Gå til sidens hovedinnhold

Svein Roald Hansen med EU-skylapper

Artikkelen er over 4 år gammel

Det beste alternativet for Norge er å si opp EØS-avtalen. Da vil den gamle handelsavtalen automatisk tre i kraft igjen, mener Terje Bjørlo, NKP.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et flertall i Storbritannia stemte for brexit. Flertallet hadde fått nok av EU-medlemskapets negative konsekvenser. Dette gledelige resultatet i folkeavstemningen har tydeligvis gått hardt inn på Svein Roald Hansen. Og i velkjent stil har Hansen tatt på seg skylappene.

Ifølge Hansen så slo utredningen om EØS fast at avtalen hadde tjent Norge godt. Det Hansen ikke sier, er at flertallet bak en utredning som skulle være forskningsbasert, ikke kunne vise til at EØS-avtalen hadde tjent oss godt, de trodde bare det var slik!

Han hevder videre at EØS-avtalen har sikret norsk næringsliv full tilgang til vårt viktigste eksportmarked. Da kan det være greit å minne Hansen om at Gro Harlem Brundtland i sin tid sa at EØS-avtalen skilte seg lite fra frihandelsavtalen fra 1973 når det gjaldt markedsadgang. Og det var jo Brundtland som var arkitekten bak EØS-avtalen.

Hansen skriver at man har evnet å håndtere press på norsk lønnsnivå og sosial dumping. Dette er en oppsiktsvekkende påstand fra Hansen sett i lys av Arbeidstilsynets rapport fra 2015 om sosial dumping. Arbeidstilsynet slår fast at sosial dumping er et stort og vedvarende problem i norsk arbeidsliv. I rapporten heter det «at sosial dumping brer om seg i stadig nye deler av arbeidslivet. Organisert arbeidsmarkedskriminalitet er i ferd med å bli en alvorlig trussel mot norsk arbeidsliv». Arbeidstilsynet fastslår videre at mange av tiltakene som er iverksatt mot sosial dumping har hatt effekt. Likevel er problemet med sosial dumping økende.

Henning Røli: Brexit får konsekvenser for Østfold

Både Fafo og Manifest har dokumentert at østeuropeiske arbeidstakere innenfor bygg- og anleggsnæringen tjener langt dårligere enn norske håndverkere. Lønnsnivået ligger på om lag 65 prosent av det norske arbeidstakere har. Dette betyr i praksis et press nedover på det generelle lønnsnivået.

Folkestyret vil kunne få sin renessanse.

 

Allerede i 1961 sa Leif Johansen, en av Norges og verdens fremste økonomer og medlem i Norges Kommunistiske Parti, at et system med fri flyt ville føre til samfunn med stor grad av ulikhet og høy arbeidsløshet. Arbeidsfolk i hele Europa har fått føle på kroppen at det Johansen advarte mot er blitt en realitet. Men det rammer selvsagt ikke Svein Roald Hansen, stortingspolitikere har ingen trussel om lavere lønn og dårligere arbeidsbetingelser hengende over seg.

Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet, som for øvrig er tilhenger av norsk EU-medlemskap, har uttalt at Norge hverken trenger EØS-avtalen eller et EU-medlemskap. Det har han fullstendig rett i. Det beste alternativet for Norge er å si opp EØS-avtalen. Da vil den gamle handelsavtalen automatisk tre i kraft igjen. Det vil gi politikerne tilbake redskap for å styre utviklingen. Folkestyret vil kunne få sin renessanse.

Les også

England og EU: Kan ikke spise kaken og samtidig beholde den

 

Kommentarer til denne saken