Gå til sidens hovedinnhold

Sykehjemmene får konkurranse. De som dropper offentlig tilbud, kan få det de betaler for

Artikkelen er over 2 år gammel

Carl Henrik Amundsen: – Man skal ikke lese mye før man skjønner at det er en kvalitetsbrist i det offentlige sykehjemstilbudet. Den mangelen kan eldre med god inntekt gjøre noe med.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Aftenposten har de siste dagene satt søkelyset på en ny «trend» i utvikling av sykehjem og eldreboliger. Noen har sett at dette kan bli et marked, fordi ikke alle eldre er fornøyd med tilbudet de kommunale sykehjemmene tilbyr. Det er ikke så merkelig når man ser oppslag om mat som fabrikkeres, fraktes 500 kilometer, varmes opp og holder en dårlig kvalitet. 

I tillegg kommer manglende tilbud for aktivisering generelt, sikring av verdier, klær og private gjenstander samt dementes daglige situasjon. (Blir du 90 år gammel har du 85 prosent sjanse for å bli dement). Man skal ikke lese mye før man skjønner at det er en kvalitetsbrist i det offentlige tilbudet. Den mangelen kan eldre med god inntekt gjøre noe med. De velger i fremtiden rett og slett å bruke sine penger på seg selv.

 

Så; nå ser vi at eldre – og deres pårørende – tenker alternativt.

 

I dagens kommunale virkelighet tar den offentlig forvaltning beslag i inntil 85 prosent av dine inntekter (etter skatt) om du er så «heldig» å bli tildelt fast sykehjemsplass. Når vi så vet at en sykehjemsplass koster omkring 872.000 pr. år (Oslo 2018) skal ikke den som er på vei inn i et slikt system ha en høyere inntekt (pensjon + kapitalinntekt /renter av sparepenger + evt. husleieinntekt fra egen bolig) enn litt over en million kroner pr. år før vedkommende betaler «full pott» til kommunen for å bo et sted som har middelmådig eller dårlig kvalitet – sett i forhold til døgnprisen på kroner 2.400 kroner! 

Dersom du har sjekket hotellpriser på Hotels.com, ser du at de aller fleste hotellrom med god frokost ligger omkring det halve nivået. For 1.500 pr. døgn kan du altså lønne ergoterapeut, lege, fysikalske tilbud og underholdning selv.

Så; nå ser vi at eldre – og deres pårørende – tenker alternativt: «Hva med å bruke de samme pengene jeg allikevel blir krevet av kommunen på et privat tilbud jeg velger selv – og med en kvalitet som passer meg?»

En slik kvalitet behøver ikke å være i ypperste luksusnivå, slik vi kunne lese om i Jahre-villaen i Sandefjord der årsbetalingen er 1,25 million kroner. Det kommer andre alternativ, andre klasser og variable tilbud.

Dette ble selvfølgelig møtt med motstand i dag (2/10) fra Aps leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Ingvild Kjerkol. Hun mener at dette vil splitte Helse-Norge, og skape skille. Sylvi Listhaug, Frps helse- og omsorgspolitiske talskvinne mener at kommunene kan kjøpe tjenester fra de private, at pengene skal følge brukerne, og at brukerne selv skal få bestemme.

 

Les også

Her får de eldre egen kino og skybar

 

Dersom brukerne velger å holde seg unna de offentlige sykehjemstilbudet, kan de få det de virkelig betaler for. Det vil ikke ha noe å si for de andre – som velger et kommunalt tilbud – dersom ikke kommunene overpriser sine tjenester til dem som betaler mye. Det vil i så fall være et svært godt separat grunnlag for å velge et privat tilbud.

Jeg var nylig med på en presentasjon av fremtidig sykehustjeneste i Fredrikstad. Dette var ikke ett av scenarioene som ble trukket opp. Jeg er sikker på at dersom de private tilbyderne kan matche «prisene» som blir innkrevet og overgår kvaliteten ved offentlig sykehjemsplasser, kommer dette markedet til å eksplodere i ganske nær fremtid.

Og takk for det.

 

Les også

FB mener: Dette kan Fredrikstad være stolt av!

 

 

Les også

Kommunen ser helt bort fra forbrukerrettigheter på sykehjem

 

Kommentarer til denne saken