Verdens nød skyldes mangel på handling

Somaliske kvinner som har fått livgivende vann. Fasteaksjonen gir Kirkens Nødhjelp viktige bidrag til å fortsette sitt hjelpearbeid i land som Somalia, Afghanistan, Tanzania og Sør-Sudan.  Årets fasteaksjon er tirsdag 9.april

Somaliske kvinner som har fått livgivende vann. Fasteaksjonen gir Kirkens Nødhjelp viktige bidrag til å fortsette sitt hjelpearbeid i land som Somalia, Afghanistan, Tanzania og Sør-Sudan. Årets fasteaksjon er tirsdag 9.april Foto:

Av

– Et bidrag til bøssene er først og fremst et håndslag til mennesker i andre land. Men det er også en støtte til ungdom som bryr seg. Mange av bøssebærerne i fasteaksjonen er konfirmanter, oppfordrer biskop Atle Sommerfeldt.

DEL

Leserbrev

Året før jeg begynte som biskop i Borg i 2012 besøkte jeg byen Doolow i Somalia. Doolow ligger der Somalia, Etiopia og Kenya møtes. I 2011 var Somalia igjen rammet av tørkekatastrofe og tusenvis av mennesker hadde trukket til denne byen fra de uttørkede landområdene rundt, i håp om å få mat og medisinsk hjelp. 250.000 mennesker døde det året i Somalia av sult. Befolkningen der har i århundrer lært seg å leve med at det blir tørke med jevne mellomrom.

Men det foregår store endringer i disse områdene. Tørken kommer oftere og verken folk eller fe rekker å gjenvinne styrke etter forrige tørke. Kirkens Nødhjelp var til stede med både nødhjelp og samarbeidet med somaliske organisasjoner og eldste, noe som gjorde det mulig å få frem hjelp gjennom borgerkrigens frontlinjer. For sulten skyldtes også den nesten 30-årige krigen i Somalia.

Jeg tenker ofte på den reisen når jeg beveger meg i gatene i Fredrikstad eller andre steder i bispedømmet når jeg treffer mennesker som har kommet hit fra Somalia. Det er omtrent 5000 mennesker i Borg bispedømme som er knyttet til Somalia, godt under én prosent av befolkningen. Jeg skulle så gjerne ønske for dem at de måtte oppleve Norge og vi som bor her som gjestfrie og respektfulle slik at de kan få livskraft og fremtid.

Vi vet i dag at ikke bare krig og konflikt, men også dårlig vær, er resultat av menneskers handlinger. Halve jordas befolkning bor i områder som er utsatt for vannmangel. Og klimaendringene gjør vondt verre. Om drøyt 30 år anslår FN at vannmangelen vil omfatte fem milliarder mennesker. Rent vann er en menneskerettighet fordi det er forutsetningen for å leve. Millioner av mennesker har en vannkvalitet på linje med det vi skyller ned i vasken, og urent vann dreper flere mennesker enn krig.

Folks lidelse og nød skyldes først og fremst at vi enda ikke står opp for hverandre, og tar ansvar for hverandre uavhengig av bosted, kultur og religion. Det er mangel på handling som skaper vår verdens urettferdighet og nød. Det kan vi gjøre noe med.

For fjerde året på rad opplever Somalia igjen tørke og sult. Med iherdig innsats fra verdenssamfunnet og organisasjoner som Kirkens Nødhjelp har vi sammen klart å stagge de høye dødstallene. Det nytter. Samtidig er 4.6 millioner mennesker avhengig av hjelp, og vil være det i lang tid fremover. Vi kan ikke tillate en ny katastrofe som den i 2011. Vi må hjelpe. Fordi folk i nød skal ha hjelp.

Kirkens Nødhjelp hjelper oss hvert år å løfte blikket fra oss selv og gir faste et annet innhold enn å pleie egen kropp. Fasteaksjonen i uken før palmesøndag gir oss mulighet til å bidra til at nye lokalsamfunn og menneskene der får tilgang til vann også når regnet uteblir. I mer enn 35 år har Kirkens Nødhjelp utviklet lokale løsninger for bygging av brønner, vannpumper, renseanlegg og sanitære løsninger. Det arbeidet skal Kirkens Nødhjelp fortsette med. I land som Somalia, Afghanistan, Tanzania og Sør-Sudan.

I 2018 sikret Kirkens Nødhjelp og våre partnere tilgang til rent vann for mer enn 2.8 millioner mennesker. Mye av dette fikk Kirkens Nødhjelp til takket være givergleden som oppleves i forbindelse med Fasteaksjonen. Mange av bøssebærerne i fasteaksjonen er konfirmanter. De skal ut å gå for at barn, ungdom og voksne i andre deler av verden skal få det rene vannet som de trenger.

Et bidrag til bøssene er først og fremst et håndslag til mennesker i andre land. Men det er også en støtte til ungdom som bryr seg. Ikke la dem føle seg alene i sitt engasjement. God fasteaksjon!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags