Å være deg selv er det som er perfekt

– Ungdommer sammenligner seg selv med andre på sosiale medier. Jeg mener selv at dette bare vil svekke din selvtillit og ikke vise hvem du egentlig er. Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Ungdommer sammenligner seg selv med andre på sosiale medier. Jeg mener selv at dette bare vil svekke din selvtillit og ikke vise hvem du egentlig er. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Irja Jahren: – Ser du noe som noen andre har, så vil du også ha det. Det er alltid noe med deg som du mener ikke er perfekt, noe som du må fikse på.

DEL

Elevprosjekt om psykisk helse

Vi gjør alle alt vi kan for å passe inn, for å være perfekt og leve det perfekte livet. Men hva er egentlig perfekt?

Vi lever alle våre egne liv, med våre egne problemer og utfordringer. Men vi har en felles interesse – å være så perfekt som mulig. Vi bryr oss om hva andre mener og hva andre syns om oss. Alle har forskjellige syn på hva som er perfekt og hva som ikke er perfekt. I noens øyne kan perfekt være å være flink i noe, mens i andres øyne kan «perfekt» være bare å komme seg utenfor sin komfortsone.

Det har blitt en konkurranse om å være penest, ha «best» kropp og egentlig «se best ut». Ser du noe som noen andre har, så vil du også ha det. Det er alltid noe med deg som du mener ikke er perfekt, noe som du må fikse på. Det er det alle tenker, og det kan føre til et stort press på hvordan du lever.

Man får forventninger til seg selv og kjemper for å oppfylle disse forventningene.

Vi bruker sosiale medier, der man kan se på andre personer som lever «det perfekte livet». Instagram er et godt eksempel på dette. Man ser mennesker som har alt det perfekte, noe man selv vil ha, så man kan prøve å herme. Man kan si at for tiden kan det å være perfekt være å ha penest sminke, finest klær, flink på skolen og så videre. Dette kan utelukke hvem du er selv og sette høyere forventninger til deg selv.

I denne generasjonen er det litt av hvert av press og frykt. Du kan frykte utsiden fordi du er redd for hva andre vil si om deg. Dine meninger bør ha mest å si, men alle tenker mye på hva andre mener, noe som vil få deg til å tenke mer på hvordan du ser ut og hva du gjør. Det vil få deg til å ville forandre deg daglig, og du vil leve opp til forventningene andre har til deg. Du vil føle at du ikke kan gjøre hva du vil fordi du blir presset til å gjøre noe annet. «Siden du er jente, kan du ikke gjøre sånn.» eller «siden du er gutt, kan du ikke si sånn.».

Men å ville forandre seg selv, kan også være positivt. Jeg mener at du finner din egen måte å være perfekt på. Man får forventninger til seg selv og kjemper for å oppfylle disse forventningene. Jeg mener at det er dine egne meninger som betyr mest og at du egentlig ikke burde bry deg om hva andre mener. Og jeg vet at det er flere som mener dette, men som ikke helt følger det selv. Ungdommer sammenligner seg selv med andre på sosiale medier. Jeg mener selv at dette bare vil svekke din selvtillit og ikke vise hvem du egentlig er. Kanskje du vil være en bedre person enn det du er og forandre personligheten din. Jeg mener selv at å være deg selv, er det som er perfekt.

Elevprosjekt om psykisk helse:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags