Gå til sidens hovedinnhold

Flotte kreative energier i Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

Egil Syversen skriver om en rekke kreative tiltak som har dukket opp i Fredrikstad – og blitt borte. – Kan de bli mer levedyktige, spør han.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke alltid lett å forstå når noe aktiviserer en tankrekke som gjør at du må åpne minnebanken. Det ruller og går, stort sett, hele tiden. Nye utfordringer krever sitt. Men denne gangen var det ganske lett. Oppmerksomheten rundt papegøyen som sto på taket over Mester`n på Rolvsøy, og som nå var tatt ned, utløste det hele.

Terje Westfoss og undertegnede laget denne på bestilling fra Humorbiennalen. Humorbiennalen ble gjennomført i Fredrikstad i perioden rundt 1985-90, mener jeg å huske. Biennale ble det grunnet Grafikkbiennalen. Da kunne det gjennomføres biennaler hvert år i Fredrikstad – var tanken. Slik gikk det jo ikke. Grafikkbiennalen hadde jo holdt på i mange år, og hadde gjennom flere år opparbeidet seg et flott internasjonalt renommé. Etter mange år ble denne begivenheten endret til en Grafikktriennale og til slutt lagt ned.

Humorbiennalen ble raskt en nasjonal begivenhet, som først og fremst fokuserte på vitsetegninger, satire og humorserier. Humorbiennalen fant også på andre spennende aktiviteter for å skape blest om sin festival. Jeg husker blant annet at de inviterte alle i Norge som het Hansen til gratis suppe. (To av styrerepresentantene het nemlig Hansen).

Trøsten får være at det bor så mye kreativ kraft i denne kommunen at vi bare kan vente på neste spektakulære prosjekt.

 

En suppekjele med plass til 3000 liter suppe sto foran Fredrikstad bibliotek. Jeg vet ikke hvor mange med navnet Hansen som dukket opp, men det var i alle fall suppe nok til oss andre også. Det eneste jeg har et sterkt minne om fra denne opplevelsen, er den store suppekjelen og – kreosotsmaken. Det er ikke lett å koke så stort volum suppe. Men gøy var det.

Humorbiennalen gjennomførte også et pappbåt-arrangement i Vesterelva. Dette utviklet seg etter hvert til en egen «Pappbåtfestival», som mange har hatt stor glede av å delta i – eller se på. Nå har jo denne aktiviteten blitt en del av Glommafestivalen.

Papegøyen, som ble nevnt innledningsvis, dukket opp som en idé rundt fugler og dyr som hadde sin plass i humoren. Tanken var at en ny skulptur skulle lages hvert år. Men det ble med papegøyen.

Dragefestivalen på Isegran var også ett av de tiltakene som vakte stor nasjonal oppmerksomhet i omtrent samme periode. Disse festivalene, som inviterte drageentusiaster fra store deler av Europa til Fredrikstad, avsluttet i det store omfanget i midten av 90-åra. Festivalen ble forsøkt videreført mer som et familiearrangement uten de velrenommerte internasjonale gjestene. Men til slutt var også dette tiltaket over.

Revy, karneval og lokalradio er andre påfunn som springer ut av den samme kreativiteten.

Hvorfor tar slike utrolig populære tiltak slutt? Det har selvsagt alltid noe med økonomi å gjøre. Men jeg har lurt på om det ikke også har andre årsaker. Hvem startet det hele? Ut fra hva jeg husker var det først og fremst kunstnere og svært kreative aktører som hadde sentrale roller i dette. De er vel entreprenører mer enn driftere. Svært viktige i innovasjonsfasen – men år etter år?

Noen vil trolig konkludere med at: «Det var det. Gøy mens det varte». En annen variant er å si: «Hva kan vi lære av dette? Kunne det vært organisert litt annerledes etter hvert. Kunne vi for eksempel etablert en driftsorganisasjon?» Denne organisasjonen kunne jo ha hyret inn den «kreative kraften» når dette behovet meldte seg.

Trøsten får være at det bor så mye kreativ kraft i denne kommunen at vi bare kan vente på neste spektakulære prosjekt. For det kommer til å skje! Det tror i alle fall jeg.

Kommentarer til denne saken