Den nye stadionavtalen: Bra for FFK, men rettferdig er det ikke

Frykter konsekvensene: – Fredrikstad stadion skulle være selvfinansierende og ikke berøre andre områder i kommunen, skriver Geir Dalene.

Frykter konsekvensene: – Fredrikstad stadion skulle være selvfinansierende og ikke berøre andre områder i kommunen, skriver Geir Dalene.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Geir Dalene, styremedlem i Nedre Glomma Turn, slår fast at FFKs nye leiebetingelser på stadion blir dyrere for skattebetalerne og frykter at det også rammen andre idrettslag.

DEL

Leserbrev 

Det var egentlig ikke så overraskende. FFK – Fredrikstads stolthet – sliter sportslig og økonomisk. Heldigvis for FFK står kommunen klar til å bidra med offentlige midler. Leien for stadion settes ned med 66 prosent til 1,1 millioner kroner. I tillegg slipper FFK å betale leie for 2017. Hvor mye dette utgjør i kroner og øre, er ikke tallfestet i FBs artikler om saken.

Avtalen er bra – og sikkert nødvendig – for FFK. Jeg stiller imidlertid spørsmål ved det totale fravær av debatt omkring kommunens bruk av offentlige midler. FFK driver en helkommersiell virksomhet med inntektsmuligheter det øvrige idrettslivet i Fredrikstad bare kan drømme om. For min del synes jeg at det hadde vært på sin plass at politikerne – og FB for den saks skyld – i alle fall stilte spørsmål ved om det er greit at kommunen bruker av sine svært begrensede ressurser til å støtte en slik kommersiell virksomhet (og da må man respekt å melde la være å late som om at «gatelaget» utgjør en stor del av FFKs virksomhet).

Det neste spørsmålet kunne kanskje vært hvilken betydning bidraget til FFK får for kommunens muligheter til å støtte det øvrige idrettslivet. Men, nei da, i kommunens formannskap «heies» avtalen ukritisk frem (med ett unntak), mens FB opererer som «klubbavis» for FFK istedenfor å fylle sin rolle som kritisk røst i lokalsamfunnet.

– FFK nå vil ha en årlig leie som utgjør om lag halvparten av det NGT betaler for å kunne drive breddeidrett i stor skala, kombinert med en elitesatsing. Bilde fra stevne i 2014.

– FFK nå vil ha en årlig leie som utgjør om lag halvparten av det NGT betaler for å kunne drive breddeidrett i stor skala, kombinert med en elitesatsing. Bilde fra stevne i 2014. Foto:

Bakteppet for saken er som følger: I 2013 er FFK økonomisk på vei utenfor stupet. Redningen blir at Fredrikstad kommune kjøper stadion for 26 millioner kroner. I tillegg investerer kommunen i overkant av fem millioner for å kunne legge nytt kunstgress. Den samlede investeringen, samt driften av stadionanlegget, skal finansieres ved at FFK betaler tre millioner i årlig leie. I tillegg skal Fredrikstad Stadion Event AS betale 500.000 kroner i årlig leie. Det var en uttrykt forutsetning at anlegget skulle være selvfinansierende, og at kommunens investeringer ikke skulle berøre andre områder i kommunen.

Ut fra det jeg kan forstå, er disse forutsetningene forlatt for godt med den nye FFK-avtalen. Dette betyr at den økte støtten til FFK må dekkes inn andre steder i kommunens virksomhet. Som styremedlem i Nedre Glomma Turn (NGT), og med kjennskap til de økonomiske utfordringene man daglig står overfor når man driver en idrettsforening, håper jeg at NGT (eller andre tilsvarende foreninger) ikke får redusert sitt begrensede kommunale tilskudd.

Det vil i så fall få svært negative konsekvenser for NGTs tilbud til sine omkring 1.200 medlemmer (hvorav de fleste er under 16 år). For øvrig konstaterer jeg at FFK nå vil ha en årlig leie som utgjør om lag halvparten av det NGT betaler for å kunne drive breddeidrett i stor skala, kombinert med en elitesatsing som gjør at NGT har noen av landets mest lovende kvinne- og herreturnere. Sånn er det, men rettferdig er det ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags