En sterk fagbevegelse gir mindre forskjeller

Det er derfor helt nødvendig å sikre det kollektive avtalesystemet, sterke fagforeninger og likeverdige samarbeidspartnere i arbeidslivet, skriver Oddbjørg Strømme.

Det er derfor helt nødvendig å sikre det kollektive avtalesystemet, sterke fagforeninger og likeverdige samarbeidspartnere i arbeidslivet, skriver Oddbjørg Strømme. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lønnsforskjellene i Norge er mindre enn i mange andre land, men utviklingen går i feil retning, skriver Oddbjørg Strømme i Fagforbundet Østfold.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Sterke fagforeninger og kollektive, nasjonale tariffavtaler har vært en grunnpilar i det norske arbeidslivet og den norske velferdsmodellen.

Fagbevegelsen har tradisjon for å ta ansvar, blant annet gjennom lønnsoppgjør som sikrer sysselsetting og landets økonomi. Men det kan ikke være slik at inntektsfesten fortsetter for de rikeste, mens arbeidstagerne tar ansvar. En slik utvikling vil bety større forskjeller mellom folk.

De kollektive avtalene er under press, blant annet gjennom privatisering av offentlig sektor, fragmentering av arbeidsgiveransvaret og individualisering av lønnsavtaler. Dette svekker fagbevegelsen og tariffavtalenes betydning.

Det er derfor helt nødvendig å sikre det kollektive avtalesystemet, sterke fagforeninger og likeverdige samarbeidspartnere i arbeidslivet. Dette er en garanti mot den økende ulikheten vi ser i hele den vestlige verden, og er samtidig et vern mot høyreekstreme strømninger og populistiske krefter.

I land etter land der etablerte politiske partier har sviktet, sosiale sikkerhetsnett har blitt mindre og arbeidslivet har blitt tøffere, vokser de høyrepopulistiske partiene. Resultatet er store forskjeller, økende fattigdom, høy arbeidsledighet, løsarbeidersamfunn, sosial dumping og fagforeningsknusing.

Små forskjeller er resultatet av politiske valg. Lønnsforskjellene i Norge er mindre enn i mange andre land, men utviklingen går i feil retning. Den blåblå-regjeringens skattepolitikk, liberalisering av arbeidslivet og privatisering av offentlig sektor er en politikk for større ulikhet.

Derfor trenger vi et nytt politisk flertall som jobber med fagbevegelsen, ikke mot oss. Vi vil jobbe for et flertall for små forskjeller, en sterk offentlig sektor og et rettferdig skattesystem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken