Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad stadion – et arnested for uheldig samfunnsutvikling

Artikkelen er over 3 år gammel

Gøran Karlsen mener FFKs planlagte 14-årslag og en privat idrettsungdomsskole som WANG Ung begge er uttrykk for uheldig elitesatsing. Han etterlyser dokumentasjon på at det er fornuftig løsning.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.


FFK og WANG Ung er å finne på Fredrikstad stadion. Jeg skal ta for meg hvordan de begge, etter mitt syn, er med på å skape en uheldig samfunnsutvikling for barn og yngre ungdom generelt i Fredrikstad-samfunnet.

FFK har nå avsluttet sesongen, og varen er levert. Varen heter fortsatt spill på nivå 3 i Norge, og et brudd med en del samarbeidsklubber etter at FFK-styret hadde drevet et diktatorisk spill ved å danne et 14-årslag. Jeg skal ikke ta for meg fiaskoen med A-laget, men prøve å vise hvorfor 14-årslaget mer eller mindre er et skudd i blinde av FFK.

Jeg kan ikke se noe dokumentert forskning som skulle tilsi at det å starte opp et 14-årslag er nødvendig, og det er jo nesten en god nok grunn i seg selv å la være. Det jeg dog vet, er at dette går utover en rekke klubber i Fredrikstad og jeg frykter at en del barn blir ofret på toppfotballens alter ved det som nå settes i gang.

Ødelagte fotballspillere vil ligge i kjølvannet i FFKs jakt på den ene store.

I disse dager sitter nemlig poder ned i 11-årsalderen med sine foresatte i utviklingssamtaler med FFK-systemet. Disse er de beste i 2005- og 2006-årgangen i Fredrikstad-distriktet. Vi i Trosvik G2006 mister for eksempel to spillere, og de spillerne er kanskje akkurat de to som har mest ressurser rundt seg. De har hver sin foresatt som bidrar som den store organisatoren for laget, og en som er en meget dyktig trener. Alle disse ressursene forsvinner nå, og alt blir samlet i FFK.

Der blir de vel mest sannsynlig ubrukt. Slike ressurser kunne blitt brukt for fotballungdom i hele Fredrikstad, men blir altså borte. Jeg vet at det ikke er kun Trosvik som er i denne situasjonen.

I tillegg mister lagene rundt rollemodeller som kunne sørget for at andre kunne blitt gode siden, og vi har allerede fått henvendelse fra foresatte i fotballgruppa om at de spillerne som ikke passerte nåløyet for FFKs 14-årslag har ytret at de har lyst til å slutte med fotball. På toppen av det hele tror jeg ikke de som har blitt med på laget vil få den utviklingen FFK håper på heller, for jeg tror det hadde vært veldig sunt å vente i sine klubber til de var klare for 16-årslaget til FFK.

At FFK-styret var med å utvikle dette 14-årslaget, et styre som ga sitt eget styremedlem en 40-50 prosent lønnet stilling for å trene guttungen sin på det samme laget, gjør jo ikke saken bedre. Når ting liksom skal gjøres ordentlig og profesjonelt, så tyr man til pappatrener i FFK altså. En profesjonell klubb som FFK ødelegger derfor etter mitt skjønn god samfunnsutvikling med å ikke få flest barn lengst mulig i sporten, og ødelagte fotballspillere vil ligge i kjølvannet i FFKs jakt på den ene store.

 

Les også

Begby-leder hardt ut mot FFK: - En arrogant prosess som står til stryk!

 

 

Les også

FFK starter 14-årslag: – En nødvendighet for å følge utviklingen i norsk toppfotball!

 

Så til WANG Ung

For noen år siden fikk vi besøk fra ledelsen på Wang opp på Haugeåsen ungdomsskole. Vi var et par lærere som var svært kritiske til oppstart av WANG Ung (noe det ikke ble noe av den gang), og etter et hyggelig møte var vi vel mer eller mindre enig om å være uenige. Jeg husker dog temmelig godt hva vi var mest uenige om, og det var at vi fryktet at WANG Ung skulle bli en eliteskole. Vi hadde nemlig hatt erfaring fra FFK-college, og så hva det gjorde med klassemiljøet på vår skole.

Har man så en skole som WANG Ung, nesten uten noen med særskilte behov, så vil jo den økonomiske gevinsten bli enorm og den offentlige skolen utarmet.

Det ble et enormt sprik i kvalitet i klasserommet til FFK-college og til de andre klassene. Vi hadde nemlig ødelagt den viktige balansen med flere typer elever i en klasse. Vi advarte mot at det kom til å skje med WANG Ung også, men der ble vi møtt med døve ører. De hadde ikke tro på at idrettsungdom var såpass mye bedre på skolen.

Det politiske Fredrikstad med rådmannen i spissen ga også uttrykk at WANG Ung ville skape større sosiale og faglige forskjeller. Noe skolen mente det ikke var dokumentasjon for.

Der tok de jaggu feil gett. For hva fikk vi se i avisa her om dagen? Wang-elever best i Fredrikstad. Bildet av en mer eller mindre Blenda-hvit elevmasse fikk tankene til å gå på at dette måtte være den herlige ekvivalenten til en cocktail av Sølvguttene og Ten Sing. Sjokket blir ikke mindre når vi ser satsingsområde til skolen: «Vi lover at våre elever utvikler kompetanse for fremtiden og rustes til å møte et samfunn med stort mangfold, høy grad av kompleksitet og hurtige endringer.»

 

Les også

Wang Ung takker barneskolene for knallscore på nasjonale prøver

 

Det må i så fall skje med hyppige studieturer med distinksjonsjakken «Wang» til Cicignon, Kvernhuset og Borge og så videre, for mangfoldet i deres skolehverdag er vel ikke noe de får på kroppen akkurat.

Når slike ungdomsskoler popper opp, er det et samfunnsproblem. Det skjer ved at privatskoler blir en plass med en homogen masse, og at det kan bli vanskelig for dem å forstå utfordringer og ulikheter i et samfunn. Det skjer ved at den offentlige skole blir utarmet for rollemodeller og ressurser.

I Norge følger nemlig pengene eleven. La oss si at en norsk elev koster 100.000 kroner i den offentlige skolen i året. Støtten til det private er på 85 prosent av den summen, altså 85.000 kroner. I tillegg betaler eleven gjerne en årsavgift på cirka 20.000 kroner. Da sitter den private skolen igjen med 105.000 kroner. Det høres kanskje ikke så ille ut.

Det kanskje ikke alle vet, er at den summen på 100.000 kroner ikke følger eleven personlig. Er du en normalelev i norsk skole, så er kanskje den reelle støtten på 60.000 kroner. De andre pengene går til elever med særskilte behov. Har man så en skole som WANG Ung, nesten uten noen med særskilte behov, så vil jo den økonomiske gevinsten bli enorm og den offentlige skolen utarmet.

 

Les også

Privatskole fikk overskudd: – Alt går tilbake til elevene

 

Dette fører igjen til at kanskje ledelsen blir godt betalt, og selskapet kan sitte igjen med en stor profitt. Penger som egentlig skulle blitt brukt på barn som sliter i Fredrikstad-samfunnet. Dette går under det populære uttrykket velferdsprofitører i dagens samfunn.

Det synes vel de fleste i Fredrikstad er leit. Eller synes vi i Fredrikstad at det er viktigere å finne han nye «ene» i en idrett? Det er nemlig svært liten dokumentasjon på at 14-årslag eller private idrettsungdomsskoler er den fornuftige løsningen? På Fredrikstad stadion finner du dem begge.

Kommentarer til denne saken