Gå til sidens hovedinnhold

Nå BØR noe gjøres, FFK

Artikkelen er over 4 år gammel

– At dette går mot 2. divisjon kan selv den uten fotballerfaring se, skriver fotballskribent og fotballnerd Jon-Andreas Johansen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som fotballskribent med amatørerfaring, så kan jeg ikke si at jeg er en såkalt fotballekspert. Men at dette går mot 2. divisjon, det kan selv den uten fotballerfaring se.

Året er 1997, min far har tatt meg med på min første FFK kamp, de rødhvite møtte John Carew og hans Lørenskog. Sitatet som går igjen er: Pass opp for giraffen! som ble ropt fra tribunen på Gamle Fredrikstad stadion. Siden den gang har FFK vært klubben i mitt hjerte, jeg var ti, nå runder jeg snart 30 år! Tre ganger i løpet av mitt liv har jeg gått fra stadion i sinne, en gang da den berømte kampen i 2009 gikk av stabelen, en gang i 2012 og en gang i år. Jeg har fått oppleve trenere som kommer og trenere som går, spillere som kommer og er solide og spillere som er mindre solide.

I 2002 snudde det for klubben, Knut Torbjørn kom inn og tok over laget og ledet laget først til 2005 hvor Drillo tok over, så til 2007 da han kom i klinsj med Morgan Andersen på stadion. Så kom Grønhagen inn, ledet oss til seriesølv i 2008 og FFK fikk ny sportssjef - Tor Kristian Karlsen. Og her er en av feilene klubben har gjort de siste årene. Karlsen ville ta bort Grønhagen og «modernisere» oss litt, men vi ville ikke gå bort fra treneren som ga oss edelt metall i 2008. Ledelsen sa tilslutt etter mye om og men nei til dette og Karlsen sa takk for seg. I 2009 rykket vi ned til OBOS ligaen (Adeccoligaen den gangen) da Grønhagen var sykemeldt og vi hadde hatt vikar i Tom Freddy, Nordlie kom inn og igjen ble det sutring, Nordlie måtte gå.

Tom Freddy hadde oss etter dette og ledet oss opp igjen, men i 2012 gikk han av etter at klubben tapte mot Kvik Halden i cupen, etter det.... elendighet! Vi har hatt trenere som Lars Bakkerud, Trond Amundsen, Håkon Wibe-Lund, Jan Halvor Halvorsen, Arne Erlandsen, Mons Ivar Mjelde og sist men ikke minst: Andrea Loberto.

Ifjor kapret Jan Halvor Halvorsen 17 poeng frem til sommerferien og mot Levanger hvor FFK tapte, ja da fikk han sparken og Mons Ivar kom inn. Han gjorde en bra jobb med å berge oss akkurat han også, samme som Arne Erlandsen gjorde året før der, tatt i betraktning så hadde Erlandsen ikke akkurat det beste mannskapet det året. I år er vi tilbake til start, igjen! Nå har vi spilt 20 kamper og man kan trygt si at dersom FFK ikke hadde byttet trener like ofte som andre bytter truser, så hadde Loberto vært ferdig, finito, finish!

Hvis vi tar for oss klubbens 19 kamper, så ser resultatene slik ut: 9 uavgjorte, 2 seire, 9 tap og minus (ja du leser riktig) 13 i målforskjell. Fredrikstad scorer desidert minst i ligaen men er ikke en av de som slipper inn aller mest men, og det er et stort men her:

Som sagt tidligere så er ikke jeg noen såkalt fotballekspert, men man gjør opp sin mening og har sine diskusjonspartnere man sitter ved siden av på stadion. Når FFK skal sette opp laget sitt så setter Loberto ofte opp i 4 - 3 - 3, 4 - 2 - 3- 1 eller 4 - 5 - 1 og nå i det siste 4 - 4 - 2 diamantformasjon. Her er det noe som ikke stemmer, hvorfor i all verden skal man bytte formasjon hele tiden? Hvorfor ikke bare kjøre 4 - 4 - 2 vanlig formasjon?

En annen ting som jeg lurer på. Klubben har kvittet seg med Brix, Ndaiye, Wright, Trebotic og Kaland, inn har spillere som Lekaj, Buduson, Furebotn, Henningsson og Bredeli kommet. Hvorfor i all verden blir ikke disse brukt? Buduson og Lekaj på topp sammen, for eksempel? 

Hvis jeg skulle satt opp en 11-er til kamp på stadion, tror jeg at jeg ville valgt 4 - 4 - 2 og da tror jeg at jeg hadde valgt disse 11 spillerne:

Jenssen

Westgaard - Leko - Akinyemi - Nuhu (Ved skader karantene Bredeli inn for Nuhu, Skagestad for en av stopperne)

Henningsson - Patrik Karoliussen - Henrik Furebotn - Ludvig Begby

Lekaj - Buduson

Her på midtbanen kunne Furebotn vært den defensive som kunne jobbe litt hjemover, mens Karo kunne vært litt mer med fremover. Lekaj kunne for eksempel vunnet baller og spilt gjennom Buduson. Som sagt, dette er bare et eksempel.

En tredje ting jeg syntes Loberto har en fiasko på, er banespillet! Innen vi får kontra eller kommet fremover så har ballen vært spilt fra Leko til Karo, fra Karo til Shola, fra Shola til Nuhu og fremover hvor da motstanderne har klart å etablere seg i forsvar. Hvorfor ikke bruke kantene mer og vende spillet litt mer? FFK var flinke til det en periode, men det har nå forsvunnet helt, nå spiller FFK mer i «klynge» og skal helst gjøre pasningene så vanskelige som overhodet mulig. Hvorfor ikke ta med backene på overlap og kantspillerne mer fremover? Hvorfor ikke bruke farta til Begby fremover? Eller Henningsson på kanten? Dette er en av mange ting jeg lurer på, og som jeg og andre ikke har sett noe endring på de siste rundene. Dessverre.

Fredrikstad tapte 4 - 0 mot Bodø Glimt, det var som forventet, men alikevel å se laget bli så rundspilt som de ble, det var ikke mye moro. Jeg tror at hvis ikke klubben tar noen grep her nå, så tror jeg at vi spiller i 2. divisjon sesongen 2018. Jeg ser det argumentet med at treneren må få tid, vi må ha kontinuitet osv osv. Se på Sarpsborg, de har det og jeg forstår det jeg også.

Men har klubben råd til et nedrykk? Og hva da med spillerne som er i klubben? De vil vel bort de da for å spille på høyere nivå? Har klubben tenkt på dette? Et forslag, kanskje et dumdristig et og ikke så populært forslag, er for eksempel de siste kampene å sette Loberto ned som assistent, ha Aleksander Olsen i en speiderrolle som klubben snakker om de skal etablere og få inn Kjetil Rekdal eller Kjell Jonevret. De er begge ledige på markedet. Jeg vet det koster penger, og ikke er bare bare å gjøre det. 

Men nå må noe gjøres FFK, ellers er jeg redd vi får 20 nye år i 2. divisjon og i verste fall at vi går konkurs.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.