henrik er også populær blant skuespillere, og han tar dem alltid med seg når han besøker Filmprek. Det gir samtalen en ekstra gnist. I år møtte vi en varm og humoristisk Ingar Helge Gimle, som spilte hovedrollen i Rett Vest. Senere kom også Tarjei Sandvik Moe og Andrea Bræin Hovig, som spiller mot hverandre i den erotiske og kontroversielle thrilleren En affære.


Filmprekscenen ble fylt av menn da vi viste filmen om mannskoret på Kampen, For vi er gutta. Regissør Jo Vemund Svendsen tok med seg de to voksne korgutta Svein Bjørge og Jo Raknes. Det ble ekstra rørende da Lasse Hovd, som er far til dirigenten i koret og hovedpersonen i filmen, kom og ble med. Også her var salen fylt av både humor og alvor.

Filmprek samarbeider nært med dokumentarfilmfestivalen Nordic/Docs. På årets festival fikk vi vist filmen Hatets vugge, en film som avdekker hvordan den ekstreme høyresiden utvikler seg i Hellas. Her hadde vi paneldebatt med filmens produsent Christian Falch og vår egen engasjerte Camilla Eidsvold. Stor takk til Nordic/Docs for godt og viktig samarbeid. Vi fikk også bidra med en kronikk i Fredriksstad Blad i forbindelse med debatten. Det er på sin plass å også takke den flotte lokalavisa vår for å ha fulgt oss helt fra starten.

Til sist vil jeg takke Fredrikstad kino og, helt spesielt, kinosjefen vår, Jørgen Søderberg Jansen. Det er han som er motoren i alt vi gjør og alt vi får til. Han er en enorm kraft og pådriver i arbeidet med Filmprek, og han gir meg alltid følelsen av at vi kan få til alt. Så da går vi for det i 2019 også! Og du er hjertelig velkommen til å bli med inn i kinomørkets unike univers.

Godt nytt filmår!

13 Filmprek i 2018

 • FILMPREK 1: lørdag 25. januar. FILM: Per Fugelli - siste resept GJEST: Erik Poppe MEDARRANGØR: Nordic/Docs Dokumentarfilmfestival FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 2: søndag 4. februar. FILM: Rett vest GJESTER: Henrik Martin Dahlsbakken og Ingar Helge Gimle FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 3: mandag 12. mars. FILM: Now it’s dark GJESTER: Gary Cranner (produsent) FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 4 lørdag 5. mai. FILM: Hatets vugge GJESTER: Christian Falch (produsent) og Camilla Eidsvold ARRANGØR: NORDIC/DOCS dokumentarfilmfestival FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 5 mandag 7. mai. FILM: Sommerbarn GJEST: regissør Guðrún Ragnarsdóttir FILMPREKER: Aleksander Bjørndal
 • FILMPREK 6 mandag 4. juni. FILM: Mannen mot strømmen INNLEDNING: Rania Maktabi
 • FILMPREK 7 torsdag 9. august. FILM: Den 12. mann GJEST: Harald Zwart FILMPREKER: Jørgen Søderberg Jansen
 • FILMPREK 8 lørdag 15. september. FILM: Når jeg faller GJESTER: Magnus Meyer Arneland og Preben Hodneland FILMPREKER: Jørgen Søderberg Jansen
 • FILMPREK 9 onsdag 26. september. FILM: En affære GJESTER: Henrik Martin Dahlsbakken, Andrea Bræin Hovig og Terje Sandvik Moe FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 10 mandag 8. oktober. FILM: For vi er gutta GJESTER: Jo Vemund Svendsen, Svein Bjørge, Jo Raknes og Lasse Hovd. FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 11 lørdag 13. oktober. FILM: Føniks GJEST: Camilla Strøm Henriksen FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 12 søndag 21. oktober. FILM: Fornærmelsen GJEST: Rania Maktabi FILMPREKER: Anne Fjellro
 • FILMPREK 13 tirsdag 20. november. FILM: Harajuku GJEST: Eirik Svensson FILMPREKER: Anne Fjellro
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags