Sykehjemmets luftegård minner om en konsentrasjonsleir

Fra luftegården. Arvid Strømnes reagerer på gjerdene, og skriver at faren synes luftegården minner om en konsentrasjonsleir.

Fra luftegården. Arvid Strømnes reagerer på gjerdene, og skriver at faren synes luftegården minner om en konsentrasjonsleir. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Arvid Strømnes har fått vite at det jobbes med å endre luftegården ved Østsiden sykehjem. Nå vil ha vite når dette vil skje.

DEL

Leserbrev 

På nye Østsiden Sykehjem flyttet demente inn i juni 2015. Det har blitt rost opp i skyene av blant annet Demensforeningen og politikere i Fredrikstad kommune.

Jeg bare lurer på hvem egentlig sykehjemmet er bygd for? Er det de ansatte? I alle fall ikke for de demente og pårørende.

Etter bare ti minutter i luftegården måtte min demente far og jeg inn igjen, da det minner om en konsentrasjonsleir, som min far sa. Først et gjerde med stor hengelås på porten, og så ca. bare fem meter igjen til neste gjerde med hengelås. Er det ikke gjerder der, så er det kraftige gitre så det holder. Det er bare piggtråden på toppen som mangler, som han sa.

Har virkelig en politiker prøvd å sitte ute i luftegården i mer enn ti minutter? De har nok bare gått igjennom på en rask omvisning, og latt seg blende av positive kommentarer. Kritisk tenking har nok ikke vært til stede, og med noen wienerbrød og en kopp kaffe i hånda var alt bare bra.

Prosjekteringsgruppa må vel også ha vært fraværende i planleggingsfasen, og ikke sett det fra de dementes og pårørendes side?

For rommene til pasientene og oppholdsrommene er egentlig greie, bare de ansatte greier å følge med litt. Hvorfor kunne ikke et sykehjem for disse brukerne vært bygd rektangulært over et plan med et koselig åpent tun i midten, og med gode solforhold? Da hadde de demente, som kan ha dårlig blodsirkulasjon, også sluppet å bli utsatt for den harde vinden fra sør. I nåværende luftegårder slår vinden inn for fult, og det kan for dem oppleves ufyselig.

I et møte med virksomhetslederen angående min far tok jeg opp dette, og ble forklart at det jobbes med å gjøre endringer fra kommunen. Det ble nevnt at demente hadde prøvd å klatre over det ene nettinggjerdet, og at det måtte settes opp et nytt og høyere nettinggjerde. Det var nå planer om å bygge et høyt tregjerde, som de ikke kunne klatre i.

Mitt forslag er da å plante en tett tujahekk på innsiden av et nettinggjerde som er høy nok til at de demente ikke kommer gjennom, over og ut av luftegården. Det vil antagelig også skape et triveligere miljø enn et høyt tregjerde eventuelt med bilder på. En grønn hekk vil også være grønn hele året og er lettere å vedlikeholde.

Jeg mener det må prioriteres nå, da andre prosjekter i kommunen har tatt flere år å gjennomføre.

Spørsmålet til kommunen og politikerne er om det blir ordnet til våren 2017 og eventuelt når? Denne planleggingen og arbeidet med forandring må påbegynnes straks. Jeg mener det må prioriteres nå, da andre prosjekter i kommunen har tatt flere år å gjennomføre.

For i dag er dette et trist syn for de demente og pårørende. Jeg får vondt langt inn i sjela av det jeg observerer.

I omtalen som kommunen selv har lagd kjenner jeg meg heller ikke igjen, og den bør endres.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags