Ja, matpakken er nødvendig

– Matpakken er som oftest et mye sunnere valg enn å dra på butikken eller kjøpe mat i kantina.

– Matpakken er som oftest et mye sunnere valg enn å dra på butikken eller kjøpe mat i kantina. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Amalie Alexandra Røed: – Statistikken viser at skoleelever som spiser frokost og har med matpakke på skolen ofte er de som får de beste karakterene.

DEL

Elevprosjekt om psykisk helseDen typisk norske matpakken er ofte to brødskiver med gulost og agurk eller paprika. Gjerne også pakket inn i gråpapir, folie eller en matboks og mellom brødskivene ligger mellomleggspapir. Ikke alle velger å ta med seg matpakken på skolen, jobb eller hva enn det måtte være. Noen velger heller som regel å kjøpe noe «digg» på nærmeste butikk eller ikke spiser noe i det hele tatt, istedenfor å ta med seg matpakke. Derfor vil vi kanskje spørre oss selv, er egentlig matpakken nødvendig og i så fall hvorfor den tradisjonelle matpakken. La oss sette dette i perspektiv.

Skoleelever er et godt eksempel på unge friske kropper som trenger mye næring. Næring får vi fra maten. Derfor er det viktig at vi har matpakke med på skolen. Matpakken hjelper oss med å holde energinivået oppe og i riktig stand. Vi kan sammenligne magen med en vedpeis. Peisen trenger ved, akkurat som magen trenger mat. Får ikke peisen ved, vil ilden dø ut. Får ikke magen mat, vil du oftere bli sliten og mindre konsentrert. Jeg påpeker derfor at matpakke er nødvendig.

I løpet av denne tekster håper jeg at du har tatt for deg noen tanker om hvorfor vi bør velge den «kjedelig», men tradisjonelle matpakken istedenfor å gå med tom mage eller kjøpe noe «digg» på butikken eller i kantina.

Hvorfor ikke bare kjøpe mat på butikken eller kantina? Når det er lunsjpause er det noen få som velger matpakken som er tatt med hjemmefra, men de fleste velger heller å ikke spise noe eller drar på butikken eller kantina. Bare tenk deg, det er lunsjpause. Du har ikke med deg matpakke fordi du allerede har planlagt fra da du våknet at du skulle kjøpe lunsj på butikken eller i kantina. Kiwi er nærmeste butikk. Du går rett til brødavdelingen fordi du vet de alltid har ferske sjokoladeboller rundt lunsjtid. Derfor tar du tre stykk boller. Videre går du mot drikken, der du har planlagt å kjøpe en Imsdal. Istedenfor velger du heller Coca-Cola fordi det er på salg. Du kommer til kassen og betaler hele 65 kroner. Tenk deg å dra på butikken hver eneste dag, kjøpe tre sjokoladeboller og en cola til 65 kroner hver eneste skoledag ett år. Summen vil bli på 12.350 kroner i året. Etter du har leste dette eksempelet, håper jeg det vekket noen tanker hos deg som leser.

Og derfor er det ikke BARE å kjøpe «mat» på butikken. En; fordi det lettere å velge usunn mat når man har et større matutvalg. Og to; fordi det ofte blir en høy sum selv om det «bare» er 65 kroner den ene dagen. Likevel er det jo greit å dra på butikken innimellom om man derfor kanskje skal gi seg selv en liten belønning eller om det har vært en lang fredag.

Matpakken er som oftest et mye sunnere valg enn å dra på butikken eller kjøpe mat i kantina. Statistikken viser at skoleelever som spiser frokost og har med matpakke på skolen er ofte de som får de beste karakterene.

I løpet av denne tekster håper jeg at du har tatt for deg noen tanker om hvorfor vi bør velge den «kjedelig», men tradisjonelle matpakken istedenfor å gå med tom mage eller kjøpe noe «digg» på butikken eller i kantina. Kanskje du også kan gjøre den «kjedelige» matpakken litt mindre «kjedelig»?

Elevprosjekt om psykisk helse:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags