Jeg er feminist – fordi det er nødvendig

– Feminisme handler om likestilling, særlig med tanke på arbeid og lønn. Det virker som om mange i dag, spesielt menn, har vanskelig for å forstå dette.  Tegning: Balder Andersen

– Feminisme handler om likestilling, særlig med tanke på arbeid og lønn. Det virker som om mange i dag, spesielt menn, har vanskelig for å forstå dette. Tegning: Balder Andersen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Anne Pettersen: – En aggressiv gjeng damer uten bh-er og med mye mannehat er ikke i nærheten av hva det egentlige budskapet og målet til feministene er.

DEL


«Jeg er feminist» er nok en setning mange har vanskelig for å si høyt fordi man er redd for reaksjonene. Himling med øynene, sukk og oppgitte blikk er det som møter en. Mange danner seg negative assosiasjoner til det som i dag blir kalt det nye «F-ordet». Folk ser for seg en aggressiv gjeng damer uten bh-er og med mye mannehat. Det er ikke i nærheten av hva det egentlige budskapet og målet til feministene er.

Feminisme handler om likestilling, særlig med tanke på arbeid og lønn. Det virker som om mange i dag, spesielt menn, har vanskelig for å forstå dette. Nei, det betyr ikke mindre til menn og mer til damer, det betyr i all enkelhet at det skal være helt likt. Og vi lærte jo alle tidlig fra «Barnas supershow» at det skulle være «likt for alle». Så hvorfor er det ikke slik? Hvorfor er det sånn at en mann og en dame som gjør akkurat den samme jobben skal bli betalt forskjellig?

Elevprosjekt om psykisk helse

Vi feminister er ikke feminister for å dytte det vi mener ned halsen din. Vi er det fordi det er nødvendig.

Noe annet som er enda viktigere er hvordan vi jenter blir behandlet. Er du en dame eller en ung jente, må du tåle at du blir det amerikanerne kaller for «cat-called». «Cat-calling», det jeg vil kalle seksuell trakassering, er noe som skjer med de fleste damer hver dag. Det vil si at voksne menn roper og plystrer på deg. Jeg skal være helt ærlig og si at som en 15 år gammel jente, synes jeg det er veldig ukomfortabelt og skummelt når voksne menn roper høyt til meg på gata og sier ting som: «Jeg vet hva jeg skulle gjort med deg om vi var alene nå» eller «Du kan bruke meg som stol neste gang». Mener folk ærlig talt at både jeg, 13 år gamle jenter, og 40 år gamle damer bare skal finne oss i det? Og hvordan hadde disse mennene likt det om det var deres 15 år gamle datter folk ropte på?

Det er ikke bare på gata vi blir undertrykt. Man finner også eksempler i aviser og på sosiale medier. Jeg husker at jeg engang leste et innlegg i en avis som startet slik: «Kjære russejenter: må dere drikke så mye under russefeiringa at dere kan bli utsatt for voldtekt? Fest med måte og bruk hodet.» Åja, så det er altså jentene sin skyld at de blir voldtatt. Det skal jeg huske å lære min fremtidige datter.

Så kjære alle menn og damer. Vi feminister er ikke feminister for å dytte det vi mener ned halsen din. Vi er det fordi det er nødvendig.

Elevprosjekt om psykisk helse:Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags