Nei til EUs energiunion

Energipolitikk og tilslutning til EUs energibyrå var viktig tema da staben og styret i Nei til EU var samlet i Fredrikstad. Bildet er tatt utenfor Fredrikstad bibliotek, med leder Kathrine Kleveland i forkant.

Energipolitikk og tilslutning til EUs energibyrå var viktig tema da staben og styret i Nei til EU var samlet i Fredrikstad. Bildet er tatt utenfor Fredrikstad bibliotek, med leder Kathrine Kleveland i forkant. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Norge må beholde råderetten over energien vår, fordi den er grunnlaget for velferden vår, forutsetningen for norsk industri - det er rett og slett arvesølvet vårt! skriver leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland.

DEL

Leserbrev

Nei til EU hadde vår stabs- og styresamling ved utløpet for landets lengste vassdrag i Fredrikstad nylig. Nettopp vannkraften har vært grunnlaget for verdiskapning og sysselsetting i generasjoner, som Denofa, Reichhold, Petterson og Hafslund i Østfold.

Ren og billig vannkraft er grunnlaget for det moderne Norge. I over hundre år har full nasjonal styring og kontroll skapt et industrieventyr som har gitt oss velferd og teknologisk forsprang. Fordi våre forfedre har slåss for denne råderetten.

Nå er Nei til EU med mange flere opptatt av at vi fortsatt må beholde nasjonal råderett over energien. I fjor høst opplyste NRKs Norge i dag at det hadde regnet så mye at vannmagasinene var så fulle at vi forbrukere kunne forvente lave strømpriser vinteren igjennom. I vinter trenger vi denne strømmen for å holde varmen, og prisen bestemmes i Norge. Dette tar vi nordmenn som selvsagt at vi kan bestemme selv. Slik bør det fortsatt være!

Når regjeringen nå har oversendt EUs tredje energimarkedspakke inneholder den tilslutning til EUs energibyrå ACER. EUs energibyrå ble grunnlagt i 2009 og skal styre og kontrollere omsetningen av energi. Målet er at all energi skal flyte fritt over landegrensene, styrt av markedet. EUs energibyrå skal regulere og bestemme over energien i EU. Som EØS-medlemmer er vi forventet å slutte oss til.

Hvorfor ønsker regjeringen at EU skal bestemme dette? Hvorfor ønsker EU å få oss med? «EU vil fortsette å integrere Norge fullt ut i unionens indre energipolitikk», skrev EU-kommisjonen i sin melding om energiunionen i februar 2015.

Det er gode grunner til at ulike regjeringer har utsatt denne saken i ni år. Planene for EUs energibyrå vil gi stadig mer energimakt til EU.

Ikke bare fraskriver vi oss avgjørende myndighet og rett og slett «makten over kraften», men vi gjør det i tillegg for «all framtid». Ved å slutte oss til EUs finanstilsyn, slik vi gjorde i 2016, må vi mer eller mindre automatisk adoptere alle påfølgende endringer dette finanstilsynet finner på.

Det er ikke tvil om at dette er suverenitetsavståelse og må behandles med tre fjerdedels flertall og paragraf 115.

Det samme vil gjelde EUs energibyrå. Dagens samarbeid er for eksempel rådgivende, men ACER fatter bindende flertallsvedtak. Nettopp det at EUs energibyrå stadig endrer seg, bekymrer meg. Vi vet lite om hva ACER vil være om to år, eller hva EUs energibyrå kan bestemme seg for å regulere etter 2025 da EU har mål om at deres energiunion er sluttført.

Dette er det slettes ikke bare Nei til EU som bekymres over. En av konsekvensene alle er enige om, er at dette vil gi dyrere strøm for oss som forbrukere, noe hver og en av oss vil kjenne. Men dette er ikke minst avgjørende for kraftkrevende industrien.

Investor Øystein Stray Spetalen har sagt: Det er helt klart at en strømledning som medfører at vår strøm i Norge kommer til å bli like dyr som strømmen på kontinentet, vil gjøre det umulig å drive den form for kraftkrevende industri som vår velstand er bygd på i fremtiden.

Stortinget skal avgjøre dette i mars, og regjeringens lovavdeling bagatelliserer dette og mener det hele kan avgjøres med alminnelig flertall. Det er ikke tvil om at dette er suverenitetsavståelse og må behandles med tre fjerdedels flertall og paragraf 115.

Norge må beholde råderetten over energien vår, fordi den er grunnlaget for velferden vår, forutsetningen for norsk industri, gir norsk strømpris og forsyning i et langstrakt land - det er rett og slett arvesølvet vårt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags