Overfladisk å legge skylden for press på sosiale medier

– Ofte er det slik at vi får en tanke om at vi vil se sånn ut og være sånn, men er det da fair å legge skylden på den personen som la ut bildet?

– Ofte er det slik at vi får en tanke om at vi vil se sånn ut og være sånn, men er det da fair å legge skylden på den personen som la ut bildet? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Silje Tømmerberg: – Vi må slutte å legge skylden på sosiale medier og gå i dybden på oss selv og fjerne denne tanken. Da tror jeg mye er gjort.

DEL


Elevprosjekt om psykisk helseMange mener at det er sosiale medier som legger press på ungdommer i dag, men er det egentlig det? Jeg tror ikke det er der problemet ligger. Jeg tror det er litt overfladisk å skylde på sosiale medier, og at vi velger å skylde på det fordi det gir en sikkerhet å kunne skylde på noe annet.

Tvinges du til å se på det som bli lagt ut, eller i det hele tatt å bruke sosiale medier? Jeg har en tanke om at svært få blir utsatt for tvang til å ha sosiale medier, og enda færre blir tvunget til å se på det. Det er ingen som sier at du ikke kan slette det heller. Men da kommer den følelsen av å være litt utenfor fordi du ikke får med deg alt. Den tanken oppstår ofte i hodet vårt, og ingen andre steder. Man er ikke noe mer utenfor om man ikke følger med på telefonen i ett sett. Det er bare en betryggende følelse som vi ungdommer trenger å ha.

På sosiale medier er det viktig å tenke at de ser sånn ut, og jeg ser sånn som jeg ser ut og det er helt greit.

Kroppspresset ungdommer snakker om, er ofte det som blir lagt på sosiale medier, handler om at man må se sånn og sånn ut. Men det er faktisk ingen som skriver det, ingen som sikter den veien, jeg er ganske sikker på at dette igjen er i hodene på oss. Det at noen med en «bra» kropp legger ut et bilde de er fornøyd med, skal ikke kunne legge et kroppspress på andre. Og dette presset er jeg temmelig sikker på at kommer fra vårt eget hode og menneskene rundt oss, at det er sånn vi selv tenker. Ofte er det slik at vi får en tanke om at vi vil se sånn ut og være sånn, men er det da fair å legge skylden på den personen som la ut bildet?

Det går ofte ut på å gi seg selv et slags bilde i hodet sitt og si «sånn vil jeg se ut», men det er absolutt ikke noen som mener eller sier at du skal være lik et bilde på instagram. Dette er jeg også ganske sikker på at er en greie vi ungdommer i dag er ekstremt gode til å bare klistre i hodet vårt. På sosiale medier er det viktig å tenke at de ser sånn ut, og jeg ser sånn som jeg ser ut og det er helt greit.

Jeg tror at vi må slutte å hele tiden skylde på sosiale medier og heller gå litt mer i dybden, fjerne den tanken om at vi alle må se like tynne ut, for sånn er det ikke. Og det er ikke på noen måter sosiale medier som lager dette presset. Det er et press du legger på deg selv og kun i hodet ditt, og du lar det spise deg. Det er et stort problem. Vi må slutte å legge skylden på sosiale medier og gå i dybden på oss selv og fjerne denne tanken. Da tror jeg mye er gjort.

Elevprosjekt om psykisk helse:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags