Mindre pappaperm er dårlig politikk for både kvinner og menn

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Henriette Olivia Skauen, AUF, mener alle kommer dårligere ut etter at fedrekvoten av foreldrepermisjonen i 2014 ble kutet fra 14 til 10 uker.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Effektene av Høyre/Frp-regjeringens kutt i pappapermen er tydelige og klare: Norske fedre tar ut mindre foreldrepermisjon nå enn før. Det er dårlig politikk både for kvinner og menn.

I 2014 ble fedrekvoten av foreldrepermisjonen kuttet fra 14 til 10 uker. Dette til tross for advarsler fra NHO, LO og fagfolk, som mente kuttet ville føre til at menn vil ta ut mindre permisjon, at kvinner vil ta ut mer og at dette var et grep som ville ta likestillingen i feil retning.

Erna Solberg lyttet som vanlig ikke. Høyre påsto den gang til og med at menn ville ta ut mer permisjon med en mindre fedrekvote - forstå den som kan. Nå har vi fasiten: Antallet fedre som tar ut mer enn ti uker har blitt halvert.

Fedrekvoten gir menn rett på foreldrepermisjon. Det styrker farsrollen og det gir far frihet til å være sammen med barna i deres første leveår.

Økt fedrekvote er bra for både kvinner og menn. Unge kvinner skal ikke bli diskriminert på jobbintervju fordi de kan få barn og ta ut lang permisjon. En større fedrekvote gjør samtidig at kvinner kommer raskere ut i jobb etter permisjon.

De siste syv årene har Høyre jobbet for å fjerne fedrekvoten fullstendig, med de konsekvenser det ville hatt for likestillingen i Norge, men på landsmøtet i vingle-Høyre i helgen endte de på å være for fedrekvoten. Det er rett og slett umulig å vite hva Høyre mener.

I statsbudsjettet for 2014 sparte Høyre og Frp 160 millioner kroner ved kutte i fedrekvoten. Dette fordi kvinner i gjennomsnitt tjener mindre enn menn, og det er derfor billigere for staten å ha kvinner i permisjon. Høyre, Venstre, KrF og Frp budsjetterer med manglende likestilling. Det har ikke norske kvinner og menn råd til.

Arbeiderpartiet har en aktiv likestillingspolitikk fordi vi har ikke tid til å vente på at det skjer av seg selv. Det nytter ikke å være for likestilling om ikke du samtidig har en politikk som bidrar til nettopp det. Arbeiderpartiet vil øke fedrekvoten til 14 uker, kutte kontantstøtten og sikre flere og billigere barnehageplasser. Det gir mer likestilte familier og mer frihet for mødre og fedre - og aller viktigst, til barna.

Lik frihet i hjemmet gir lik frihet i samfunnet.

Henriette Olivia Skauen

Likestilling- og inkluderingsansvarlig i AUF i Østfold,

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken