Fred, frihet og alt gratis i Fredrikstad

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Satirikeren Dagfinn Nordbø skryter uhemmet etter sitt besøk i Fredrikstad: – De største miraklene koster nemlig ganske lite. Ofte er de helt gratis. Byer som forstår det, får lykkelige innbyggere.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
For oss
som elsker Oslo, er det alltid inspirerende å se hva andre byer gjør for at innbyggerne skal trives. Fredrikstad ble for ikke lenge siden kåret til landets mest attraktive by, og et besøk der bekreftet inntrykket av at byens politikere har gjennomført mange og gode tiltak de siste årene.

I Gamlebyen, den ærverdige gamle garnisonen, er det et sprelskt og fargerikt liv med gallerier, håndverksutsalg, konsertsteder og kafeer. Det gamle «Slaveriet», der soldatene ble plassert når de hadde vært uskikkelige, er nå en av stedets beste kafeer med vafler i verdensklasse og musikk og underholdning på menyen.

Absolutt en ting å vurdere for de verneverdige husene ved Akershus Festning, som kommunen nå har kjøpt. Vil vi ha mer folk og liv i området ved Kvadraturen, må vi gi folk det de vil ha.

Får nesten lyst til å flytte

Å reise over Glomma, til og fra Gamlebyen, foregår nå med en søt rød liten byferge som er absolutt gratis. Hele tre slike ferger er i sving, én av dem går hele døgnet. Fergene heter «Go´Vakker Thora» og lignende. Det er jo til å smelte av.

«På natta: Trykk på knappen så vet skipperen at du venter», står det på skiltet. Man får nesten lyst til å flytte dit bare av den grunn. På vollene ved fergeleiet spankulerer det ferme høner og en praktfull hane. Hvorfor ikke?

Jeg ville kanskje ikke anbefale høns i rushtrafikken ved Kvadraturen, der er det stressa høns nok bak rattet. Men poenget med å fortelle dette, er at slike elementer er verdifulle ting for oss som skal bo i byen. Jo mer som er gratis, jo bedre viser byens myndigheter at de ønsker at alle skal ha glede av det.

I Vence (min andre hjemby i Sør-Frankrike) triller en liten elbuss rundt som folk bruker når de skal ut og handle. Perfekt for alle som ikke har eller ikke vil bruke bil. Det koster ingenting.

Jeg elsker benker

I Fredrikstad er det også veldig flinke til å sette ut benker. Jeg elsker benker. Der kan man sitte og glane på folk helt gratis. Politikere burde rangeres etter hvor mange benker de setter ut i byen sin.

En by trenger en infrastruktur som inkluderer alle, og da er gratistilbudene nøkkelen. En god by skal man kunne oppholde seg uten å bla opp lommeboka bestandig. Salige Odd Børretzen nevner på en av sine plater en graffiti som for lenge siden sto på dassveggen ved det som het Oslo Østbanestasjon:

«Arbe´ og slite Tjene lite Og femogtjue øre for å drite».

Mirakler koster lite

Forfatteren Henry Miller var vant til New York, der absolutt alt koster penger. Så flyttet han til Paris og opplevde noe han aldri hadde sett før: Han kunne kjøpe seg en kopp kaffe på en utekafé og sitte der hele dagen og skrive og glane på folk. For ham, som i lange perioder var blakk som en kirkerotte, var det et mirakel.

De største miraklene koster nemlig ganske lite. Ofte er de helt gratis. Byer som forstår det, får lykkelige innbyggere.

  • Kronikken er først publisert i i Nordbøs faste spalte «Frispark» i vartoslo.no
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken