Gå til sidens hovedinnhold

Høyre: Vi kan ikke vente med flere sykehjemsplasser

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi skjønner ikke denne vente og se-holdningen til de rødgrønne, skriver Lars Petter Kuran og Marianne Kristiansen om sykehjemsdekningen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I lørdagens Fredriksstad Blad skriver helse-og velferdsutvalgets leder, Arne Øren, og Arbeiderpartiets gruppeleder, Atle Ottesen, at de vil ha en eldreomsorg som gir den enkelte og deres pårørende trygghet og valgfrihet. Vi kan ikke være mer enige. Valgfrihet for de eldre har Høyre ønsket lenge, og det er gledelig å se at også Arbeiderpartiet nå begynner å snakke om nettopp valgfrihet for eldre og syke.

Vi stusser derimot veldig når Arbeiderpartiet i samme innlegg kan være så tilbakelente når de snakker om tidsperspektivet for utbygging av sykehjemsplasser i vår kommune. For oss virker det nemlig ikke som de tar innover seg at vi har behov for sykehjemsplasser her og nå – og det svært akutt.

Behovet for eldre- og sykehjemsplasser er ikke noe som ligger foran oss i tid. Alt nå leser – og hører – vi om behovet for sårt tiltrengte plasser til våre eldre og syke, og det er grunn til å slå full alarm når virksomhets leder, Guro Steine Letting, nylig bekreftet at Fredrikstad korttidssenter var fullt.

Så fullt at mange utskrivningsklare pasienter enten må bli værende på Kalnes eller bli sendt hjem direkte. Bare i løpet av en uke måtte Fredrikstad kommune ta imot 47 utskrivningsklare pasienter fra sykehuset, mens bare elleve av dem var så heldige å plass på Fredrikstad korttidssenter. Det er situasjonen.

Videre leser vi også om overfylte korridorer på Kalnes og at sykehuset hittil i år har tatt vare på 87 pasienter i 161 døgn for Fredrikstad kommune. Så langt med en kostnad på over 700.000 kroner. Og beløpet vil stige, lite tyder på annet.

– Spørsmålet er jo om dette blir en vedvarende trend, uttaler Arne Øren i et nylig intervju, og han fortsetter at man må finne løsninger om problemet skulle være skulle være vedvarende.

Våre spørsmål er derimot hvorfor han ikke tror dette er en vedvarende trend? Er det noe som helst som tyder på at vi skal bli mindre syke i Fredrikstad? Flere distrikt skal inn på sykehuset, folketallet vårt øker og våre eldre blir ikke friskere. Hvorfor tenker Arne Øren og hans venner i Arbeiderpartiet at vi har tid til å vente?

Hvorfor stemmer de ikke som oss og ønsker å gjenåpne de 16 tomme plassene som står på Onsøyheimen snarest mulig? Det er ingen dårlige plasser vi snakker om. De er bygd i 1999, og fagsjef Nina Tangnæs Grønvold, bekreftet selv i et møte i helse- og velferdsutvalget like før jul at plassene raskt kunne åpnes om politikerne bevilget pengene. Selv det vil være en dråpe i havet, vi er ydmyke på det, men det er i alle fall noe.

Vi skjønner ikke denne vente og se-holdningen til de rødgrønne, og særlig ikke når Arne Øren selv, i nevnte intervju fra 21. mars 2016, konkluderte med at en plass på sykehus koster mer enn å ha pasientene i egen drift. Vi har dessverre ikke tid til å vente og se. Vi må handle nå. La oss stå sammen om dette!

Les også

Undersøkelse viser at de eldre er storveies fornøyde med dagsentrene i Fredrikstad: – De ansatte er engler

 

Kommentarer til denne saken