Gå til sidens hovedinnhold

Godkjent installatør gir trygghet ved bruk og salg av huset

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange kjøper elektrisk utstyr i byggevarefirmaer, men vær klar over at det er ikke lov å installere selv, advarer Terje Yngvar Beck i dette innlegget om hvordan du sikrer trygg elektrisk installasjon i hjemmet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er direkte farlig å ikke benytte en godkjent installatørbedrift ved elektrisk arbeid. Det er viktig at kunden passer på at han/hun har fått dokumentasjon på arbeidet. Det som heter samsvarserklæring er spesielt viktig, da dette er et dokument, som viser at det elektriske anlegget er utført iht forskrifter.

DLE (Det Lokale Eltilsyn) er opptatt av at dette er i orden. Nelfo har etablert en standard som heter 5 Sikre, som myndighetene har godtatt som et minimumskrav ved levering av elektriske installasjoner. 5 Sikre inneholder følgende:

1. Sluttkontrollrapport

2. Samsvarserklæring

3. Risikovurderingsrapport av arbeidet

4. Kursfortegnelse i sikringsskap

5. Dokumentasjon på levert utstyr

Er dette levert, så er sannsynligheten stor for at den elektriske installasjonen er utført i henhold til gjeldende forskrifter. Forskriftsmessig elektrisk anlegg er viktig for å forebygge branner og ulykker som skyldes strømgjennomgang.

Det er dessverre en del elektrikere som arbeider svart og noen bedrifter er direkte useriøse, og da får man ofte ikke disse dokumentene. Da er heller ikke arbeidet alltid faglig godt utført og sjelden iht gjeldende forskrifter. Husk at de tjenester og varer som en elektriker leverer, er viktige for komfort og nytte, men er også uhyrlig farlige hvis det ikke er faglig riktig utført.

Kundene skal være klar over at en bedrift som utfører elektrisk installasjoner, må ha en faglig ansvarlig ansatt i bedriften. Denne faglige ansvarlige (installatør), har ingeniørbakgrunn i tillegg til å være elektriker.

Mange kjøper elektrisk utstyr i byggevarefirmaer, men vær klar over at det er ikke lov å installere selv. Ekspeditørene gir dessverre ikke alltid informasjon om dette. Det er kun en autorisert installatør, som kan gi ovennevnte dokumentasjon. DLE krever denne dokumentasjon ved kontroll.

Skal man selge en bolig, så vil etterhvert kunden også kreve at selger overleverer denne dokumentasjon (5 sikre). Hvem vil kjøpe en bolig, hvor det elektriske anlegget kan være farlig? Forsikringsselskapene kan også gi redusert forsikringsutbetalinger, hvis brannen eller ulykken skyldes grove brudd på forskriftene.

Bransjeforeningen Nelfo, som også er en landsforening i NHO-systemet, er opptatt av at kundene skal oppleve elektrikeren som en seriøs og god fagmann. Våre medlemmer i Nelfo er alle opptatt av elsikkerheten i samfunnet og vil gjøre alt for at kundene får et godt faglig utført arbeid.

Kommentarer til denne saken