Jo, fattigdom løses ved å bruke penger

Fattig barn

Fattig barn Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Svarinnlegg til Aleksander Abelsens innlegg for Høyre om barnefattigdom fra Fredrik William Kveseth som er ungdomskandidat for Viken Arbeiderparti.

DEL

Leserbrev

Rutger Bregman en historieforsker fra Nederland oppsummerte fattigdoms problematikk i et TED-talk interjuv ved «Poverty is not lack of character, it is lack of money». På mange måter oppsummer dette utsagnet problematikken med Frp- og Høyre regjeringen. En skylder på innvandring når problemet er at regjeringen ikke bruker pengene på å bekjempe fattigdom.

Måten Aleksander Abelsen omtaler mennesker som lever i vedvarende fattigdom er urovekkende. Han gir innvandring skylden. Det blir helt feil å gir dem selv skylden for at de lever i fattigdom. Det hele handler om kapitalistiske impulser og politikernes manglende evne til å løse disse. Dersom det ikke er en politisk vilje å stå mot markedskreftene, og etterlatter mennesker alene, og ulikhetene vil øke.

Hovedårsaken til at ulikhetene har økt de siste seks årene er at vi har hatt en Frp- og Høyreregjering som har prioritert landets rikeste fremfor vanlige folk. Det presiseres best av Rolf Aaberge, forsker i SSB ved «Den viktigste grunnen til økonomisk ulikhet er økningen i inntekten til de aller rikeste» (Intervju med NRK).

Å gi innvandring skylden er ikke bare fake news det er en ansvarsfraskrivelse. Men jeg forstår at Abelsen fraskriver Høyre ulikhetsspørsmålet, fordi kuttene har vært horrible og de kan ikke forsvares. Kuttene som har finansiert skattekutt til de rikeste har blant annet vært barnetillegget til uføre, feriepenger til arbeidsledige, gratis fysioterapeut for brannskadede er bare noen få eksempler av mange regjeringen har måttet bruke for å finansiere sine skattekutt for dem som har aller mest.

Frp- og Høyreregjeringen har også gjort at reisen fra å slutte å gå på trygd til å stå i arbeid vil være lenger. Går en til en 50 prosent stilling i arbeidslivet, mister en bostøtte og barnetillegg, noe som kan gjøre at det er mer lønnsomt å gå på trygd enn å stå i arbeid. For mange grupper blir altså reisen til arbeidslivet mye lenger og dette er et viktig element i fattigdoms problematikken.

Universelle goder som gratis skole, gratis helsehjelp eller billig fritidstilbud har politisk sett bidratt til å løfte flest ut av fattigdom. Men for å se effektene må en også forstå at dette handler om politikk over de lange linjene, om vår felles fremtid.

Implisitt anklager Abelsen venstresiden for å motsette seg vekst selv om han proklamerer det motsatte. Han skaper et falsk skille mellom vekst og fordeling, selv om disse faktorene er avhenge av hverandre.

50 000 barn går på skolen sultne hver dag, barn som mister læring på bakgrunn av mangel på næring. Konsekvensen er at Norge mister 50 000 talenter som kunne fått fagutdanning, 50 000 arbeidsnever, 50 000 inntekter til fellesskapet. Skolemåltid er en billig investering for å få flere til å fullføre utdanningen og bidra til fellesskapet. Skolemåltid er en investering i alle skolebarn og i deres fremtid.

Fremfor å gi særbehandling og frikort til landets millionærer og milliardærer, vil Arbeiderpartiet sikre en skolegang der alle lykkes – som igjen fører til en utdannet person som kan arbeide og bidra til vekst.

Høyre- og Frp-regjeringen tar ikke barnefattigdommen på alvor. Det er urovekkende fordi samfunnet blir kaldere om den politiske viljen ikke vil ta vare på alle medlemmene i samfunnet. Derfor trenger vi arbeiderpartiledet kommune og fylkeskommune som tar barnefattigdom på alvor og bruker den politiske viljen til å endre samfunnet, ikke til å skylde på andre.

Fredrik William Kveseth

En jævla sosialist (ungdomskandidat for Viken Arbeiderparti)

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags